Tisci London speelt om te winnen: “Ik maak geen grappen meer.”

Hij maakt trap van de donkerste en koudste soort, vol rauwe straatverhalen en onheilspellende samples. Over zijn come-up, de struggle in de trap en wat hij met muziek wil bereiken. Maar wie met Tisci London praat, komt erachter dat hij de meest humble dude is: “Ik waardeer dit soort interviews écht, bro.” De in Amsterdam geboren en in Vlaardingen getogen rapper bracht afgelopen zondag, op zijn negentiende verjaardag, zijn debuut-EP Play 2 Win uit. Tijd voor een nadere kennismaking.

Gefeliciteerd nog met je verjaardag en de release van je EP! Goed feestje gehad?
“Ja man, al mijn vrienden waren er en we hebben met Hennessy en champagne m’n b-day en de release van Play 2 Win gevierd. Niet teveel gedaan, het was gewoon een klein onderonsje, maar wel een hele gezellige.”

Flink gevibed op je nieuwe muziek?
“Zeker! Om 00:00 hebben we ‘m meteen aangezet via Spotify, gewoon over de speakers in de woonkamer. Zodat iedereen ‘m meteen kon beseffen.”

Hoe waren de reacties erop?
“Verrassend goed, man. Eigenlijk is iedereen positief tot nu toe. Zelfs van onbekenden krijg ik berichten dat ik goed bezig ben en dat ik er ga komen. Bekenden zijn ook blij. Ze hebben er lang op moeten wachten, maar het is nu eindelijk uit. De leukste reactie? Iemand die ik niet ken, en die mij voorheen ook niet kende, stuurde een berichtje dat hij toen de plaat uit was ‘m wel acht keer achter elkaar had geluisterd. Hij adviseerde me om zo door te gaan. Dat soort berichten motiveren me echt, man. Échte beseffers.”

Hoe kijk je terug op het creatieve proces van Play 2 Win?
“Het duurde lang, hahaha. Dat komt vooral omdat ik iets wilde maken dat er voor mijn gevoel nog niet was. Iets compleet nieuws neerzetten kost tijd, dus ik was eerst maanden bezig met het vinden van de sound vóórdat ik echt aan de tunes begon. Ik vond het steeds leuker worden en na de examens was ik klaar met de EP. Ik wist totaal niet wat ik moest verwachten, omdat ik op een paar tunes na niks online had en mensen me verder alleen konden kennen van mijn guest appearances bij shows.”

“Je moet niet teveel nadenken over wat anderen denken, als jíj het maar hard vindt.”

Hoe heb je die nieuwe sound ontwikkeld?
“Door veel verschillende tunes te maken leerde ik wat bij mij past en wat niet. Het is gewoon een kwestie van proberen en checken wat je het beste vindt klinken. In eerste instantie was ik nog veel bezig met hoe mensen op bepaalde dingen zouden gaan reageren, maar dat ben ik nu gelukkig kwijt. Je moet niet teveel nadenken over wat anderen denken, als jíj het maar hard vindt. Uiteindelijk maak ik muziek omdat ík het leuk vind.”

Heb je ook nog muzikale inspiratiebronnen?
“Ja, hele andere als de meeste rappers denk ik. Ik luister graag naar Lil B, Hoodrich Pablo Juan, Johnny Cinco, G Herbo, Lil Durk, Tory Lanez en Sevn Alias. O ja, en Hef en Future, niet te vergeten.”

Ik vond je EP een beetje duister klinken. Heb je daar bewust voor gekozen?
“Nee, eigenlijk niet. Ik rap gewoon wat ik heb geleefd en waar ik doorheen heb moeten gaan. Dat waren soms best duistere dingen. Daardoor voel ik me sneller aangetrokken tot zulke producties in plaats van blije beats. Alsnog houd ik wel van een beetje variatie erin.”

Je bent nu twee jaar bezig met rap. Wat wil je bereiken met Play 2 Win?
“Ik hoop met deze EP te laten zien dat dit mijn serieuze start is om de game binnen te komen. Vanaf nu maak ik geen grappen meer. Ik ga er serieus aan komen. Daarnaast is ‘ie ook bedoeld om de mensen die mij of mijn muziek nooit begrepen alles duidelijk te maken. Dit is mijn sound en daarin hoor je ook wat ik wil bereiken met muziek.”

Je hebt ‘m met vrienden in elkaar gezet, toch?
“Ja. Ik heb altijd de beste tunes kunnen maken met mensen waarmee ik goed omga, én die ik zelf ook heel hard vind. Denta (rapper Dentalhon red.) zette me aan tot rappen. Hij vroeg me voor een featuring op Wat Ik Rock terwijl het enige dat hij van mij kende was dat ik af en toe freestyle’de. Daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor. Iedereen vond mijn verse hard, inclusief Guap, die toen achter de laptop zat. Vanuit daar ben ik meer tunes met Guap gaan maken (hij produceerde bijna de hele EP, red.), en met Denta en Cry. Hun crew Individuals en ik zien elkaar als familie, dus die connectie is heel sterk. Dutty checkte me al sinds mijn eerste video YnF. We zaten samen in een groepsgesprek op Whatsapp, Loudcloud genaamd, en hij vond mij al heel vroeg hard. Ik vond hem ook al hard op Afa De Gwan. Sindsdien hebben we ook gesprekken buiten de muziek om en zijn we matties geworden. Ik wist dat hij zijn verse op Double It zou killen, so he did, hahaha.”

Ook Wally en K6ix staan erop...
”Bij Wally ging het óók ongeveer zo. Hij co-signde mij al heel vroeg en ik zag en sprak hem ook vaak buiten dat groepsgesprek, bijvoorbeeld tijdens het uitgaan in Rotterdam. We klikten goed en de samenwerkingen verlopen ook altijd flex. Meteen na de eerste keer samen tapen wist ik al dat hij op mijn eerste project moest staan en ik heb hem dat ook meteen gezegd. K6ix is al heel lang een goede vriend van me, hij rapt al zowat zijn hele leven in de buurt en hij heeft outstanding bars. Ik heb hem gecheckt om de draad op te pakken en dat ook in de studio te doen. Hij wilde eerst een paar tunes maken om te oefenen maar toen mensen zijn verse op Alles Of Niets hoorden was al meteen iedereen enthousiast.”

Wat vind jij de hardste tune van Play 2 Win?
“Haha, zo! Ehm… ik twijfel tussen Fade Away, Bite, In Town en Big Drip. Maar ik luister In Town het vaakst omdat die het best past bij waar ik op dit moment van houd. En in de avond luister ik bijvoorbeeld eerder Big Drip dan In Town. Het ligt echt aan het moment.”

Sick. En nu ga je blijven, right?
“Jaaa man, zeker! Er komen nog meerdere videoclips voort uit deze EP en ook nog wat featurings. Daarna heb ik weer wat kleins om mensen te laten zien dat ik nu echt serieus ben en honderd procent gefocust ben op muziek.”

Stream het debuut van Tisci London hieronder:

Geplaatst door bowie op 22 augustus 2018