Tony Touch – Mic Destruction vol.1

In het digitale tijdperk is het nogal lastig om een cd uit te brengen waarvan de luisteraar nog geen track heeft gehoord voor deze in de schappen ligt. De echte fans kopen het werk van hun artiesten toch wel, maar hoe zal het zijn als een verzamelalbum uitkomt met tracks die bijna allemaal al maanden en soms een paar jaar bekend zijn? ‘Mic Destruction Volume 1’ van de Puertoricaanse DJ Tony Touch is zo’n plaat. De bijdragen van onder andere AZ, Ghostface, Talib Kweli, M.O.P. en Tragedy zijn al lang en breed op cd uitgebracht, ook in Nederland.

Het is zonde dat de betere nummers van deze plaat juist die al lang bekende tracks zijn. DJ Premier liet vorig jaar met ‘The come up’ horen dat hij het trucje nog niet verleerd is. Een goede MC als AZ, die het helaas te vaak met matige producties heeft moeten doen, kan op zo’n beat alleen maar goed uit de verf komen. De twee nummers van M.O.P. klappen als vanouds, maar om nou een track (‘No sleep till Brooklyn’) op je plaat te zetten die al in de zomer van 2004 officieel is uitgekomen, is merkwaardig.
‘High in the clouds’ van ODB en Black Rob is wel een geslaagde track die mij in ieder geval nog niet bekend was, al kan ik wat gemist hebben. Ol’ Dirty komt met z’n typische eigen stijl, hetgeen Black Rob vrij overbodig maakt. De nummers van Little Brother zijn wat mij betreft ook hoogtepunten. Lekkere soulvolle 9th Wonder producties met Big Daddy Kane die een prima feature heeft op ‘Welcome to Durham’. Op ‘The Honorable’ komen Big Pooh en Phonté niet veel verder dan beweren hoe goed en ‘real’ ze zijn. Deze boodschap komt echter wel over, omdat wat flow en productie betreft de track prima in orde is.

Helaas staan er ook aardig wat tracks op die het niveau van bovenstaande nummers niet halen. Dieptepunt is ‘Wanna do’ van Diplomats-lid Juelz Santana en Jay Bezel die op de hook niet verder komen dan: “We get dough cause we want to, we get hoes cause we want to, we do whatever it is we want to do.” De beide tracks van The Game klinken meer als uitprobeersels voor een mixtapeje, waarbij de stem van de Compton MC erg klinkt alsof de rapper het postuur van Biggie heeft. Zoals bij Skillz vaker het geval is, is ook nu de beat bij zijn track ‘Imagine’ te slap. Wel doet dit je aandacht richten op de teksten van de MC en die zijn gaaf. De veteraan bewijst, met een mooi stukje storytelling over het vermoorden van zijn broer (met verrassend plot), dat hij niet voor niks een gewild ghostwriter is.

Zeker de helft van de songs op ‘Mic Destruction’ is goed te luisteren. Jammer genoeg staan er dus heel wat oude tracks op. Dat nummers die al maanden geleden op retailalbums zijn uitgebracht nu op deze plaat verschijnen, is jammer. Voor het mixelement dat je van een DJ misschien mag verwachten, hoef je de cd niet aan te schaffen. Veel meer dan wat backspins en Tony Toca’s geschreeuw wordt er niet aan de nummers toegevoegd. Waarschijnlijk zal Tony Touch net als bij de geslaagde ‘Piece Maker’ wel met een ‘Volume 2’ komen. Als dat vervolg niet wat constanter en meer up to date is, hoeft dat van mij niet zo nodig.

Tracklist:
01. ODB & Black Rob – High in the clouds
02. Talib Kweli & MF Doom – Fly that knot
03. Little Brother & Big Daddy Kane – Welcome to Durham
04. AZ – The come up
05. Big Shug – On the record
06. Ghostface, Trife Da God & Sun God – Man up
07. Little Brother – The Honorable
08. Talib Kweli & Mos Def – Supreme Supreme
09. ODB & Cappadonna – Stand up
10. M.O.P. – The money got lost
11. Juelz Santana & Jay Bezel – Wanna do
12. AZ “" AZ’s chillin
13. Tragedy Khadafi & Havoc – The game (it’s on)
14. Capone – King of New York
15. The Game – Truth rap
16. The Game – For my gangstaz
17. Skillz – Imagine
18. Consequence & John Legend – And you say
19. M.O.P. – No sleep till Brooklyn
20. ESG – Guerilla music
21. Rampage – Ball all day

Meer info: http://www.tonytouch.com

Geplaatst door bowie op 10 april 2006