Tranzlate: Rotterdamse Hiphop/Rock op Chuck D’s SLAMjamz

Tekenen op het label van de legendary Chuck D: het is niet iets alledaags. Metalz overkwam het onlangs met zijn band Tranzlate. De Rotterdammers hopen nu als voorprogramma van Public Enemy in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk, grote stappen te zetten in Nederland en Europa. Een monoloog van frontman Mike Metal, ook wel bekend als Metalz.

“Tranzlate bestaat uit vijf leden: drummer Rick, veteraan DJ DCS, bassist Kenneth, gitarist Danny en ik ben de MC/zanger. De band is min of meer voortgekomen uit een eerdere samenwerking met de gitarist en bassist. In 1995 begon ik in de metal-band 3RD EYE en destijds hadden we nog geen DJ, die kwam later pas, en een andere drummer. Mijn vader was lid van 3RD EYE en is van oorsprong metalgitarist, dus dat verklaart onze sound van toen. Ik kom sowieso uit een muzikale familie. Veel familieleden spelen bas, gitaar, drums of zingen. Mede dankzij mijn ooms ben ik op zeer vroege leeftijd hiphop gaan luisteren.

Ik begon ooit als MC maar ging geleidelijk aan steeds meer zingen in combinatie met rappen. Tot pakweg 2003 hebben we verschillende demo’s opgenomen en ons hoogtepunt was ons optreden bij Gaan of Staan op Veronica, een voorloper van alle talentenshows die je tegenwoordig ziet. Bij dit programma bepaalde het publiek door middel van gejuich of boe-geroep of de artiest mocht blijven staan of niet. Moest je weg, dan begon de huisband te spelen als teken dat je het podium moest verlaten. Het ging goed, maar op een gegeven moment moesten we toch ‘gaan’ van het publiek. Wij speelden alleen zo hard dat je de tune van de huisband niet hoorde en de presentator ons van het podium moest halen. Naar aanleiding van dit optreden kwamen we in contact Ruben ‘Skeen’ Heere (tegenwoordig eindverantwoordelijke bij Gamekings) van de studio van John Ewbank, waar Marco Borsato ook opnam. Ruben was vroeger engineer van onder andere Postmen en E-Life en dankzij hem konden we tracks opnemen in de ultra luxe studio van John Ewbank. We konden helaas nergens weggezet worden: onze sound was gewoon te hard en ik maakte geen compromissen.

Na verloop van tijd kwam ik in contact met de boys van TuigCommissie. Ik was altijd Engelstalig maar dankzij TuigCommissie rolde ik steeds meer in het Nederlandse en begon ik me meer en meer te distantiëren van de metal die we speelden met 3RD EYE. In metal mistte ik hiphop en het rappen en in hiphop weer de backing van een band. In 2008 ging het echter weer kriebelen en op een gegeven moment belde ik de boys van de band om weer eens wat te doen. Dit was het prille begin van Tranzlate. We begonnen heel relaxed weer een beetje te fokken, maar de focus lag op dat moment meer bij Zegevier, een andere crew waar ik met onder andere CC van VSOP in zit, en bij TuigCommissie.

Vanaf november 2008 kwam hier verrassend snel verandering in. Public Enemy trad op in Utrecht en ZwareJongenZ, waar TuigCommissie-collega Excellent in zit, deed het voorprogramma. Vanaf het moment dat een klasgenootje toen ik 8 was met de LP Yo! Bumrush The Show aankwam, heeft P.E. een enorme impact op mijn jeugd gehad. Ik ging dus met alle plezier mee naar het optreden. Ik had mijn fotocamera meegenomen, want ik wilde op z’n minst op de foto met de leden. Voor de show raakte ik backstage in gesprek met hun engineer Drew over filosofische zaken en toevallig had ik een paar maanden daarvoor het boek Fight the Power van Chuck D gelezen.

Toen Drew dit hoorde, nam hij me mee naar de kleedkamer van PE en stelde me voor aan Chuck D. Ik ben op de foto gegaan met hem en Flav en raakte in gesprek met Chuck. Terwijl we nog aan het ouwehoeren waren, opende de band met Flav al de show. We discussieerden over verschillende zaken, waaronder onze liefde voor rock en hiphop, en ik vertelde dat ik zelf ook in een band speelde. Toen zei Chuck opeens: ‘Misschien kan ik een keer een guest appearance doen.’ Ik dacht: ‘Nee jôh, dit slaat helemaal nergens op.’ Het was sowieso niet mijn bedoeling om iets te regelen aangezien de band op dat moment half op z’n gat lag, maar deze kans liet ik natuurlijk niet aan me voorbij gaan. We wisselden contactgegevens uit en D zette me voor de volgende show in Amsterdam op de lijst, waar we elkaar weer hebben ontmoet.

