Terilekst over SAMPLR: “Ik wil graag bijdragen aan verbintenis door middel van muziek”

De Rotterdamse organisatie Music Matters introduceert SAMPLR; een spannende contest waarin elke creatieveling zijn of haar eigen beat kan insturen. Natuurlijk zit er wel een uitdaging aan vast: je maakt deze beat met de échte Rotterdamse sample pack die werd samengesteld door Terilekst. Gebruik minimaal drie samples uit het pakket en maak kans op een prijzenpakket ter waarde van 1200,-. Wij spraken met producer Terilekst, die de afgelopen maanden door de recordshops van Rotterdam struinde op zoek naar de beste samples.

Music Matters heeft het gehele project opgezet: “De voornaamste reden voor dit project is om de talentontwikkeling van de Nederlandse jeugd te bevorderen. Dat staat wel écht voorop. Ik werd door Killian van Rossum gevraagd om eens met hem te brainstormen. Toen hebben we het idee van de contest eigenlijk volledig uitgewerkt.”

“Naast het bevorderen van talentontwikkeling lag er in eerste instantie ook het idee om de multiculturele samenleving te verbinden door middel van muziek. Zo wilden we samples diggen en recorden met live muzikanten in verschillende gemeenschappen. Dit idee was helaas iets te groots en moest worden teruggebracht naar ‘alleen maar’ cratediggen. Desondanks heb ik mijn best gedaan in zoveel mogelijk verschillende genres te zoeken naar toffe sounds.”

“Hoewel we focussen op de creativiteit van de jeugd kan iedereen gewoon meedoen.”

De deelnemers aan de wedstrijd kunnen zich simpelweg opgeven via de website en vervolgens een gratis sample pack downloaden: “Dat is waar ik tevoorschijn kwam binnen dit project. Toen het multiculturele sample-idee werd geschrapt moest ik gaan cratediggen. Gelukkig is dat iets wat ik met heel veel plezier doe. Omdat de sample pack volledig uit Rotterdamse muziek moest bestaan, ben ik gaan kijken welke invloedrijke artiesten nou eigenlijk afkomstig zijn uit onze havenstad. Ik heb vooral gekeken naar de tijd waar ik zelf graag uit sample; de jaren ’50 tot en met de jaren ’80.”

“Daarnaast moesten bepaalde personen gewoon in die sample pack. Lee Towers bijvoorbeeld, hij ís motherfucking Rotterdam. Hij moest er voor mij sowieso in. Git Hyper is gewoon een legende binnen de hiphop van Nederland en Rotterdam. En neem dan bijvoorbeeld nog Mike Redman, hij is een cultheld op verschillende vlakken. Dat soort figuren wilde ik sowieso representen en zijn dus te vinden in de uiteindelijke pack.”

“Hoewel we focussen op de creativiteit van de jeugd kan iedereen gewoon meedoen. Er is eeuwige jeugd. Als er een man is van tachtig die vorig jaar een iPad heeft gekocht en van samplen en beats maken houdt mag hij natuurlijk gewoon meedoen aan de SAMPLR contest. Ik ben het levende voorbeeld: ik ben zelf 41 jaar oud en ik ben bruisend as fuck. Tijdens het maken van beats kun je gewoon plezier hebben als een klein kind. Je ontdekt telkens weer nieuwe dingen en je gaat uit je dak wanneer je een vette sample vindt.”

“Het doel is om te verbinden met muziek. Dat sluit prachtig aan bij mijn idealen.”

Voor Terilekst komt het project als geroepen: “Deze contest is voor mij heel relevant. Er is op het moment zóveel verdeeldheid in Nederland. Tussen zwart en wit, vóór en tegen zwarte piet en zelfs vóór of tegen mondkapjes. Ik wil graag bijdragen aan verbintenis. We zijn een eenheid en dat moeten we niet vergeten. We zijn dit allemaal samen aan het doen en we moeten er samen iets van maken, we zouden elkaar niet te veel moeten beoordelen. Dit is iets wat ik in deze tijd graag wil uitdragen. Ik vind het daarom best betekenisvol dat ik nu deze SAMPLR-opdracht op mijn pad krijg, daar ben ik ook dankbaar voor. Hun doel is om te verbinden door middel van muziek, en dat sluit prachtig aan bij mijn idealen.”

Wanneer je mee wilt doen aan de SAMPLR contest zal je worden beoordeeld door de jury én door het publiek. Liefhebbers en geïnteresseerden krijgen de kans om te stemmen op een productie die zij het meest bijzonder vinden. De officiële jury bestaat uit een paar échte producer-helden. Mucky, DJ Optimus en Mark Pattiapon bundelen hun krachten om één talentvolle winnaar aan te wijzen. Terilekst heeft zijn eigen ideeën over waar een winnaar aan moet voldoen. “Van een winnende productie verwacht ik dat de deelnemer geen eigen sounds gebruikt. Ik zou het juist superleuk vinden als iemand een beat maakt met zoveel mogelijk samples die in het pakket zitten, in plaats van dat er gewoon een harde productie wordt gemaakt. Dat is naar mijn idee ook een beetje de uitdaging. Ik raad aan om bijvoorbeeld de drums uit de sample pack te gebruiken, er zijn er meer dan genoeg.”

De deelnemer mag tot 9 november zijn of haar productie inleveren. Voor de mensen die weleens last kunnen hebben van een kleine ‘producersblock’ heeft Terilekst wel een paar woorden: “Laat je gewoon inspireren door de samples en doe er iets creatiefs mee.”

Interesse gekregen? Bezoek www.samplr-rotterdam.com voor verdere informatie over de contest.

SAMPLR is een initiatief van Music Matters in samenwerking met KX Collective en Music Production Academy — mede mogelijk gemaakt dankzij Pinkman Records, Morabeza Records en DemonFuzz Records.

Geplaatst door bowie op 24 oktober 2020