Tragedy Khadafi – Thug Matrix 2

De inmiddels eind-dertiger Percy Chapman kreeg zijn naam Tragedy in de jaren ‘80 naar aanleiding van zijn eerste opname getiteld ’A Tragedy’. Hij werd opgenomen in de Juice Crew en had twee solo tracks op Marley Marl’s In Control Vol. 1 uit 1988. Terwijl de andere Juice Crew grootheden zoals Biz Markie, Big Daddy Kane, Craig G, Roxanne Shanté en Kool G. Rap hun solo carrières vorm gaven, verdween de toen nog piepjonge Tragedy achter de tralies. Op Rikers Island verdiepte hij zich 20 maanden in de Islam en ‘Black History’. Zo veranderde de inhoud van zijn lyrics en ook zijn naam veranderde, of beter nog, hij kreeg een toevoeging: Intelligent Hoodlum.
Na zijn jail-time verschijnt in 1990 onder die naam zijn eerste solo album. Maar liefst 16 jaar na dat debuut dropt Tragedy, nu ook bekend als Tragedy Khadafi en The Foul Mahdi, nog steeds lyrics die een unieke mix zijn van achterbuurt ervaringen en politieke bedenkingen. Eind 2005 verscheen de laatste langspeler van Tragedy, en dat was inderdaad Thug Matrix 1. Een werkelijk ijzersterke plaat met o.a. samenwerkingen met Cormega, Raekwon & Havoc en producties van Alchemist. Een paar maanden geleden was daar plots nog Blood Ballads maar dat was een dubbele verzamelaar met veel freestyles en enkele moeilijk te krijgen tracks van, of met, Tragedy. Nu dus de review van het vervolg op de Thug Matrix.

Tot mijn zeer grote verbazing blijkt Thug Matrix 2 echter geen vervolg te zijn maar een bundeling van tracks uit diverse projecten. ‘Classics, Freestyles & New Joints’ meldt de hoes. De nieuwe tracks zijn spaarzaam en misschien heeft daarom de track Usual Suspects op deze cd de naam The Seige gekregen (lijkt het tenminste een nieuwe track). Tot overmaat van ramp is de mastering ook nog eens belabberd en zit je zo ongeveer om de track aan je bass, treble en volume knoppen te draaien. Dat de woorden van DJ Doo Wop aan het einde van 9.11 (met een vreselijke chorus van V-12) midden in een zin, midden in een woord worden weggesneden is nog zo’n voorbeeld van onzorgvuldig werken. Bovendien zijn de op papier gedrukte credits verre van compleet. Ja, de platenmaatschappij laat grote steken vallen op deze release. En het ergste is dat Tragedy deze plaat op zijn eigen 25 To Life Records heeft uitgebracht! Als produkt is Thug Matrix 2 dus verwarrend en slecht verzorgd. Maar hoe zit het met de keuze van de tracks?

Als je puur naar de tracklisting kijkt, valt ook daar nog het nodige over te zeggen. Een juweeltje is het onuitgebrachte Calm Down met Noreaga en Nas. Positief werken ook de twee tracks van CNN’s klassieker ‘The War Report’. Zowel T.O.N.Y. als L.A. L.A. (de zogenaamde Kuwait Mix van Marley Marl) behoren tot Khadafi’s beste werk. Overbodig is dat ook de originele (radio-vriendelijke) versie van laatst genoemde track op dit album staat. Ook van Grand Groove, uit 1993, staan er twee versies op deze plaat. Zonde van de tijd, want een schijfje van maximaal 80 minuten staat zo vol als je kunt plukken uit een discografie die vijf albums bevat. Nog meer kostbare tijd gaat verloren op een bijna acht minuten durende freestyle sessie met DJ Clue waarop Tragedy dan uiteindelijk bij 5.52 minuten zijn rijms inzet. ‘We Do This Here’ is duidelijk een oudje met een Swizz beat die echt niet meer kan. Ook als verzamelaar slaagt dit album dus duidelijk niet. Smaken verschillen, maar dit zijn gewoon niet zijn beste nummers en er is te weinig nieuw materiaal om als fan echt enthousiast te worden.

Wat echter blijft zijn de teksten van Tragedy. Toegegeven, op deze release moet je er geregeld voor aan je knoppen draaien en een misplaatst gezongen refrein voor aanhoren, maar laat het duidelijk zijn dat Tragedy Khadafi een te benijden MC is die door zijn jongere collega’s met U aangesproken zou moeten worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze over een overleden vriend op Unconditional Love; “Maybe if u had a seed we could see u again / But you had none, I guess u wanted shit to end.”

*Tracklist: *
01. What’s Poppin’ feat. Havoc
02. Throw Back
03. All Hood feat. Trife
04. Grand Groove
05. Get Back feat. Ammo & Prodigy
06. Calm Down feat. Nas & Noreaga
07. L.A. L.A. feat. Capone-N-Noreaga, Mobb Deep
08. The Seige feat. DMX, Mic Geronimo, Ja Rule, Jadakiss & Styles P
09. Triborough feat. Capone-N-Noreaga, Cam’ron, Mase & Cardan
10. T.O.N.Y. feat. Capone-N-Noreaga
11. 9.11 feat. V-12
12. The Wait
13. Unconditional Love
14. We Do This Here
15. U Make Me feat. Littles & Capone
16. Grand Groove (Bonus Mix)
17. L.A. L.A. (Kuwait Mix)

Geplaatst door bowie op 11 juli 2006