TK2010: Op wie wordt er gestemd?

GMB

Foto door Joel Frijhoff

Ga je stemmen woensdag?

“Ik weet het nog niet. Het wordt voor mij een last minute ding. Ik ben er nooit zo heel erg mee bezig geweest en ben er niet zo in geïnteresseerd. Ik zou wat meer research moeten doen om te kijken welke partijen bij mij en mijn mensen passen. Het wordt in ieder geval géén PVV, CDA of D66. Het zal waarschijnlijk PvdA worden. Ik heb pas 1 keer eerder gestemd en dat was ook op de PvdA.”

Wat voor rol speelt maatschappijkritische hiphop tegenwoordig nog in Nederland?

“Ik ben niet zo heel goed op de hoogte, maar ik denk wel dat maatschappijkritische hiphop een paar jaar geleden wat meer aanwezig was. Ik denk dat het er nu wel is, maar minder exposure krijgt. Dat ligt niet alleen aan de buitenwereld, maar ook aan de MC’s zelf.”

“Verder vind ik het heel dope als jij een rapper bent die research doet, er veel vanaf weet en daarom veel over politiek rapt. Als MC moet je echter niet praten over iets wat je niet weet dus mij hoor je niet gauw praten over politiek. Ik vind Minister President van Manu bijvoorbeeld wel heel dope. Je hoort dat hij research heeft gedaan. Ik kan het ook wel eventjes over iets politiek gerelateerds hebben, maar ik kan er niet een hele track over schrijven. Zeker niet in de fase waar ik nu in zit.”

Jiggy Djé

Foto door Jamie Hoogland

Ga je woensdag stemmen?

“Ja. Politiek is vrij belangrijk. We leven in een democratie en daarin is het van essentieel belang dat je door middel van je stem laat weten waar je ‘staat’. Ik zou graag Femke Halsema stemmen om de persoon die ze is, alleen neemt Groen Links een onacceptabel standpunt in over het intellectueel eigendom. Ik raad elke componist/ tekstschrijver om die reden ook af om Groen Links te stemmen. Dat laat een paar opties over. De stemwijzer brengt mij tot PvdA of Partij voor de Dieren en in dat geval kies ik er voor, en dat zou je strategisch kunnen noemen, om te stemmen op de partij die het meeste tegenwicht kan brengen. Maar het zou kunnen dat ik woensdag onderweg naar de stembus toch ineens van gedachten verander. Ik ben uiteindelijk een rapper natuurlijk.”

Wat voor rol speelt maatschappijkritische hiphop tegenwoordig nog in Nederland?

“In de eerste plaats is het entertainment. Als puber was ik geïnteresseerd in rappers die ‘trapten’ tegen het systeem omdat ik dat zelf ook deed. Hoe harder hun boodschap, hoe toffer. Uiteraard krijg je wel wat informatie mee maar dat weegt zeker niet op tegen de entertainmentwaarde van de muziek. Het lijkt me ook niet dat als je echt geïnteresseerd bent in politiek of ‘de maatschappij’ verwacht al je kennis uit muziek te putten. Ik vind ‘maatschappijkritische’ of ‘politiek bewuste’ hiphop meer een resultaat van een bepaalde ontwikkeling (nu bijvoorbeeld de crisis of het gevallen kabinet en de verkiezingen) dan dat het effect heeft op de politiek. Het heeft dus wel een functie: het kan, mits goed uitgevoerd, mensen aan het denken zetten. Maatschappijkritisch is hiphop bijna per definitie trouwens, je moet het als luisteraar alleen wel weten op te pikken.”

Joe Kickass

Ga je woensdag stemmen?

“Ja ik stem altijd. Ik neem de politiek aan de ene kant heel serieus en aan de andere kant eigenlijk ook weer niet té. Als je stemt op een partij en deze komt aan de macht zullen zij altijd water bij de wijn moeten doen om een coalitie te kunnen vormen. Ik kies liever voor een vertegenwoordiger, iemand die dingen goed kan verwoorden en waar ik van vind dat hij of zij een goede leider zou zijn voor deze coalitie. Ik kies dus eerder specifiek voor een persoon dan een partijprogramma. Ik stem deze keer op Job Cohen. De PvdA heeft gezegd niet met Geert Wilders een coalitie te zullen vormen en dat vind ik belangrijk. Ik ben anti Geert Wilders.”

Wat voor rol speelt maatschappijkritische hiphop tegenwoordig nog in Nederland?

