Tim (VSOP)

De debuutplaat van Tim (VSOP) ligt al een tijdje in de winkel. HIJS zat tijdens het eten aan tafel met de grote man uit Spijkenisse en hoorde hem uit over van het album en zijn eigen label 60 Free Records…

Wanneer dacht je van nu ga ik een eigen album maken?
Ik deed vroeger al solo tracks, soms maak je gewoon een solo nummer. Eigenlijk lag het al een hele tijd in de planning, al voordat ‘Huiswerk’ uitkwam. Al een jaar voor ‘Huiswerk’ had ik een track waarvan ik dacht ‘nu wil ik echt een soloproject gaan doen’. En toen had ik al die media aandacht rond Spitt, ging het kut op m’n werk, en ben ik dus gestopt met werken. Toen ‘Huiswerk’ klaar was dacht ik ‘nu ga ik het afmaken’.

Waarom heb je ervoor gekozen om met ‘Geloof Me’ mensen kennis te laten maken met Tim?
Danny (Kas) kwam in oktober 2004 naar me toe. Hij moest een workshop doen voor leerlingen van het Zadkine…
Tim’s telefoon gaat en Kas neemt het woord
Kas: Ik kreeg veel te weinig geld voor de workshop en kon dus niemand inhuren om me te helpen. Toen zei ik tegen Tim ‘Als je je mij helpt krijg jij een gratis clip’
Tim: Op dat moment had ik driekwart van het album af en in die periode was iedereen een beetje depressief en weet ik het wat voor shit. Het nummer is bedoeld voor mensen die met ‘normale’ probleempjes zitten, niet van die hele zware shit waar je toch niets aan kunt doen. Toen die clip kwam zat ik even van ‘op welk nummer ben ik het meest trots op dit moment’. Daarnaast geeft het duidelijk het verschil aan tussen wat ik met VSOP doe en wat ik alleen doe. Het is wel het meest radicale verschil, maar het geeft wel aan wat je kunt verwachten’.

Je hebt in het verleden tracks gemaakt als ‘Machteloos’ en ‘Vrijheid’, kunnen we gelijkwaardige tracks over actuele onderwerpen op het album verwachten?
Nee, dat heb ik bewust niet gedaan. Met zulke tracks kom je in interviews weer uit op politiek enzo. Vorig jaar februari/maart ben ik gestopt met het nieuws volgen, ik trek het gewoon niet meer. Als ik het nieuws kijk ben ik gewoon 2,5 uur chagrijnig. Ik heb zoiets van ‘ik kan er helemaal niks aan doen, ik vind het allemaal kut, maar ik word er zelf ook niet beter van.’ Ik had een hele grote theorie over China en de wereldeconomie geschreven in iets van 80 zinnen met de reden dat wij wel eens een derde wereldland zouden kunnen zijn over 10 jaar. Maar uiteindelijk heb ik het niet gebruikt, ik dacht gewoon ‘ik ga het niet meer doen’. Er is sowieso al genoeg maatschappijkritische shit. Al dat gezeik over de maatschappij, ik snap het wel, maar we worden er allemaal geen ene tyfus beter van. Ik ga lekker praten over dingen die ik zelf leuk vind. Je schreeuwt hier tegen mensen die toch al doof zijn.

Geloof Me is eigenlijk geen single, kunnen we eigenlijk nog wel een single verwachten?
Dat ligt eraan, hoe het allemaal ontvangen word. Als ik zo naar het album kijk heb ik helemaal niks waarvan ik denk ‘dat wordt nou eens echt een single’. Maar als je kijkt hoe de media wereld werkt, moet ik eigenlijk wel een single doen. Als je toch gewoon kan scoren met een single en je komt in de Top 40, dat doet allemaal zo veel wonderen voor je. Je plaatsing op de playlists hangt vooral af van je positie in de Top 40. En als je geen single hebt dan word je gewoon niet veel gedraaid.

Geeft het feit dat je bij Walboomers zit extra druk? Lange Frans en Baas B scoren hit na hit, ben je niet bang dat jij daarop afgeserveerd wordt?
Nee, want Frans en Baas hebben een bepaald contract met Walboomers dat is gebaseerd op een verwachtingspatroon dat ze samen in gesprekken hebben gecreëerd. Ik heb ook zulke gespreken gehad en we hebben samen gekeken van ‘wat zit erin, wat willen we doen’. En op basis daarvan hebben we afspraken gemaakt. Het verwachtingspatroon voor mijn muziek is gewoon anders. Maar ik doe gewoon wat ik leuk vind, vind ik het niet leuk dan doe ik het niet. En als het dan een keer niet lukt is het jammer, maar hebben we het tenminste geprobeerd.

