Terug in de tijd met het releaseoverzicht van deze week

Onlangs werd de klok een uurtje teruggedraaid maar met deze gloednieuwe vrijdagreleases lijken we nog verder terug in de tijd te gaan. Er zijn verschillende hiphopgrondleggers die vannacht een sterk project uitbrachten: Busta Rhymes en Common bijvoorbeeld. In Engeland ging Dizzee Rascal weer eens tekeer en in ons eigen kikkerlandje stonden Adje en Hef samen met Knaller op een sterke nieuwe single.

Albums

Busta Rhymes – Extinction Level Event 2: The Wrath of God
Het is alweer even geleden dat Busta Rhymes een album uitbracht. Nu is hij dan eindelijk terug met een opvolger op het alom gerespecteerde Extinction Level Event: The Final World Front, zijn 22 jaar geleden verschenen album. Op 48-jarige leeftijd laat hij op zijn gloednieuwe release nogmaals horen dat hij een legendarische status verdient. Hij wordt vergezeld door een paar enorme namen zoals Rakim, Q-Tip Anderson.Paak en Rick Ross. En dan is er nog Kendrick Lamar op de track Look Over Your Shoulder, dat een must-listen is. Zowel Kendrick als de gastheer leggen een abnormale verse neer terwijl een jonge Michael Jackson wordt gesampled. Na de vele internationale problemen van 2020 stort Busta Rhymes met zijn albumtitel wederom in een apocalyptisch thema. Dat zorgt voor een ruwe, duistere en vooral klassieke hiphopplaat waarop de twee werelden van jong en oud raptalent prachtig convergeren.

Dopebwoy – Hoogseizoen
Met een sterke trailer kondigde Dopebwoy zijn tweede studioalbum eerder deze maand al aan. Een trailer waarin hij vertelt over de lange weg die hij heeft afgelegd en de dingen die hij inmiddels heeft bereikt. Een ode aan zijn partners en aan zijn succesvolle carrière. Deze thema’s zijn dan ook weer terug te horen op het album. Het is geen holle opschepperij, voor ‘Dopey’ is het werkelijkheid. Neem bijvoorbeeld Dubai Mall. Een track waarop hij je meeneemt tijdens een dagje shoppen in Dubai, waar hij dit jaar zijn verjaardag nog vierde. De Almeerse rapper heeft het ver geschopt en weet een prima project neer te zetten dat vol zomerse invloeden dient als een echte ‘mood lifter’.

Common – A Beautiful Revolution (pt. 1)
Zoek je nog een goede release die je zondagochtend in alle rust kunt beluisteren? Dan zou het nieuwe project van Common zomaar eens de juiste keuze kunnen zijn. Zoals gewoonlijk mixt hij hiphop met funk, jazz- en soulinvloeden. Van die klassieke Common-sound kunnen we na 28 jaar nog steeds geen genoeg krijgen. Zoals vele andere albums in 2020 dient deze als kritiek op verschillende maatschappelijke problemen. Het enige verschil is dat Common tot op de dag van vandaag een van de meest getalenteerde hiphopartiesten is en het vooral op muzikaal gebied prachtig voor elkaar krijgt. Met behulp van onder andere Robert Glasper, Lenny Kravitz en Black Thought weet hij een van de interessantere releases van deze vrijdag uit te brengen.

Dizzee Rascal – E3 AF
In het Britse hiphoplandschap, waar tegenwoordig de focus veelal op jonge drill-artiesten ligt, komt vandaag weer even een grimelegende tevoorschijn. Dizzee Rascal gaf eerder deze maand in een interview al aan dat hij op de nieuwe release veel van de beats zelf heeft gemaakt. In hetzelfde interview met Complex UK vertelt hij dat hij op deze plaat zoveel mogelijk gastartiesten heeft staan, juist omdat hij graag met deze andere rappers wilde sparren. Dat idee is terug te horen in de muziek. Iedere artiest brengt een sterke energie met zich mee, dankzij de competitieve instelling die Dizzee Rascal op dit project lijkt te hebben. Vooral op Don’t Be Dumb gaat de gastheer flink tekeer terwijl hij om en om rapt met Ocean Wisdo. Die houdt net als Dizzee Rascal zelf een razendsnelle flow aan. Al met al is E3 AF een sterke plaat waarop de gezonde concurrentie het beste in de artiesten naar boven haalt.

Singles / Video’s

Freddie Gibbs, Big Sean & Hit-Boy – 4 Thangs
4 Thangs is een single waar fans al een tijdje op hebben gewacht. Freddie Gibbs promootte de single de afgelopen maand uitgebreid op zijn Instagram. Zo gingen er beelden rond van de clipshoot en van Big Sean die samen met Freddie in de studio zat. Net als Dizzee Rascal en Ocean Wisdom gaan ook Freddie Gibbs en Big Sean voor een flow waarin ze elkaar telkens afwisselen. Iets dat de heren moeiteloos voor elkaar krijgen. Voeg een productie van Hit-Boy toe en je mag al snel spreken van een single die het wachten waard was.

D-Double – Intro 2
Zoals D-Double zelf al zegt; komt hij veel gekker dan hij laatst deed. Intro 2 dient als een showcase van zijn rapkunsten, en D-Double gaat erin uitgebreid aan de slag met woordspelingen. Zo doet hij een kleine ode aan invloedrijke artiesten terwijl hij hun namen en hits in de tekst verstopt. Ray Charles, James Brown, Prince, Michael Jackson en 2pac worden vernuftig in zijn tekst verwerkt terwijl D-Double een soepele flow behoudt op de D-Pep-productie.

Knaller, Adje & Hef – We Hadden Niks
Hoewel de track eerder deze week al uitkwam, is ‘ie weldegelijk noemenswaardig. Knaller tekende in 2018 al bij Wilde Westen Records en laat op deze track nogmaals zijn talent zien. Samen met Adje en Hef vertelt hij over zijn verleden en het noodgedwongen straatleven. Hij staat zij aan zij met twee Nederlandse rapvedettes en weet nog voordat zij de microfoon grijpen een sterke indruk te maken.

Geplaatst door bowie op 30 oktober 2020