Tifen – Sublimatie

Zoals je op de site van Tifèn kan lezen, betekent sublimatie zoiets als ‘het omzetten van primaire driften in creativiteit’. Tifèn heeft zodoende in de periode van 2002 – 2005 haar agressie en lusten omgezet in 12 tracks en laat haar stem horen.
Maar ze is niet alleen geïnteresseerd in het schrijven van raps, want ze heeft zelf ook nog gewerkt aan 2 beats samen met Master Surreal. Deze heeft het meeste instrumentale werk geleverd op Sublimatie maar Skiggy Raps, Darin G, DJ’s DeePro en Urb Q mogen ook genoemd worden.

Wat kan je verwachten van Sublimatie? Ten eerste de frisheid. Niet doordat het vol staat met vrolijke tracks, maar ik bedoel hoe Tifèn overkomt. Ik krijg ‘t gevoel dat ze zegt wat ze denkt en dat ze daarin eerlijk is. Zelfs met brag & boast lyrics lijkt ze niet te willen overdrijven. Ik krijg in ieder geval niet het gevoel van ’klep jij maar lekker verder’. Die stoerheid met daarbij dat sympathieke kan ik wel waarderen.
Tifèn houdt van het spelen met taal. Op het album is er dan ook veel aandacht besteed aan de wordplay en ze doet ‘t dope. Zoals gezegd, niet alle tracks zijn luchtig. Zo hebben we bijvoorbeeld ’De Laatste Tijd’ (met Bobeks) of ‘Ik Kan Je Niet Meer Horen’. Daarnaast heeft ze het in een kort nummer genaamd ‘Paplepel’ over de dierenindustrie en de manier hoe mensen hiermee omgaan. Niet iedereen zal geïnteresseerd zijn in zulke onderwerpen, maar juist daarom mag je d’r credits geven voor het feit dat ze het er wel over durft te hebben.
Minpuntjes: die typische nederhop beats zijn dope, maar zitten soms toch iets te makkelijk in elkaar, en over een breder perspectief verschillen ze niet veel.
Het schijnt ook dat Tifèn bij haar live optredens veel overtuigender overkomt en dat dit alleen in mindere mate aanwezig is op ’t album. Zelf heb ik haar live nooit gezien dus ik kan daar niet over meepraten, maar nu ik dit van verschillende kanten heb gehoord vond ik ’t desondanks dat nog wel belangrijk te vermelden.

Maar Sublimatie is een aardig goede start voor een beginner. Tekstueel zit haar ding goed in elkaar, met variatie in haar onderwerpen.
Tifèn klinkt met haar album als ’n dope en veelbelovende MC. Ze komt serieus over en heeft wat te zeggen. Van haar gaan we dus zeker meer horen.

Je kan haar cd bestellen via Tifen@myway.com voor 6,-

Meer info: http://www.tifen.nl

Tracklist:
01. Intro
02. Po po poezië
03. Mierenhoop
04. Chill d’r onder
05. Altijd groener
06. Paplepel
07. Zeg je zegje (intermezzo)
08. De laatste tijd (feat. Bobek)
09. Ik kan je niet meer horen
10. Troebele paddestoelen
11. Outro
12. Mierenhoop (mellowmix bonustrack)

Geplaatst door bowie op 6 februari 2006