Thirstin Howl III – Licensed to Skill

Wat EPMD heeft met het woord Bussiness, heeft Thirstin Howl met Skill. Vandaar ook deze keer weer een titel met het woord skill erin verwerkt. Voorgaande uitgaves van Thirstin Howl zijn onder andere ‘Serial Skiller’, ‘Skillonaire’, ‘Skillosopher’ en ’Skilligan’s Island’. De benaming skills is bij deze rapper duidelijk op z’n plaats. Als underground MC kan deze man zich plaatsen bij de mensen met de meest humoristische lyrics en de beste punchlines ook al maakt z’n hakkelige flow het soms wel eens wat minder gemakkelijk om naar te luisteren.

Thirstin Howl heeft z’n bekendheid vooral te danken aan een aantal nummers en verses op ‘Lyricist Lounge’ en ‘Soundbombing’. Z’n eerste eigen albums zijn vrijwel allemaal zelf opgenomen en independent uitgebracht en daar is moeilijk aan te komen. Dat veranderde echter bij z’n vorige plaat ’Skilligan’s Island’ die in samenwerking met Landspeed Records is uitgegeven. In de tussentijd heeft hij ook z’n eigen label opgericht onder de naam (hoe kon het ook anders) ‘Skillionaire Enterprises’ waarmee hij nog eens een handvol andere rappers naar voren heeft weten te brengen.

Thirstin’s vorige album uit 2002 ’Skilligan’s Island’ was een delicatesse die je hongerig maakte naar meer. Maar laat je niet om de tuin leiden, want ‘Licensed to Skill’ is geen volledig Thirstin Howl album. Het is meer een verzamelwerk van de artiesten die deel uitmaken van z’n Lo-life click waarvan het merendeel ook nog eens hun eigen solo project op Skillionaire Enterprises hebben. Sterker nog, Thirstin Howl maakt slechts zes verschijningen op het hele album. Een beetje vreemd en zeer misleidend is dus het feit dat zijn naam er boven staat. Hoogstwaarschijnlijk een vervelende verkooptruc.

De plaat begint belovend met het nummer ‘Brooklyn Bullet Goldcard Membership’ wat erin slaat als een beest. Harde beat, rauwe lyrics. “De eerste klap is een daalder waard” zal Thirstin gedacht hebben. Helaas gaat het niveau hierna loodrecht naar beneden en krijgt de luisteraar nummers van Richie Balance, Rack-Lo, Master Fool en Alaskan Fishermen voorgeschoteld. Niet dat het slechte rappers zijn, maar de beats zijn over het algemeen erg slecht, doen af en toe zelfs behoorlijk jiggy aan en ook de lyrics laten nog wel eens te wensen over.

Een enkele uitblinker is het nummer ‘The Papers’ wat een remake is van de classic ‘The Vapors’ van Biz Markie. Alleen gaat het hier om het vergaren van geld en laat Rack nogmaals weten dat hij graag z’n handen legt op spullen die niet van hem zijn. De track ‘Who the clown’ van Master Fool is ook nog wel een stap in de goede richting met een zeer fijne laidback beat met lekkere synthesizer samples en aardige raps waarbij Master Fool helaas af en toe fout gaat door te gaan gillen of een raar stemmetje te gebruiken. Jammer genoeg is dit het beste wat er op dit album te vinden is en bestaat de rest uit een hoop missers en een aantal zeer wacke nummers.

Het absolute dieptepunt van ‘Licensed To Skill’ is de rapper Big Boo. Zeer middelmatig loopt deze rapper de gangster uit te hangen op vreselijke beats. Het nummer ‘Yuh-Yuh?’ is daar het beste voorbeeld van, maar ook ‘the L.O.L.I.F.E.’ en ‘the B double O’ zijn ronduit wack. Ook Master Fool laat zich niet van z?n beste kant zien met de tracks ‘Master Fool’ en ‘Wingworms’ met Ol’ Dirty. Zo maken alle rappers behoorlijke missers op deze plaat met zeer middelmatige teksten en nog mindere beats. Ook Thirstin zelf komt niet van de grond met de weinige keren dat hij de mic beetpakt op dit album. Verder heeft hij voornamelijk het productie werk op ‘Licensed’ voor z’n rekening genomen, wat hij op deze manier beter aan anderen over had kunnen laten.

Deze plaat geeft totaal geen toegevoegde waarde aan de carriere van Thirstin Howl en is een enorme teleurstelling na ’Skilligan’s Island’ wat een zeer dope album was. Een andere teleurstelling is het feit dat dit een ordinaire verzamelplaat is waar zijn naam boven staat. Je kunt je dus behoorlijk in de maling genomen voelen als je daar pas achter komt als je hem thuis voor het eerst opzet. ‘Licensed To Skill’ brengt vrijwel niets nieuws en is één van de slechtste underground releases van het afgelopen jaar.

Tracklist:
01. Brooklyn Bullet goldcard membership – Thirstin Howl
02. R dot balance – Richie Balance
03. Mirackulous – Rack-Lo & Lowife
04. Who the clown – Master Fool
05. Do what you want – Alaskan Fishermen & Thirstin Howl
06. The L.O.L.I.F.E. – Big Boo & Bek live
07. U.S.A. – Skit
08. The Papers – Rack-Lo
09. Ice Pic – Alaskan Fishermen & Thirstin Howl
10. Yuh-Yuh – Big Boo
11. Nothin Like Me – Richie Balance
12. Guilty Until Proven Guilty – Rack-Lo & Thirstin Howl & Lowife
13. Oh God – God Forbid from Alaskan Fishermen
14. Te Examination – Skit
15. Master Fool – Master Fool & Kokane
16. The B Double O – Big Boo
17. Lowife – Rack-Lo & Lowife
18. Catch A Body – Big Boo & Thistin Howl & Richie Balance
19. Cold Up In Here – Alaskan Fishermen
20. Wingworms – Master Fool & Ol Dirty Bastard

Geplaatst door bowie op 20 januari 2004