Theodore Unit – 718

Ghostface is goed bezig dit jaar, zijn vierde soloalbum is goed ontvangen en de man featuret zijn kont eraf op projecten van o.a. De La Soul, Eamon en het computerspel Fight For New York City. Dat is een vrij divers lijstje, eigenlijk dus ook wel een afspiegeling van de diversiteit die Ghostface zelf als artiest heeft. Hij begon ooit als de grote onbekende van de Wu-Tang Clan, die met zijn witte masker op piano zat te spelen. Nu is hij de vlaggendrager van de Wu, met vier albums onder zijn riem waar zijn mede clanleden terecht jaloers op kunnen zijn.
Nu is het ook tijd voor Ghost zijn tweede posse om in de spotlight te staan, want D12, G-Unit, St.Lunatics en de Flipmode Squad hebben allang bewezen dat de crews van bekende artiesten zonder al te veel moeite redelijke bekendheid kunnen vergaren. Deze crews hebben echter wel een erg wisselende hoeveelheid aan kwaliteit en talent onder de leden. Ghost is zelf een artiest die vrij constant kwaliteitsmateriaal uitbrengt, ook op dit album is hij vrijwel onaantastbaar, maar hoe zit het met zijn kornuiten?

Om te beginnen is er Trife the God, Trife is een punchline MC qua stijl vergelijkbaar met MC’s als Jadakiss of Fabolous. Als er buiten Ghost een lid is dat kans maakt om een solocarriëre van de grond te krijgen dan is het Trife. Trife is buiten Ghost ook het meest te horen op 718, vooral op
“The Drummer” klinkt hij goed, een track waar ook Streetlife en Methodman op meedoen. Ook Methodman klinkt op dit nummer ouderwets slim, iets wat hij in zijn eigen album niet voor elkaar kreeg. De beat heeft een leuke old school sample en van die versnelde-soulzanger geluiden er doorheen die tegenwoordig erg populair zijn, het werkt op dit nummer erg fijn.
Een ander lid van de Unit die genoemd mag worden is Solomon Childs. Vooral op het nummer “Mama Can You Hear Me” laat hij horen dat hij behoorlijk kan boeien. Hij klinkt vrij langzaam, maar door zijn zware stem zet hij veel kracht achter zijn woorden. Dat (met wat interessante referenties) maakt hem een fijne aanvulling op het collectief.

Verder bestaat de groep nog uit Cappadonna, Kryme Life,Wigs en Du-Lilz, Cappadonna heeft al een aantal albums uit die eigenlijk geen van allen konden overtuigen, en eerlijk gezegd doet hij dat op 718 ook niet. Ook de rest van Theodore Unit heeft eigenlijk niets achter de microfoon te zoeken, maar gelukkig hebben ze goede ondersteuning van de producers en een aantal
wel capabele MC’s. Zo wordt het album geproduceerd door wat onbekende producers uit de Wu-Tang stal. Oke, Cilvaringz is in Nederland dan misschien niet zo heel onbekend, maar voor de mensen die hem nog niet kenden laat hij zich van zijn beste kant zien. “Gorilla Hood” is bij de bootleggers waarschijnlijk al bekend, omdat hij ook al op de Pretty Toney Advance stond,
Cilvaringz bedient Ghosface op dit nummer met een triomfantelijk vioolloopje dat een beetje het oude Wu-Tang gevoel met zich meebrengt wat te veel fans van de groep al zo lang moeten missen. Ook K-Def en Milestone hebben qua geluid wel wat weg van The RZA tien jaar geleden. Dit zorgt ervoor dat ondanks de (toch wel duidelijke) tekortkomingen van de groep, dit album toch weldegelijk te pruimen is.

Nee, de crew van Ghostface zal later niet herinnerd worden als de grote talenten van deze tijd, daar heeft Ghost al een andere posse voor die toch wat meer gedenkwaardig materiaal uitgebracht heeft. Aan de andere kant neigt dit album meer naar de originele sound van de Wu dan de laatste pogingen van de Wu zelf, alleen dan net van een wat lager niveau.

Tracklist:
01. Guerilla Hood (feat. Ghostface)
02. Punch In Punch Out (feat. Trife)
03. 88 Freestyle (feat. Ghostface & Trife)
04. The Drummer (feat. Method Man, Trife, Street Life & Ghostface)
05. Gatz (feat. Shawn Wigs, Ghostface & Solomon Childs)
06. Who Are We? (feat. Ghostface, Trife & Bonecrusher)
07. Smith Brothers (feat. Trife & Ghostface)
08. Mama Can U Hear Me (feat. Solomon Childs)
09. Paychecks (feat. Ghostface & Trife)
10. Wicked With Lead (feat. Trife & Ghostface)
11. Daily Routine (feat. Shawn Wigs)
12. Right Back (feat. Trife & Kryme Life)
13. Pass The Mic
14. Work (feat. Solomon Childs)
15. It’s The Unit (feat. Cappadonna, Kline, Shawn Wigs & Ghostface)
16. Be My Girl (feat. Solomon Childs)

Meer info: http://wutangcorp.com/index.php

Geplaatst door bowie op 2 oktober 2004