Tongteelt – Idiots Savant

Tongteelt is een Nederlandstalig hiphoptrio, bestaande uit rappers Danny Dio, Dickens (a.k.a. Oscar W) en Janus P. Laatstgenoemde is tevens verantwoordelijk voor alle beats en scratches op het debuutalbum Idiots Savant, dat allereerst opvalt door de dope hoes. Aan het artwork is dan ook duidelijk aandacht besteedt.

In de intro “Hallo Daar” horen we (tekenfilm)samples en scratches over een frisse, funky beat. “Staat Van Rap Vandaag” start met een lekkere beat waarop Dickens monotoon rapt. Danny Dio neemt de fakkel goed over en mijmert over paradepaardjes en neppe rappers in een lekkere flow. Zijn stem doet soms wat denken aan die van Spacekees, maar dan minder hoog en nasaal. De track zelf is afwisselend door de melodieuze wendingen.

“Meer” is een sterke maatschappijkritische track met een meeslepende beat, en balanceert op een dunne scheidslijn tussen twijfels en het leven in een westerse wereld van egoïsme, kapitalisme en materialisme. Danny Dio komt met weldoordachte lyrics: “Ik kijk naar het nieuws op maandag / Een
zelfmoordaanslag trekt m’n aandacht / Een Palestijn die voor een dag ook de bom wil zijn / Bijzonder fijn / Kinderen met vingers minder / Kermend van pijn / Kan me niet voorstellen hoe erg het moet zijn / Te leven in zo’n land, want ik ken het van een afstand / Lees het in de krant en zie het op de televisie / Gevormd door een visie door media-invloeden / Is er wel een goede en een slechte kant?”

“Vagebekende” is uptempo en funky met pianotunes en raps van achtereenvolgens Janus P, Dickens en Paradize (H3). Een lekker zomers nummer, hoewel de raps van Paradize me vooral door ’s mans stem minder liggen. De flows van Dickens en Janus P zijn redelijk, Paradize flowt beter. “Grijswaarden” is wederom maatschappijkritisch ("Het is simpel om mee te gaan met de grijze massa / Simpel om te denken: “Ik ben en daarmee basta!” / Maar wat als je stilstaat bij alles dat vaststaat / Gebruik je grijze massa / Stap uit de grijze massa").

Waar “Janus Rokt Sokken” snel, soulvol, jazzy en funky is door de lekkere beat, rekent “Maddervakkers” af met wacke rappers en ‘flikkerlichten die niet schijnen’. Toch blijft dit nummer niet hangen. “Luchtverplaatsing” is een eerlijke song over het persoonlijke dilemma van muziek maken en er niets voor terug zien. Het refrein in deze is fraai: “Met een doel voor het plezier en een liedje in m’n kop / Zo behoedend het vizier / Maar wat schiet je ermee op / Ik voel het niet als ik het drop / Want ik zie er niets voor terug / Het vertier maakt alles goed / Al verplaats ik alleen maar lucht.”

Uptempo, uiterst funky en humoristisch is “In De Disco” over het versieren van meisjes, waarbij Danny Dio de hoofdrol vervult, en geinige samples, scratches en een lauw refrein de aandacht trekken. “Junkies” (gastraps Paradize) gaat over de liefde en klinkt licht door de vrolijke beat, “Contactgestoord” handelt over vervlakking door onpersoonlijk gedrag (“Het is een drieletterlingo waarin we elkaar spreken / msn, gsm, sms / We weten niet eens meer wanneer we elkaar voor het laatst in het gezicht hebben gekeken / Verlegen, verzwegen / Zoekend naar een passend woord / Contactgestoord, contactgestoord”). Hier flowt Danny Dio soms offbeat door te lange zinnen.

Lekker los en positief klinkt het lichtvoetige “Iedereen Knikt” waarin Danny Dio fijn rijmt op een zeer relaxte, zomerse beat. Ietwat fout is “Spraakmakend” met een discobeat waarop Janus P geforceerd rapt en ook de rest niet weet te boeien.

“Poppenkast” uit kritiek op het beleid van Bush, “Zorgen 2004” gaat over persoonlijke problemen en onzekerheid voor de toekomst, en bevat goede lyrics, evenals “Loslaten” (“Het is tijd om los te laten / Maak je niet druk / MC’s praten zoveel maar ze zeggen geen fuck / Iedereen doet z’n eigen ding / Maar ik kan het niet helpen / Want voor mij klinkt het allemaal hetzelfde”). Ook Paradize komt op deze song weer langs en komt met punchlines als: “We zijn je ideale fantasie als wijven die slikken” en “Ik rijg MC’s aan m’n spit / M’n lines zijn als steekwapen / Dus ik eet die beef apen / Omdat ze voor mij als vlees waren.”

Afsluiter “Trip-ent” is een erg fraaie, melancholische instrumental waar de vers- en frisheid vanaf straalt en toont aan dat Janus P als producer/beatcreator vele malen beter uit de verf komt dan als rapper. Je vraagt je af tot wat hij nog meer in staat is als je deze prachtsong hoort.

Tongteelt laat geen nieuw geluid horen, maar komt wel positief en fris door de vele lekkere funky beats. Productioneel en ook maatschappijkritisch gezien zit het allemaal wel snor. De raps van Dickens en Janus P liggen wat moeilijker dan die van de talentvolle Danny Dio, die een betere stem en flow heeft dan de andere twee MC’s. Twintig tracks is wat veel van het goede, maar Tongteelt mag er als nieuwkomer best zijn.

Tracklist:
01. Hallo Daar
02. Staat Van Rap Vandaag
03. Meer
04. Vagebekende
05. Grijswaarden
06. Janus Rokt Sokken
07. ZomerSkitBiet
08. Maddervakkers
09. Luchtverplaatsing
10. In De Disco
11. Contactgestoord
12. Junkies
13. De Mekkisbek
14. Excelsis Dio
15. Iedereen Knikt
16. Spraakmakend
17. Poppenkast
18. Zorgen 2004
19. Loslaten
20. Trip-ent

Meer info: http://www.tongteelt.nl

Geplaatst door bowie op 1 augustus 2004