Time Machine – Slow Your Roll

Time Machine, dat doet al meteen denken aan een groep die terug wil grijpen naar de old-school, of zelfs terug in de tijd gaan. Maar als stilstand achteruitgang is, wat is achteruitgang dan? Met enige nieuwsgierigheid begon ik te luisteren naar deze hiphoptijdmachine.

“Time’s Fly” zet meteen de goede toon. Het nummer is niet exceptioneel, maar de lichte belletjes en jazzy geluidjes geven het wel een lekker zomers gevoel. “A Million And One Things To Do” is het tweede nummer, en na het horen van dit nummer wordt de nieuwsgierigheid naar de rest van het album ernstig geprikkeld. Een fijne beat met goed passende scratches en een simpel refrein zorgen ervoor dat dit nummer de hele dag in je kop blijft hangen, en dat is alles behalve erg.

De drijvende kracht van dit album zijn de producties. Het is knap hoe de producties erg divers zijn en het album toch als een samenhangend geheel klinkt. Dit heeft ook tot gevolg dat er maar weinig skippers staan op dit album, en voor een album met 18 nummers is dat best wel een prestatie.
Dan de MC’s, Comel en Jaysonic, in eerste instantie klinken ze allebei als stereotype underground MC’s, redelijk lichte stemmen en niet echt uizonderlijke bezorging. Maar als de nummers vaker beluisterd worden, wordt steeds duidelijker dat de ogenschijnlijk lichte en soms humoristische teksten meer inhoud met zich meedragen dan in eerste instantie lijkt. Steeds lijken de rappers elkaar naar een hoger niveau te tillen. En iedere keer als je denkt dat je door hebt wat ze doen proberen ze weer andere trucjes. Zoals de snelle wisselingen in “Spelling Bee” of de omslag in “Let’s Not Be Real” waar Comel de eerst licht opgezette track met zijn verse een zware lading meegeeft. Het enige puntje van kritiek is dat ze niet echt opvallen qua stemgeluid. De geweldige muzikale ondersteuning wil er daarom wel eens voor zorgen dat je de tekst niet helemaal meekrijgt terwijl deze meestal net zo goed de moeite waard zijn. De gastbijdrages op dit album zijn trouwens ook zeker het noemen waard, zowel Edo G (My Mind Is In A Spin) als Edan the Humble Magnificant (@$$hole) geven het album nog net wat extra diversiteit.

Dit album zal naar alle waarschijnlijkheid snel in vergetelheid raken. Dit door gebrek aan bekendheid en doordat de MC’s een paar luisterbeurten nodig hebben voordat je ze gaat waarderen. Maar dit is weldegelijk een dikke aanrader, zeker tijdens de warme zomerdagen is dit een heerlijk album om de tijd mee door te komen. Achteruitgang is in het geval van Time Machine in ieder geval erg aangenaam.

Tracklist:
01. Time’s Fly
02. A Million And One Things To Do
03. Let’s Not Be Real
04. Reststop Sweetheart
05. Spelling Bee
06. Mind In A Spin
07. The Assembly Line
08. Who Needs A Mic
09. Personal Ads
10. The Mekster
11. Stoerokinit
12. Night Lights
13. A Cold Day In Hell
14. Water In Your Cereal
15. @$$hole
16. Especially 4 U
17. Thinking About You
18. The Way Things Are

http://www.timemachinesound.com/

Geplaatst door bowie op 14 augustus 2004