Timmietex: “Tijd om gewoon te releasen in plaats van alles te overdenken.”

Het is even geleden, maar Timmietex is terug. De afgelopen jaren bracht Tim van Dongen muziek uit onder een andere naam – Timm – omdat hij een muzikale ommezwaai had gemaakt. Maar de vrolijke, zomerse EP ‘ergens tussen geel en oranje’ die hij in samenwerking met Hajo Krijger maakte is weer onder zijn oude alias te vinden. “Ik heb geleerd om dingen los te laten. Uiteindelijk is het gewoon allemaal Timmietex.”

Hij zit er uitermate relaxt bij, in zijn eigen studioruimte net buiten het centrum van Tilburg. “Dit is muziek die nog deze zomer naar buiten moest, dus tijd om te twijfelen was er niet echt. Het is ook echt nét gemaakt. Ik kon vroeger lang twijfelen, of smeden aan plannen. Het is tijd om dat niet meer te doen en gewoon te releasen in plaats van dingen te overdenken.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by timmietex. (@timmietexus)

Als hij moest omschrijven wat hij gemaakt heeft samen met Hajo Krijger: “Leuke, luisterbare liedjes. Toen zo’n tien jaar geleden het album Settle van Disclosure uitkwam, ben ik er helemaal in gedoken. Eigenlijk ligt in dat straatje wat ik al jaren luister, en Kaytranada is er ook een belangrijke factor in geweest.”

Meteen aan

Uiteindelijk heeft KAYTRAMINÉ, het album dat de Canadese producer deze zomer uitbracht met rapper Aminé, ervoor gezorgd dat dat ook daadwerkelijk gebeurde. En niet omdat Van Dongen helemaal wild van werd van die plaat. Tim: “Ik wilde gewoon die housey Kaytra-beats horen met Aminé erop, maar Kaytranada kwam opeens met hiphop en r&b. Op papier was het een perfecte combo, maar het resultaat viel een beetje tegen, hè? (best wel, red.) Ik dacht: ‘dat kunnen wij beter’!”

En met ‘wij’ bedoelt hij Hajo Krijger en zichzelf. Hij onmoette de producer via Dokter Moon. Die zag de hem eens een live-set spelen in hun thuisstad. “Dat was schijnbaar zo sick, dat hij hem meteen heeft gekoppeld aan De Gelogeerde Aap, met wie ik weer een studio deel. Tijdens een van die studiosessies besloten we de krachten te bundelen. Toen ik hem 4EVA liet horen, die eerste single van Kaytraminé die wél heel tof was, en vertelde dat ik met hem aan zoiets wilde werken, ging hij meteen aan. Binnen twee weken lag deze EP er!”

4EVA, de track die de reeks EP’s van Tim en Hajo sparkte. Tekst gaat door onder de video.

Gewoon schijt hebben

Het maakte de muziek van Krijger ook toegankelijker, vertelt Tim. “Hij is jong en duikt helemaal in een geluid. Voordat ik hem leerde kennen maakte hij vrij abstracte en donkere muziek, zonder echte songstructuur. Het is dus best bijzonder om hem nu de luchtige zomerfunk te horen produceren waarmee we nu naar buiten komen.” Het resultaat? Catchy liedjes over de liefde en de zonnestralen. Perfect te consumeren onder het genot van een cocktail in de tuin, maar net zo smakelijk op een volle dansvloer. Easy going house met rap erover, muziek voor in de open lucht. “Deze muziek moest er echt in deze zomer nog uit!”

ergens tussen geel en oranje is de eerste plaat van een drieluik. “Zet dat maar écht in het artikel, dan verplicht ik mezelf daadwerkelijk om er drie uit te brengen. Het ligt ook echt bijna allemaal al klaar. En voor daarna ligt ook al genoeg op de plank. Onder het alias Timm heb ik al wat singles van een album uitgebracht. Die plaat gaat ook gewoon onder de naam Timmietex verschijnen. Vroeger kon ik veel teveel nadenken over wie ik wilde zijn als artiest. Nu weet ik wie ik bén als artiest. Ik weet precies waar ik sta en moet gewoon schijt hebben.”

Stream:

Geplaatst door bowie op 23 augustus 2023