Thirstin Howl III as Brother Lo – The 37th Chamber

Brooklyn MC Thirstin Howl III is geen onbekende in de undergroundscene. Verschillende albums van hem werden redelijk tot goed ontvangen, vooral ’Skilligan’s Island’ uit 2002 en ook wel ‘Skillitary’ van twee jaar terug. De man heeft nu een nieuwe mixtape, ‘The 37th Chamber’. Een album dat hij als volgt beschrijft: ‘a Wu-Tang album, but it’s all me’.

Voor een rapper die er niet voor terugschrikt om zelfs op volwaardige albums te rappen over al bestaande beats, is een mixtape natuurlijk zeer geschikt. Het merendeel van de tracks zijn beats van anderen, ook neemt het productieteam Anger Bangers (Thirstin Howl zelf, E-Boogie en Ronnie Raygun) twee beats voor zijn rekening. Zo zijn ze verantwoordelijk voor de banger ‘Thirsty thirsty’. Op een beat waar de energie vanaf spat, horen we vooral opschepperij van Thirstin, maar dan wel met de humor die we van hem kennen.
Hetzelfde beatteam produceerde ‘Jump’. Een eveneens hype nummertje, waarop we in het refrein dingen horen als Brooklyn willl make you jump, jump, ENY will make you jump, jump. Natuurlijk gebaseerd op de hit van Kris Kross. Howl en zijn Lo Life maatje Filo leggen nog eens haarfijn uit hoe het beroven van mensen door hun crew eraan toe gaat. Met diverse verwijzingen naar onder andere Kris Kross is ook hier de humor wel van in te zien. Minder is dat Filo qua rapskills niet veel voorstelt. Met erg simpele rijmpjes en vooral een erg houterige flow gaat deze MC gauw vervelen.

Op dit tussendoortje (naast het Spaans/Engelse album ‘La cura’ en het volgend jaar te verschijnen album van Thirstin met Hurricane G) staan zeker wel meer nummers die de moeite van het checken waard zijn. Alleen klinkt het allemaal wat onsamenhangend. Dat is misschien logisch als je een mixtape luistert, maar iets meer eenheid had best gemogen. Op het ene nummer (‘Busce esto’) hoor je de typische Wu-Tang sound, die je mag verwachten met zo’n mixtape-titel, op een ander nummer (‘Real serio’) rapt Howl over de beat van Mobb Deeps ‘Put ’em in their place’. Niet bepaald een track die die Wu-sound heeft. Een track met Ol’ Dirty Bastard heeft die sfeer over het algemeen wel en op ‘Dirty and thirsty’ is dat niet anders. ODB is weer op z’n kenmerkende melige tour en de chaotische beat van PF Cuttin past daar goed bij.
Maar het is wisselvalligheid troef, want het daaropvolgende nummer is juist weer een stuk minder. Een remake van het al te vaak misbruikte ‘Black cop’ van KRS. Howls aparte uitleg van ‘Backshots’ is wel grappig, maar na twee keer luisteren ken je het wel. Andere versies van dit soort klassieke tracks wekken bij mij sowieso meestal afkeer op.

Hoewel ‘The 37th Chamber’ volgens Thirstin Howl III zelf een mixtape moest worden waarop hij zorgt voor een duidelijk overheersende Wu-Tang sfeer, ontbreekt het juist aan een duidelijk geluid. De cd klinkt als een samenraapseltje van overblijfsels en snel in elkaar geflanste verses. Dat is jammer, want deze rapper is tot meer in staat. Leuke tracks staan er wel op, maar echt bijzondere dingen zijn schaars. Waarschijnlijk is dit alleen interessant voor de diehard fans van de man.

Tracklist:
01. Brother Lo
02. Back on the scene
03. Dirty and Thirsty ft. ODB, produced by PF Cuttin
04. Backshots
05. Attack (Interlude)
06. Real serio ft. Hurricane G, Don Dinero
07. Thirsty, Thirsty produced by Anger Bangers
08. Let Noone Live (Interlude)
09. Jump ft. Filo, produced by Anger Bangers
10. DJ Ronde Vue Freestyle ft. Rack-Lo, Richie Balance
11. Mr. Lo (Interlude)
12. Straight hungry ft. Grieco el Padrino
13. Busce esto ft. Impetus from Wu-Tang Latino
14. Brother Lo finale

Meer info: http://www.myspace.com/thirstinhowlthe3rd

Geplaatst door bowie op 2 oktober 2006