Terug naar de oergraffiti in de punk- en hooligantijd met Kladmuur Hangout!

Groningen en Rotterdam kennen een bijzondere gezamelijke graffiti geschiedenis; Groninger museumdirecteur Frans Haks pionierde in 1983/84 samen met Wim Beeren (directeur Boijmans van Beuningen) in het tentoonstellen van graffiti werken uit New York. Eerst in 1983 in Rotterdam, daarna in 1984 in Groningen. Kladmuur Hangout stond in mei 2021 met 3 afleveringen stil bij de geschiedenis van graffiti in Rotterdam. In serie 2 hoor je het Groninger verhaal. De vuurdoop van seizoen 2 is hier!

Wie schrijft het vaakst en het gekst?

Groningen kende vanaf 1978 tot midden jaren tachtig een grote punkscene. Zij deden enerzijds aan graffiti ter promotie van bandnamen als The Boobs, Vomit Trays en NUL-50. Anderzijds schreven ze ludieke teksten als ‘Sex en Patat’ en ‘Ban de baard’, uit protest tegen de hippie-generatie vóór hen. Punkers als Dr. Prots, Slonz en Rappo Ruck schreven hun eigen alias op muren.

Vanuit de hooligan-scene kwamen fanatieke taggers. Namen als Pinox’82, Gonzo’82 en Vanda waren overal aanwezig in het Groninger straatbeeld, met name in de binnenstad. Graffiti was voor hen een competitieve sport; welke naam staat er het meeste en wie staat er op de gekste plekken als dakranden, stadsbussen en andere in het oog springende spots? Deze schrijvers wilden hun naam zo duidelijk mogelijk en op zoveel mogelijk plekken neerzetten.

In de eerste episode van Kladmuur Hangout seizoen 2 hoor je: MICKEY, PINOX82©, DEFECT, SLONZ en Martinus Stollenga.

De rest van de afleveringen volgen dagelijks: van vrijdag 28 t/m zondag 30 oktober!

Over Stichting Kladmuur:
Stichting Kladmuur verzamelt en archiveert versnipperde, verweesde en bedreigde bronnen (verhalen, informatie en beeldarchieven) vanuit verschillende subculturen en geeft deze een podium.

CREDITS
Podcast Kladmuur Hangout Serie 2
Voice: Roelie Vuitton
Beats: Slimmah Sound
Productie: Ode Podcast i.s.m. Kladmuur
Distributie: Hiphop In Je Smoel

Geplaatst door bowie op 27 oktober 2022