Toni Shift – Skip To My Beat Tape 2

Als je aan soul en hiphop denkt, is Enschede misschien niet de eerste stad die in je opkomt. Sowieso geniet de stad in het oosten des lands niet echt een doorgewinterde hiphopreputatie. Daarvoor ligt Zwolle misschien net wat te dichtbij. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niets gebeurt in dé stad van Twente.

Toni Shift draait inmiddels al wat jaartjes mee in de Nederlandse hiphopscene. Halverwege jaren ’90 zette hij er zijn eerste stappen met de formatie Arsis. Vandaag de dag timmert hij in zijn eentje aan de weg én samen met zangeres Aletta, waarmee hij Kozmik Booty vormt. In de tussenliggende jaren produceerde Toni er lustig op los en werkte hij samen met artiesten als Skiggy Rapz, Circumflex en East Side Rhythm Freaks. Just for the record, but not this one.

Skip To My Beat Tape 2 komt nagenoeg geheel op conto van Toni Shift zelf. Hoewel hij in zijn remixes dankbaar gebruik maakt van het betere Amerikaanse rapwerk en er twee featurings op de plaat staan, is het grootste deel toch echt helemaal te danken aan zijn eigen crea- en productiviteit. Veel instrumentaal werk is het gevolg, waardoor het album waarschijnlijk niet voor iedereen is weggelegd, maar zelfs die groep zou op z’n minst een luisterbeurtje mogen wagen.

Toni Shift weet namelijk heel goed waar hij mee bezig is. Dat hiphop en soul prima samengaan (en onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn) is niets nieuws, maar Toni Shift geeft er een fijne eigen draai aan. De zwoele, meestal uptempo beats liggen uitstekend in het gehoor en smelten op de trommelvliezen. Een zachte zomerbries suist door mijn hersenpan. Het enige puntje van kritiek dat er eigenlijk geen is: Skip To My Beat Tape 2 is echt iets voor een mooie lente-/zomerdag. Niet bepaald een release om op de valreep van de zomer nog mee te komen. Hé, er moet toch íets te zeiken zijn?

Want verder valt er niet zoveel aan te merken. De producties steken prima in elkaar en zijn van hoogstaande kwaliteit. De instrumentals gaan nergens echt vervelen en daar waar je snakt naar wat vocale opvulling, voorziet Toni Shift in die behoefte door met een remix of featuring op de proppen te komen. Remixes waarvan je niet hoort, hooguit wéét dat het remixes zijn, zijn doorgaans de beste. De bewerkingen op Skip To My Beat Tape 2 bezitten stuk voor stuk deze kwaliteit, met 1nce Again van A Tribe Called Quest als positieve uitschieter.

Kortom: Enschede, funky of niet. Toni Shift is dat zeer zeker, getuige deze uitstekende release die absoluut een luisterbeurt waard is. Serveertip: schaf Skip To My Beat Tape aan (www.tonishift.com). Laat ’em een klein half jaartje rijpen en serveer ’em koel op een zonnige lente- of zomerdag. Smullen maar!

Tracklist:
01. Intro
02. J-Live – Lyricist (rmx)
03. Green grass, shade trees
04. Come up, the sun up
05. Day by day feat. Theory Hazit
06. Loving you
07. Kev Brown – Work in progress (rmx)
08. Frank
09. Keep it right there
10. Loving me
11. El da sensei – Summertimebluez (rmx)
12. Set the mood feat. Aletta
13. I forgive you
14. Wasting my time
15. Feel the movin
16. A tribe called quest – 1nce again (rmx)
17. Where have you been
18. Jam hot
19. This is what I want to be
20. Open my eyes
21. De la soul – Itzsoweezee (rmx)
22. Self consciousness
23. Grow old
24. Edo G. – Situations (rmx)
25. Little Brother – Whatever you say (rmx)

Meer info

Geplaatst door bowie op 18 december 2008