Termanology – Hood Politics V

Vorig jaar bewees Termanology zichzelf een goede dienst door met DJ Premier Watch how it goes down uit te brengen. In één klap hoorde hij bij een nieuwe lichting veelbelovende MC’s. Op deze nieuwe Hood Politics heeft Termanology slechts één track nodig om die status nog eens te bevestigen. Wederom een typische banger van Primo biedt hem de kans zich af te vragen waarom hij nog niet is gecontracteerd door een major label. Met subtiele verwijzingen naar de groten in de rapindustrie (“Yo Dre, you should hit me with some beats/I write the whole Detox in one week”) weet de rapper met So amazing de aandacht weer op zich te vestigen.

Jammer genoeg wordt het niveau van deze openingstrack niet de hele cd vastgehouden. Persoonlijk heeft Termanology daar echter weinig schuld aan. Z’n flow is er een van een natuurtalent, iemand die achter de microfoon thuis hoort en qua stemgeluid heeft hij wel wat weg van AZ. Op een nummer over het leven in de hood na (From the box 2 the block), is het voornamelijk braggen en boasten wat Termanology doet. Niets nieuws onder de zon wat dat betreft, maar door de overtuiging van de artiest is het merendeel goed aan te horen.

De mindere tracks lijden vooral onder matige producties. Zo is het omhoog gepitchte stemmetje op Has it ever occurred vervelend en klinkt het door Fizzy Womack (Lil Fames producerende alter ego) geproduceerde Squeeze ya rachet gewoonweg saai. Jammer ook dat Lil Fame alleen wat roept op het refrein in plaats van een gastverse te leveren. De bijdrage van Canibus op About that time is lekker rauw en wel in orde. En hoewel Termanology iets geforceerd die rauwheid probeert te benaderen, flowt hij de beat aan stukken. Wanneer de productie in orde is, weet hij daar dus wel raad mee. Hardcore, een boombap creatie met Biggie sampletje van Statik Selektah en de vijftien minuten lang pompende Massachusetts possetrack, met onder meer Big Shug en Edo G, zijn dan ook andere hoogtepunten.

Hood Politics V is over het algemeen een leuke mixtape. Het iets te grote aantal albumvullers en mindere producties houden de onmiskenbare kwaliteiten van Termanology niet verborgen. Wanneer de rapper van zijn serie mixtapes de beste tracks zou hebben verzameld, was de hiphopwereld al een topalbum rijker geweest. Nu is het te hopen dat die topplaat binnen afzienbare tijd alsnog verschijnt. Als Termanology wat selectiever z’n beats kiest en toch wat variatie in onderwerpkeuze aanbrengt, moet dat erin zitten.

Tracklist:
01. Big Mike Intro
02. So Amazing
03. 50 Bodies
04. Has It Ever Occurred featuring Ea$y Money
05. Born Alone, Die Alone
06. In God We Trust (Interlude)
07. In God We Trust featuring Ea$y Money
08. Low IQ featuring Evidence
09. Back From The Dead
10. DJ Premier Speaks
11. What U Call That featuring Royce Da 5’9
12. Cold World
13. Squeeze Ya Rachet featuring Lil Fame
14. Please Understand Hataz
15. From The Box 2 The Block featuring Hectic
16. That Thump featuring Ea$y Money
17. About That Time featuring Canibus
18. 4 The Fam featuring Ea$y Money & Ghetto
19. Hardcore featuring REKS
20. Big Mike Outro
21. Mass-as-a-nation feat. Murda Mass All-Stars

Meer info: Termanology

Geplaatst door bowie op 6 december 2007