Trinity (AG x Sadat X x DJ Jab) – 20 In

Intro’s zijn volgens de heren overbodig, daar het album begint met Up To The BX, een jazzy track waarop Eternia het refrein verzorgt. Op het begin van de plaat is een stijgende lijn te ontdekken. Bij de eerste vier tracks van de plaat is elke track weer doper dan zijn voorganger.
Op de feel good track Sunshine flowen AG en Sadat X hun bars over een funky, energieke instrumental van J. Dilla, terwijl Rap Attack een ode is aan het verleden. De beat van deze track bevat klassieke elementen (zoals de sample uit Nas’ NY State of Mind) en het plezier van de MC’s is overduidelijk te horen. Hetzelfde geldt voor de titeltrack van het album. Op de dikke beat van Kris The Katalyst en DJ Jab is de chemie tussen AG en Sadat X goed te horen. Hun twee verschillende stemgeluiden blijken verrassend goed bij elkaar te passen, dit is goed te horen in deze track omdat de MC’s elkaar om de bar afwisselen.

 

Vervolgens komt er een behoorlijk serieus blokje het oor van de luisteraar in. Influence is een ode aan de stiefvader van AG en de biologische vader van Sadat. Janelle Collins zingt het refrein, en dat doet ze goed. Haar stem past perfect bij de retrospectieve lyrics en beat.
Op Family Love (waarop Milano Constantine meedoet) beschrijven de MC’s hoe een familie soms helemaal in de clinch kan liggen, maar dat dat onderdeel is van een familie zijn. Op een door snaren gevulde beat komen alle drie de vocalisten redelijk uit de verf.
Sometimes bevat een enorme lijst aan featurings (zie de tracklist), maar elke MC rapt maar twee bars. Het concept van de track is dat elke MC de zin Sometimes you…, die door DJ Jab is gelooped, afmaakt. Het concept is tof, maar deze track was ongetwijfeld harder geweest wanneer er voor een derde van de featurings was gekozen en die MC’s wat meer ruimte gegund was. Nu lijkt het meer een estafette, waardoor het merendeel van de MC’s op deze track inwisselbaar lijkt.
De possecut is niet de enige mindere track op 20 In. Op het tweede deel van de plaat kakt de boel enorm in met Then & Now (een minimalistische beat en een tenenkrommend refrein van D-Stroy) en Bite This 2010 (een eerbetoon aan Roxanne Shanté door middel van een geüpdate versie van haar track Bite This). De beat van Strange is, net als die van My Way eerder op de plaat, ook geen uitschieter.

 

20 In bevat een paar toffe producties (20 In, Rap Attack, Influence, Sunshine), maar jammer genoeg zijn de hoogtepunten schaars, waardoor het over het algemeen een saaie plaat is geworden. Er staat een aantal fillers op (Strange, My Way, Then & Now, Bite This 2010). In het stadium waarin de carrières van gastheren AG en Sadat X zich bevinden, weet je voordat je een album opzet al hoe ze gaan klinken. Er is weinig veranderd aan hun eigen stijlen. Beide MC’s komen met toffe flows en rijmschema’s, zoals je van hen gewend bent. Helaas is hun beatkeuze af en toe om te janken.

 

Tracklist:

 

01. Up to the BX (Ft. Eternia)
02. Sunshine (Ft. Janelle Collins)
03. Rap Attack
04. 20 In
05. Influence (Ft. Janelle Collins)
06. Family Love (Ft. Milano Constatine)
07. My Way (Ft. Janelle Collins)
08. Sometimes (Ft. Roc Marciano, Reef The Lost Cauze, Grand Puba, Immortal Technique, Everlast, Slug, Eternia, Sha Stimuli, D-Stroy, Roxanne Shanté, Audible Doctor & ILL BILL)
09. Interview
10. Corrupt (Ft. Ill Bill & Immortal Technique)
11. Then & Now (Ft. D-Stroy)
12. Bite This 2010 (Ft. Roxanne Shanté)
13. Strange (Ft. Janelle Collins)
14. NY Bridges
15. Victory Outro
16. Outro
17. The Bronx

Geplaatst door bowie op 17 april 2013