TrapMoneyBiggie: “Ik zou willen dat Nederland meer based was.”

In Roffa Represent komen de meest creatieve Rotterdamse hiphopmakers aan bod. De docuserie biedt een brede kijk in wat er allemaal gebeurt binnen de stad. Het tweede seizoen ging vorige week van start met Nadeche, die de old school boombap-feel terugbrengt, maar beweegt met aflevering twee helemaal naar de andere kant van het muzikale spectrum. Dit keer staat Slenterprise’s own TrapMoneyBiggie centraal.

Hij werd geboren in Portugal, maar kwam al op jonge leeftijd naar Nederland. Door het produceren van trendsettende trapbeats krijgt TrapMoneyBiggie de droom om naar Amerika te gaan. Als dat niet lukt, probeert hij in Nederland er een carrière aan over te houden. Maar zelfs hier blijkt het moeilijker dan gedacht. De struggle om het te maken in de muziekindustrie lijkt zich vast te klampen in zijn hoofd. En dan blijkt hij in zijn jeugd ook nog eens jaarlijks van thuissituatie te zijn gewisseld.

Met elke track die hij maakt wil TrapMoneyBiggie nieuwe stappen zetten, aan herhalingen van zetten doet hij niet: “Elke track probeer ik weer een andere flow uit, en om de zoveel tijd wissel ik van beatkeuze.” ‘Commercieel gaan’ zie je hem dan ook niet doen. “Dan kan ik nooit naar voren brengen wat voor pionier ik ben, wat voor legacy ik heb. […] Ik ben enorm goed in het aanvoelen van trends. Alles wat ik doe blijkt pas later een trend te worden. Nu rapt iedereen als TMB (TrapMoneyBiggie, red.), maakt iedereen beats als TMB.” Dat doet hij ‘based’; de regels niet volgend, niet nadenkend, maar gewoon doen. En als er dan een vals piano-akkoord plots heel lekker klinkt, gewoon gebruiken. Iets waar de Nederlandse scene volgens hem nog veel van leren kan.

In de nieuwe aflevering van Roffa Represent wordt TrapMoneyBiggie op de voet gevolgd. In de studio terwijl hij beats maakt, onderweg naar een show in zijn thuisstad én wanneer hij nieuwe muziek laat horen aan zijn vrienden van VXF en Slenterprise. Ondanks dat hij zijn grote en Amerikaanse ambities even heeft moeten parkeren, is TrapMoneyBiggie erachter gekomen dat hij een véél belangrijker doel heeft; het goed opvoeden en trots maken van zijn zoon.

Hoe hij het vaderschap en muzikant zijn combineert zie je in de docu:

Roffa Represent wordt gemaakt door Rauwkost Collective en Riverpark Films voor OPEN Rotterdam. Hiphop In Je Smoel verzorgt de redactie tijdens de pre-productie. De nieuwe episode primeurt elke woensdag om 18:15 op OPEN Rotterdam.

Geplaatst door bowie op 13 februari 2020