Tim – Bloed, Zweet en Tranen

Een duister stukje piano luidt het nieuwe album van Tim in, gevolgd door een verschrikkelijk vette track: Bloed Zweet en Tranen. Het beetje energie wat nog in m’n lichaam zat na een dag werken, is definitief uit m’n lichaam gevloeid door dit nummer. Tim komt rauw als een gek op een nog rauwere beat: “Dit is de combinatie, van inzet en motivatie, strijdend ondergronds als guerrillaorganisaties.” Dit is waar ik op heb gewacht: een agressieve Tim over een banger van een beat.

M’n gedachten gingen weer terug naar nummers als Elleboogwerk en Veé Es Oow Peé. Vandaar dat m’n humeur weer wat slechter werd na het horen van Geven en Nemen. Niet dat het een slechte track is, maar het is duidelijk dat Tim ook op een ander soort beats is gaan spitten.

Dat hoor je niet alleen in Geven En Nemen, maar bijvoorbeeld ook in tracks als De Groeten Van De Bodem, Zweep D’r Over en White Trash. Wat betreft die laatste track: als je van ranzigheid houdt, moet je deze track zeker checken. Bij Steen komt er zoals gewoonlijk weer een partij ranzige !@#$%-zooi uit z’n smoel, maar Skillz 1 en Tim komen minstens zo ranzig.

Anyway, de opgenoemde tracks hebben niet de rauwheid van beats uit de VSOP-tijd, en dat is jammer. Er zullen ongetwijfeld genoeg peeps zijn die deze electronische beats wel diggen, om het soort beat maar even de generaliseren, maar ik niet.

Uiteraard staan er ook nog veel meer andere tracks op. CC komt, niet geheel verrassend, ook nog meespitten op een track: Te Oud. Tim en CC droppen een nette tekst over het groeiproces van kind naar volwassene en Jalice zorgt met haar mooie stem voor goede ondersteuning.

Terilekst komt ook nog even langs met een beat. Laat Me Niet Lachen is misschien wel de beste track van het album. Turrie heeft met behulp van kinderliedjessamples en een vette gitaarsample een banger van een beat gemaakt. Tim voelt zich als een vis in het water: "Maar toch noemen ze me jaloers / alsof het moeilijk is om te rijmen als voetjes van de vloer / in battles droog ik ze af / waarom doe je nou stoer? Ik ben niet te overtuigen met: “Je moeder is een hoer.”

Bloed, Zweet en Tranen is niet helemaal wat ik er van verwacht had. Vooral de wat catchy/elektronisch klinkende beats vallen niet goed. Maar mensen die Tim gewoon vet vinden, ongeacht over wat voor beat hij spitt, moeten deze cd zeker checken. Je zal echter niet een gat in de lucht springen als je vooral die oude VSOP-sound dope vindt. Maar goed, Tim blijft Tim: Rotterdams, dus rauw.

Tracklist:
01. Welkom
02. Bloed, Zweet & Tranen
03. Geven en Nemen
04. De Groeten van de Bodem
05. Eigen Baas
06. Geen Hit (feat. Irina)
07. Te Oud (feat. CC & Jalise)
08. Zweep D’r Over
09. Wegwezen (ffeat. De Coalitie)
10. Laat Me Niet Lachen
11. Tranen rollen
12. Brengen Bangers (feat. IJsman)
13. Shit Is Aan (feat. Moorder-E & Lone Ranger)
14. White Trash (feat. Skillz 1 & Steen)
15. Vragen
16. Niks Veranderd
17. Voorbij (feat. 3×0)

Meer info: http://www.timbeumers.nl

Geplaatst door bowie op 13 april 2007