Chuck D had echter nog geen track van ons/mij gehoord, dus ik stuurde na onze kennismaking een demo van 3RD EYE uit ‘97. Na een paar weken had ik nog niks gehoord en dacht ik: ’Chuck zal het wel niks vinden.’ Totdat ik een mail terugkreeg en te horen kreeg dat hij het dope vond en vroeg of we niet bij hem op het label wilde komen. Ik wist wel dat Chuck een eigen label had, maar was er verder niet mee bezig om binnen te komen. Dit was voor mij een bevestiging dat je sommige dingen niet kunt plannen. Vroeger schreef ik labels aan, mailde ik festivals, maar het draaide vaak op een teleurstelling uit. Nu ging ik als fan naar een optreden van Public Enemy om met mijn helden op de foto te gaan en kon ik opeens tekenen bij Chuck D’s SLAMjamz.

We zijn begin 2010 met de band serieus gaan opnemen in de studio’s van de SAE in Rotterdam waar WickHop, collega bij Zegevier en tevens het officieuze zesde lid van Tranzlate, docent is. Qua sound maakten we een ontwikkeling door. Voorheen waren we metal georiënteerd, maar ik was het schreeuwen zat, wilde meer rappen en rock en rap combineren. De drummer had hier dusdanig veel moeite mee dat hij op een gegeven uit de band is gestapt. Daar zit je dan: je kan toffe dingen gaan doen op het label van één van de grootste hiphopartiesten ooit en dan kapt je drummer ermee. Gelukkig vonden we een nieuwe drummer die perfect inspeelt op de rauwe gitaren met zijn groovende drumstijl.

Op dit moment zijn we bezig met The Tranzlation EP en This Is What You Get! is de eerste track die is uitgekomen op SLAMjamz.com. Karma volgt dit jaar nog. De EP verschijnt, inclusief een gastbijdrage van Chuck D, eind 2010/begin 2011 op SLAMjamz. De deal die we met het label hebben is ideaal: de rechten blijven van ons en inkomsten via SLAMjamz zijn 50/50. Voor nu ligt de focus echter op de live-shows van de komende tijd. Toen ik zag dat PE weer ging touren in Europa dacht ik: ‘Hoe dope zou het zijn om een keer in Paradiso in het voorprogramma van Public Enemy te spelen?’ Ik stelde deze vraag aan Chuck D en hij zei: ‘Tuurlijk, we hebben ook nog shows in België, Duitsland en Frankrijk dus die kan je ook doen.’ Mijn insteek van deze mini-tour is dat het publiek kennis maakt met ons en we boekers kunnen interesseren om ons vaker te boeken. Bovendien zijn we ook nog op zoek naar management dus het wordt sowieso een mooie gelegenheid om nieuwe contacten leggen.

Je ziet vanuit Amerika dat het steeds toegankelijker wordt om rock met hiphop te mixen. B.o.B en Lil Wayne brengen rock-georiënteerde tracks uit en Travis Barker werkt veel samen met rappers. Nu is dat soms nog van die ‘popcorn lollipop rockshit’, maar wij willen het wel wat anders aanpakken qua sound. Wat dat betreft zijn de rock albums van M.O.P. en ONYX een goede graadmeter. Ik had het er laatst nog met DJ DCS (old school legende uit Rotterdam red.) over: hoe dope zou het zijn om samen met dit soort acts hiphop/rock crossover weg te zetten als festival? In Nederland is dit misschien lastig, daarom probeer ik ook in het buitenland actief te zijn. Volgend jaar gaan we naar Amerika en na de EP komt er een album. Ook wordt er tijdens de Fear Of A Black Planet Tour een video geschoten. Ik heb geen wilde dromen, maar merk wel dat er iets mogelijk is. Alles valt of staat ook bij de manier waarop we gemarket en gepromoot worden en natuurlijk de ‘gunfactor’, maar het zou zomaar eens snel kunnen gaan als die track met Chuck D uitkomt…"

Maandag 8 november speelt Tranzlate in het voorprogramma van Public Enemy. Klik hier voor meer informatie over het concert.

Beluister en download hieronder exclusief This Is What You Get!:

Tranzlate – This Is What You Get! by Hiphop In Je Smoel

Tekst door Rik Spruijt (http://twitter.com/RikSpr) | Beeld door Ron van Rutten (http://www.ronvanrutten.com/)

Geplaatst door bowie op 1 november 2010