“Ik vind het belangrijk dat mensen zelf nadenken maar tegenwoordig vind ik dat sommigen te makkelijk spreken alsof ze de wijsheid in pacht hebben. Je kan wel maatschappijkritisch zijn, maar over bepaalde zaken weet je als burger zijnde gewoon niet alle details. Daarom vind ik dat men soms wat voorzichtiger moet zijn met kritiek over bepaalde zaken. Als je er echt iets over wilt zeggen, onderzoek het dan in ieder geval echt goed voordat je je mening ventileert. Mensen zeggen makkelijk dat ze er boeken over hebben gelezen of op internet dingen hebben opgezocht, maar het internet staat vol met onzin en een boek is vaak ook maar een interpretatie van de schrijver.”

Manu


Foto door Murph

Ga je woensdag stemmen?

“Ik heb tot vorig jaar altijd blanco gestemd, omdat ik mezelf niet terug kan vinden in de huidige politiek en hoe dit land wordt geregeerd. Ik zie de huidige politiek op dit moment meer als een poppenkast waarbij een show wordt opgevoerd en wij als kijkbuiskinderen aan de buis gekluisterd zitten. Het is tegenwoordig meer een product geworden. Net als bijvoorbeeld bij de bio industrie kun je een keuze maken om er wel of niet aan mee te werken door er voor te kiezen om wel of niet te consumeren. Ik heb dit jaar voor het eerst gekozen om me er bewust niet mee bezig te houden. Ik stem dus niet.”

Wat voor rol speelt maatschappijkritische hiphop tegenwoordig nog in Nederland?

“Wat is maatschappijkritisch? Als iemand het over coke hosselen of over het leven op de straat heeft, hebben zij het op die manier net zo goed over de maatschappij als iemand die bewust nummers over de politiek schrijft. Maar naar mijn mening zal er altijd een balans zijn, er zal altijd maatschappijkritische en niet maatschappijkritische hiphop uitgebracht worden. Het ene jaar zal de balans misschien wat meer de ene kant uit gaan en het andere jaar wat meer de andere kant, dat ligt ook aan wat er op dat moment speelt. Ik vind het vooral goed als mensen op zoek gaan naar andere werkelijkheden en daarbij kritiek geven op de problemen waar ze tegenaan lopen. Ontwikkeling is belangrijk.”

Tim Beumers

Foto door Murph

Ga je woensdag stemmen?

“Ja, maar dat komt niet door mijn positieve visie op de politiek. Ik vind echter wel dat je moet stemmen als je wat te zeiken hebt. Voor mij wordt het Alexander Pechtold of Emile Roemer. Ik stem niet specifiek op een partijprogramma, meer op persoonlijkheid. Pechtold is een man van zijn woord die al jaren hetzelfde zegt. Je ziet vaak dat politici tijdens verkiezingstijd andere dingen roepen dan erbuiten. Dat doet Pechtold niet en daarom vind ik wel dat hij een stem verdient. Bij Roemer kan ik hier nog niet goed over oordelen omdat hij er nog maar net is, maar ik vind hem inhoudelijk sterk.”

“Uiteindelijk maakt het denk ik geen reet uit wie er aan de macht komt, ze moeten allemaal door de zure appel heen bijten. Je hebt een kamermeerderheid nodig om beslissingen door te voeren en daarnaast zijn we in de wereld maar een klein landje met weinig invloed. Uiteindelijk heeft zowel links als rechts dezelfde problemen en niemand zal er echt een oplossing voor vinden. Waar vroeger een stem op rechts een proteststem was, zie je nu het omgekeerde omdat rechtse partijen momenteel het grootste zijn. Je stemt nu op een linkse partij om dwars te liggen.”

Wat voor rol speelt maatschappijkritische hiphop tegenwoordig nog in Nederland?

“Het komt weer een beetje terug denk ik. Dat komt bijvoorbeeld door Winne met zijn So So Lobi beweging. Het sociaal maatschappelijke aspect in zijn muziek wordt opgepakt door de media. Ik vraag me wel af of het echt impact heeft op de doelgroep die naar hem luistert, dat weet ik niet. Ik zie niet allemaal jongeren die opeens zeggen: ‘Ik sla hem niet want ik support de So So Lobi movement.’ Maar het zou ook kunnen dat het er wel is, maar ik het gewoon niet zie hoor.”

Geplaatst door bowie op 7 juni 2010