Tory Lanez krijgt tien jaar cel voor het beschieten van Megan Thee Stallion

De Canadese rapper Tory Lanez is dinsdag door een rechter in Los Angeles veroordeeld tot tien jaar cel voor het beschieten van collega-rapper Megan Thee Stallion. Het voorval vond plaats in juli 2020, toen Lanez samen met Megan en anderen wegreden van een feestje in de Hollywood Hills, en ruzie kregen. Tory trok daarbij een wapen en schoot vervolgens Megan Thee Stallion in haar voet.

De langslepende zaak werd niet alleen uitgevochten in de rechtbank. Er werd ook door beide betrokken artiesten over gerapt in hun nummers. Tory Lanez (echte naam Daystar Peterson) bleef zichzelf ook daarin onschuldig verklaren, maar eind 2022 werd hij al schuldig bevonden aan de feiten. De rechter achtte hem schuldig aan drie aanklachten met betrekking tot het schietincident. Een aanval met een semi-automatisch vuurwapen, het hebben van een geladen, niet geregistreerd wapen in een voertuig en het afvuren van een een vuurwapen met grove nalatigheid. Sinds die veroordeling zit Tory Lanez al vast.

De schietpartij vond plaats toen het tweetal het huis van Kylie Jenner verliet, in gezelschap van de bodyguard van Lanez en Megan’s vriendin en assistente Kelsey Harris in de vroege uren van 12 juli 2020. Thee Stallion, echte naam Megan Pete, vertelde de rechtbank dat ze ruzie kreeg met Lanez over hun eerdere seksuele relatie. De ruzie escaleerde en leidde ertoe dat de twee elkaars carrière beledigden. Ze zei dat ze eiste uit het voertuig gelaten te worden. Daarop begon Lanez op de grond te schieten en haar te bevelen om te “dansen”.

Opnieuw traumatiseren

De aanklagers hadden om dertien jaar celstraf gevraagd, melden Amerikaanse media. Ze zeiden dat Lanez een lange straf verdiende voor het neerschieten van een “kwetsbaar slachtoffer” in een rustige woonstraat en voor het “voeren van een campagne om haar te vernederen en opnieuw te traumatiseren na de aanval.” Zijn verdediging vroeg dan weer om probatie-uitstel en een opname in een afkickkliniek. De advocaat van de Canadese rapper heeft inmiddels laten weten dat zijn cliënt tegen het vonnis in beroep zal gaan.

De officier van justitie in Los Angeles zei na het vonnis dat het feit dat het slachtoffer beroemd is, enorm bijdraagt aan het vestigen van de aandacht op soortgelijke zaken. “Het feit dat Megan Thee Stallion een succesvolle entertainer is, heeft de kwestie van geweld tegen vrouwen in de schijnwerpers gezet.”

“Geweld tegen zwarte vrouwen en meisjes is een al lang bestaande nationale epidemie, die lang over het hoofd is gezien en waarover te weinig wordt bericht”, zei Tanishia Wright, directeur van de afdeling slachtofferhulp van het openbaar ministerie van Los Angeles tegen de pers na de hoorzitting. “Vrouwen van kleur komen vaker niet dan wel naar voren om te melden dat ze slachtoffer zijn. Uit angst dat ze niet zullen worden geloofd.”

Nooit meer de oude

De rechter zei dat hij meer dan 70 brieven ter ondersteuning van Lanez had ontvangen van zijn familie en vrienden. Daaronder was ook rapper Iggy Azalea, die opriep tot een straf die “transformerend, niet levensvernietigend” zou zijn. Daarop kreeg ze een wervelstorm aan reacties van haar eigen fans, en besloot ze zichzelf te verdedigen. Het was namelijk nooit haar bedoeling een publieke reactie te geven. Ze was in de veronderstelling dat de inhoud van haar brief nooit openbaar gemaakt zou worden.

Hoewel die backlash het halve internet overspoelde, maakte de korte verklaring van Megan Thee Stallion veel meer impact. “Sinds ik zo bruut ben beschoten door de verdediging, heb ik niet één dag in vrede geleefd. Langzaam maar zeker genees ik en kom ik terug, maar ik zal nooit meer de oude worden.”

Geplaatst door bowie op 9 augustus 2023