Timbaland en Swizz Beatz troffen elkaar op IG Live voor een epische beatbattle

Twee van de hardste producers van het de afgelopen vijfentwintig jaar besloten in tijden van lockdown hun vriendschappelijke vete maar weer eens boven te halen. Timbaland en Swizz Beatz troffen elkaar al eens in 2018, tijdens Hot 97 Summer Jam. En hoewel de rematch geen stadionproporties betrof en de superproducers niet konden rekenen op een juichende mensenmassa was de beatbattle tussen Timbo en Swizzy het leukste dat we tot nu toe hebben gezien tussen de vele Instagram Live-initiatieven.

“It’s official. We doin’ this for the culture. Me and Swizzy gon’ go at it 10 o’clock baby”, stuurde Timbaland gisteren vlak voor de battle begon de wereld in. Een krap uur later was het zover. Daar zaten ze; beiden ogenschijnlijk in hun homestudio, achter een computer. Klaar om back and forth te gaan en de hun hardste classics het internet over te slingeren. Timbaland kalm met een grote bril op en een glaasje rode wijn in zijn hand, Swizz Beatz met een zelfverzekerde supersterren-look. Lees: stoere zonnebril en zijn pet achterstevoren.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Video 📽🎥: hit producers #Timbaland & #SwizzBeatz were battling on live about who has the better track record!! 🎶🎶🎶 we see Timbo brought out the #Aaliyah

Een bericht gedeeld door Industry On Blast (@theindustryonblast_) op

Wat fans kregen voorgeschoteld: verschillende rondes vol dikke beats. De eerste ronde zat vol met back-to-back classics. Timbo knalde JAY-Z’s Picasso Baby erin en won vele oppoppende hartjes met Aaliyah’s Try Again, terwijl Swizz het meer underground hield met Fuck You van The LOX en All For The Love van Jadakiss. Daarna komen wat commerciëlere producties aan bod. Timbaland’s classic productie voor Ginuwine’s Pony kan niet ontbreken, en aan de andere kant van de split-screen wordt Party (Up In Here) van DMX uiteraard ingestart.

Op een gegeven moment kijken er zo’n 20.000 mensen naar de live-stream, maar valt de WiFi-connectie van Swizz Beatz weg. Een lach valt niet te onderdrukken als hij even later weer ‘up and running’ is; dit keer niet vanachter zijn computer maar in zijn auto. “I will play this from the car, man! Get your shit back together Timothy!” roept hij even serieus als vriendschappelijk.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#PressPlay: #Timbaland and #SwizzBeatz had another battle of the beats tonight on live as they went back and forth with all of their classic hits!!

Een bericht gedeeld door The Shade Room (@theshaderoom) op

De twee komen terecht in een Hova en Beyoncé-vete. Vanuit zijn auto roept Swizzy dat hij de battle een upgrade gaat geven, door vervolgens Upgrade U -een track van Beyoncé en JAY Z- te draaien. Timbo trekt een gezicht dat iets als ‘I got this’ lijkt te zeggen en zet alvast zijn volgende nummer klaar. En daar klinkt Drunk In Love, óók van het koningskoppel van de muziekindustrie. Zo buigen de heren continu met elkaar mee in hun muziekkeuze, grijnzend en wel. Dat wordt helemaal leuk als ze proberen uit te vechten wie de hardste soloshit voor Jigga heeft geproduceerd. Over en weer klinken dikke beats; Come And Get Me, Dirt Off Your Shoulder, It’s Hot en Ultra.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Quarantine Awards Week been 🔥 —————————————————————- They went IN 🗣. Here’s a brieffff snippet of 👌🏽a few highlights. Their catalogs are insane. The question is who won? ❤️🎶 @timbaland @therealswizzz 🔥🔥🔥🔥🔥🔥🥶🥶🥶🥶🔥🔥🔥🔥

Een bericht gedeeld door Rea Davis (@iamreadavis) op

Is er een winnaar van deze beatbattle aan te wijzen? Die zit in elk geval niet tussen de producers. Ze blijven continu naast elkaar. Oke, Timbo heeft de betere geluidskwaliteit in de stream, maar Swizz is de betere hypeman. Als we de live stream-comments en de reacties op Twitter moeten geloven komt Timbaland als winnaar uit de bus, maar uiteindelijk zijn de 25.000 mensen die in hebben getuned op hun live-stream de echte winnaars.

Uiteindelijk is de battle er niet om te bepalen wie van de producers de winnaar is; het is een prachtige herinnering aan hoeveel klassiekers deze twee Grammy-winnende producers op hun naam hebben staan en bovenal een moment om even te vergeten wat er allemaal buiten de studio van Timbaland en de auto van Swizz Beatz afspeelt op het moment. Dit was oprecht het leukste dat we tot nu toe in de corona-era hebben gezien.

Voor de mensen die wél een definitief oordeel willen vellen, verlengen we zelf de battle met een enorme playlist. Daarin laten we de producers ook back and forth gaan. 50 tracks. Enjoy, en laat ons vooral weten wie jij de baas van de club vindt!

Geplaatst door bowie op 25 maart 2020