The DAMN. Chronic: Kendrick’s vocals op de klassieke beats van Dr. Dre!

De mash-up waarvan je wist dat ‘ie ooit ging komen…

DJ Critical Hype staat bekend om dikke mash-up tapes; in 2016 vermengde hij Kanye West en Chance The Rapper op Chance The Dropout en nu is het tijd voor The DAMN. Chronic mixtape, waarop Kendrick z’n stem perfect past op klassieke beats van de man die van hem een superster maakte; Dr. Dre.

Het duurde een jaar voordat DJ Critical Hype het project af had: “Het duiken in de catalogi van deze artiesten is een leerproces, maar ik ben heel blij met het resultaat”, laat hij weten aan Pigeons & Planes. De line-up van de tape bestaat net als zijn voorganger weer uit twee grootheden uit dezelfde stad, alleen is dat dit keer niet de Windy City maar de City Of Angels; L.A.!

“Kendrick heeft zóveel flows, stijlen en zijn stemgebruik is crazy. En dan de ongelofelijke beats van Dre erbij… ik wist van tevoren al dat het dope zou zijn om een mash-up te maken.” Nu is er dus The DAMN. Chronic, waar fans van Dr. Dre en Kendrick-collabo’s als The Recipe (2012) en de tracks op Compton ongetwijfeld van zullen smullen. Bijna angstig hoe goed Kendrick’s springerige flow van Beyonce’s Freedom nu klinkt op de rat-tat-tat’s van 50 Cent’s Heat uit 2003. En dan hebben we het nog niet eens gehad over hoe het normaal zo rustig gebrachte Bitch Don’t Kill My Vibe nu ineens opzwepend kan zijn op Forgot About Dre. Óf over hoe Critical Hype ervoor zorgt dat K.Dot zijn track Average Joe nu uitsmeert over drie classic instrumentals van Dre’s 2001.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Dat soort blends komt niet zomaar tot stand: “Ik was erop gebrand dat het zou werken, maar de waarheid is dat het niet makkelijk was”, zegt DJ Critcal Hype erover. “Het was een hele hoop werk om de goede matches te vinden. Ik moest diep graven en van zestig tot zeventig Kendrick-tracks acapella’s maken. Het is een kwestie van vinden, proberen en wachten tot je blij bent met het resultaat. Ik wilde heel graag Look Out For Detox en Money Trees mixen bijvoorbeeld, net als een hoop van het DAMN.-album. Het probleem is dat Dre niet heel veel langzame beats heeft. Maar alsnog ben ik nu heel tevreden. Al het harde werk en de toewijding aan het project betalen zich uit in het resultaat.”

Ook al hoor je geen nieuwe raps en geen nieuwe beats, The DAMN. Chronic is een hele frisse release, waarbij de spanning continu aanwezig is door het verrassingselement. Ons advies is om de tape hieronder aan te slingeren en je te laten verbluffen door de blends. Stream en download ‘m hieronder.

Geplaatst door bowie op 4 april 2018