Timbahawk – Rare Snybone

Al op de intro wordt gemeld dat de luisteraar kan rekenen op “uiterst funky nummers en raps die je versteld zullen doen staan.” Het overheersende geluid op Rare Snybone is inderdaad funky hiphop. Helaas wel van een weinig overtuigende soort. De beats zijn veelal niet spannend genoeg en komen daarom erg vlak over. Het tweede aangekondigde ingrediënt (raps die je versteld doen staan) is vrijwel geheel afwezig. De raps van Timbahawk zijn niet slecht, maar missen evenals de producties enige verrassing. Het stemgeluid en de flow zijn op het grootste deel van de plaat simpelweg te monotoon en gewoontjes (of saai).

Een track over een sfeervol onderwerp als buiten chillen (Buitenlucht), verwordt zo tot een eentonige opsomming van zomerclichés. Ook het zonnig gitaartje kan het nummer niet redden. Van de feel good topics op deze cd blijft op die manier weinig over. Dieptepunten zijn wat dat betreft de hele flauwe tracks Tralala en Lelijk. Een gezonde dosis zelfspot en relativering is prima, maar de onderbroekenlol op eerstgenoemde nummer gaat een stap te ver. Lelijk is in een melige bui onder invloed wellicht nog te pruimen, maar de ranzige zelfbeschrijvingen blijven niet lang boeien. Waarschijnlijk hebben de artiesten tijdens het opnemen van dit soort nummers in ieder geval zelf veel plezier gehad.

Sporadisch maakt Timbahawk duidelijk dat z’n album ook voor de luisteraar stukken leuker had kunnen wezen. Caramel is een aardige track met een wat feller rappende Timbahawk en de opzwepende productie van Beat Les laat je zowaar met je hoofd knikken. Aldi rappers is het hoogtepunt van het album. Een wat meer boombap beat doet de MC duidelijk goed. Met gastrappers Danny Dio en Mohs klaagt hij er overtuigend op los over rappers die “de weg kwijt zijn door die urban lifestyle.”

Je kunt Timbahawk niet verwijten dat hij meegaat in de door hem bekritiseerde urbanstroming. Het is alleen jammer dat hij met Rare Snybone geen lekker alternatief biedt. Om op te vallen in een overvol Nederlands hiphoplandschap is dit album niet bijzonder genoeg.

Tracklist:
01. Intro
02. Waar kom ik vandaan?
03. Nutteloos
04. Buitenlucht met Jorgen
05. Skit – Het wil naar buiten
06. Tralala
07. Lelijk met STRD, Danny Dio en Mohs
08. Sacre Bleu
09. Aldi rappers met Danny Dio en Mohs
10. Skit – Gekkenwerk
11. Gwkkwnwerk
12. Caramel met Danny Dio
13. Skit – Gek in me hoofd
14. Vida Loco met Trics
15. Beat Les
16. Ik haat mezelf
17. Jaques met Trics
18. Onbeantwoord

Meer info: Funky

Geplaatst door bowie op 12 januari 2008