The Invincible, The Untouchable: een duik in de discografie van Capone-N-Noreaga

Toen Capone-N-Noreaga, het duo uit Queens, in 1996 hun eerste single uitbrachten, legden ze een basis voor een legendarische carrière. Illegal Life verscheen plots op een 12-inch, nadat ze hadden getekend bij Neil Levine’s Penalty Recordings, waardoor hun naam begon te buzzen op de straten van New York. In het traject richting dat officiële studiodebuut belandde Capone echter achter tralies nadat hij de regels van zijn voorwaardige vrijlating had overtreden. Noreaga werd gedwongen om het project zelf af te maken. We blikten al eens terug op de klassieker The War Report die daar uitrolde in een groot artikel. Deze keer vroegen we de HIJS-lezers om hun C-N-N favorieten. De Top-25 bevat een aantal verrassingen!

Uiteraard werd die debuutsingle veelvuldig genoemd, maar ook L.A., L.A., dat een directe reactie is op Snoop Dogg’s cameo in de video van Tha Dogg Pound’s New York, New York, en platen als Bloody Money en T.O.N.Y. kwamen vaak voorbij. De tracks van The War Report onderstrepen: het project wordt nog altijd door fans beschouwd als de klassieker die het is. Het is een cruciale plaat voor de muziekscene in Queens en is nog altijd een cultfavoriet.

En dan te bedenken dat N.O.R.E. en Capone aanvankelijk niet eens het plan hadden om te gaan rappen. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst in Collins Correctional Facility in ’92. Hun relatie begon met een potje basketbal, herinnerde Capone zich hardop toen hij te gast was bij Drink Champs, de succesvolle podcast van de andere helft van het duo.

“Ons eerste plan was basketbal. Ik kon jou aan mijn kant van de gevangenis krijgen door basketbal te spelen. Jullie kant had geen spelers. Maar je won het kampioenschap omdat je in ons team kwam. Zonder Carlos en Billy zouden we niet samen zijn. We hebben elkaar ontmoet in de kerk. Maar we moesten een gemeenschappelijke basis hebben waar we elkaar konden ontmoeten. Dat werd het basketbalveld.”

Maar Capone-N-Noreaga gaat verder dan het album dat ze daarna maakten. Want met stip op één landt hun Preemo-banger Invincible, afkomstig van hun tweede album The Reunion. Aanvankelijk was ook de beat waarop Royce da 5’9″ later Boom zou maken bedoeld voor het Queens-duo, biechtte Royce op tegen de mc-turned-podcast-host. Leg de beats naast elkaar en je hoort exact waar Premier heen wilde met zijn sound op dat moment. En hoewel Royce claimt dat de producer nóg een beat klaar had voor hen – Invincible, waar hij schijnbaar al scratches op had gelegd voordat N.O.R.E. het wist – móest Royce de beat hebben. Laten we stellen dat het voor alledrie de acts de beste keuze is geweest.

Vergeten parels zijn er ook te vinden in de Top-25. “Shit, Bang Bang is er ook nog”, antwoordde Presto toen hij al een aantal tracks had genoemd. Teezee noemde bijvoorbeeld N.O.R.E.’s Oye Mi Canto, gezien de impact die het heeft gemaakt op latino-rap. En Hairo: “N.O.R.E.’s eerste solo had ook joints, hoor.” Vandaar dat bijvoorbeeld Superthug ook in de playlist is beland. We wensen je op deze snikhete dag veel plezier met wat ijskoude rap uit Queens! Cheers!

Extra leestip: ons interview met N.O.R.E. door Jaap van der Doelen!

Geplaatst door bowie op 26 juni 2024