Er staan aardig wat features op het album, wat voegen deze mensen toe?
Ik heb in principe, omdat het vrij persoonlijke onderwerpen waren, niet van te voren gedacht van ‘Ik ga die en die vragen voor m’n album’. Bepaalde onderwerpen die op het album kwamen passen gewoon bij mensen uit mijn omgeving waarbij die onderwerpen zich samen hebben afgespeeld. Het is een soort van typecasting. Op zich staat er alleen een verse van Mini op, een verse van C, (CC – red.) een verse van ODM en een verse van Mike. De rest is allemaal zang. Ik voelde me een stuk muzikaler vorig jaar, ik was meer into zang dingen, lekker melodieën maken enzo. En dan niet omdat het commercieel is, maar het brengt een positievere stemming. Er zit op een gegeven moment op het album ook een omslagpunt van negatief naar postief.

Hoe zit het met de producties, heb je zelf met de producers om de tafel gezeten?
Ik heb van veel producers beats gekregen en als ik zin had om te schrijven bladerde ik gewoon door al m’n beats heen om een passende te vinden. Ik heb beats gebruikt die al 2 jaar oud zijn. Sommige mensen hebben speciaal beats voor m’n album gemaakt, maar dat waren allemaal bombastische dingen terwijl ik eigenlijk die kant helemaal niet op wilde. Ik heb een beat van Delux. Ik heb ’m nog nooit ontmoet. Dat is het mooie van internet. We hebben heel veel contact gehad met wat ik wilde en wat ik kon gebruiken. Ik kreeg gewoon een loop met variaties en daar knipte ik uit wat ik wilde hebben en daar schreef ik de concept track op. Dat stuurde ik naar hem, hij maakte de arrangementen en stuurde dat weer terug. Daarmee ben ik dan weer de studio in gegaan.

Spiekrimixes 2 is uit, je hebt ooit gezegd dat er vrij grote plannen waren voor de Spiekrimixes. Er zat een vrij groot gat tussen deel 1 en 2 en 2 is meer gefocust op verspreiding via het internet. Wat kunnen we in de toekomst van de Spiekrimixes verwachten?
We gaan wat anders doen. De bedoeling van de 60Free site (waar Spiekrimixes 2 te downloaden is , red.) is dat we elke maand gratis muziek gaan weggeven, maar dat wordt niet een tape met bekende beats. Op Spiekrimixes 2 staan ook 5/6 beats op die geproduceerd zijn door mensen uit de buurt. Als je kijkt naar hoeveel mensen mee hebben gewerkt aan Spiekrimixes 2, ik bedoel er staan 20 MC’s op, met z’n allen zijn we makkelijk in staat elke maand 60 minuten muziek te maken. Misschien wordt het wel eens in de 6/7 weken, misschien eens in de 2 maanden, maar voorlopig willen we het zo doen. Je hebt gewoon veel mensen die shit maken dat niet cd waardig is. Het is een connectie zoeken tussen publiek en de artiesten.. Er wordt zoveel gedownload, het is moeilijk om te weten wat precies je publiek is. Je krijgt een magazine in je mailbox zodra er nieuwe muziek uit is, gewoon een overzichtje. Die heeft dat gedaan, t-shirtje kun je daar bestellen enzo. Niet om te spammen, maar om mensen die geïnteresseerd zijn te informeren. We willen gewoon iedereen samen laten werken, zoals ze al op veel boards doen. Ik hoef geen forum etc, ik wil gewoon leuke muziek maken en aan de rest van de industrie laten zien ‘kijk eens hoeveel downloads wij trekken’. Ik bedoel, wij hebben in 1 weekend meer traffic gehaald dan sommige grote downloadservers in een maand halen. Ik heb dat doorgestuurd naar sommige mensen en die werden bijna niet goed. We hebben 2 terabyte in 48 uur gehaald, we hebbben niet eens een URL, alleen nog een IP-adres, zwaar ghetto.

Kunnen we verder nog soloprojecten van VSOP-ers verwachten?
CC is bezig, we zijn met Mini druk bezig, Mike is met een ding bezig, en we zijn ook gewoon met de volgende VSOP bezig. VSOP albums komen ongeveer eens in de 2 jaar uit, dus verwacht de nieuwe VSOP rond lente/zomer 2006.

Wat en wie kunnen we verder op je eigen label 60 Free verwachten?
M’n eigen album is in samenwerking met Walboomers uitgekomen op 60 Free. Mini’s album komt er op uit en ik ben verder nog met wat andere projecten bezig. Mensen waarvan ik vind dat ze de juiste motivatie hebben en het juiste inzicht vanwege hun muziekverleden. Ik kan iemand best helpen met een commerciële carrière, alleen dat ik dat zelf niet doe is gewoon een bewuste keuze, dat wil niet zeggen dat ik het niet kan.

Geplaatst door bowie op 20 juni 2005