Teach the youth: dit is ons complete educatie-aanbod vanaf 2023

Op deze pagina kun je alle informatie vinden over onze cultuur-activiteiten – en trajecten. Aan ieder programma is uiteraard een mouw aan te passen, waardoor er voor iedere groep, ckv-dag, bedrijfsuitje, schoolklas een activiteit op maat krijgt. Alle informatie en boekingen zijn te verkrijgen via Linda Ammerlaan: educatie[@]hiphopinjesmoel.com. Hieronder een mooi overzicht van alle mogelijkheden.

Build Your Own

Hiphop In Je Smoel ontwerpt het liefst gezamenlijk met de school een traject, project of cultuurdag. Hierdoor sluit de educatie goed aan op de wensen, actuele thema’s en andere vakken. De leerlingen krijgen de ruimte om kennis te maken met diverse kunstvormen, hun creativiteit te ontdekken en verschillende vaardigheden te leren.

Zoals bijvoorbeeld het concept Straattaal: wat zegt de omgeving in woord, beeld en beweging? Door middel van dit concept leren de middelbare scholieren en docenten de directe omgeving van de school anders kennen en beleven door verschillende workshops – zoals straatfotografie, dans, spoken word, fashion, theatervormgeving, beatscreating, street art – te volgen en met elkaar uitwisselen wat er gemaakt is. Of duiken we een hele dag met elkaar in het werk van Jean-Michel Basquiat en reflecteren op zijn werk en laten we ons erdoor inspireren?

Hiphop In Je Smoel ontwikkelt en organiseert workshops met diverse street art-professionals. Elke kunstenaar brengt zijn eigen stijl en technieken met zich mee. Daarnaast werkt HIJS met Rotterdamse culturele instellingen en initiatieven samen zoals Spraakuloos (rap & spoken word), Got2Groove (dans), House of Urban Arts, Skateland (Urban Sports), Boomsnap Clap (beatbox) en De Cultuurschool (VR), zodat we een rijk programma kunnen samenstellen.

Street Art Tours

Onze tours duren tussen de 50 tot 75 minuten.
Er zijn tours mogelijk door verschillende gebieden in Rotterdam. Voorbeelden: Central District, Centrum, Rotterdam-West, Afrikaanderwijk en Feijenoord.

Workshops

De meeste workshops duren tussen de 60 tot 90 minuten, voor een groep van maximaal 16 leerlingen. Deze kunnen op locatie van de school of op onze locatie in een loods op Rotterdam Zuid.

Combi: Tour & workshop

Een dag vol street art in Feijenoord! In september 2022 heeft de wijk door het street art festival ALL CAPS er nog meer kunst in de publieke ruimte bij gekregen. De route leidt langs grote murals van verschillende nationale en internationale kunstenaars en neemt de leerlingen mee langs de diversiteit aan vormen en uitingen. Wat vinden zij ervan? Welke boodschappen zien zij? En wat doen deze werken met de buitenruimte? Met deze inspiratie maken de leerlingen daarna kennis met één van de technieken door lekker zelf aan de slag te gaan met een werk.

Een atelier of studio (een programma van een dagdeel)

Het is mogelijk om workshops langer te laten duren en met de groep echt toe te werken naar een eindproduct en/of eindpresentatie. Dit is meestal een dagdeel van max. 4 uur.

Traject

Een traject kan bijvoorbeeld 4, 6 tot 8 weken duren. Misschien kunnen we samen toewerken naar een expositie, een muurschildering, een fashionshow of een releaseparty van een album? Na de wekelijkse bijeenkomsten is er een open atelier waar leerlingen verder kunnen werken.

Een traject kan vanuit discipline vertrekken, zoals bijvoorbeeld muziek waar gewerkt wordt met beat creating, teksten, soundscapes. Of street art, waar de verschillende technieken en materialen ontdekt worden en een ‘atelierroute’ in de school gemaakt wordt. Ook kan gewerkt worden vanuit een thema of vraag waardoor verschillende disciplines en vormen dit thema onderzoeken en verbeelden.

Om een idee te krijgen van de mogelijkheden, hieronder een selectie.

 

Paste ups

Wie kent de wereldberoemde kunstenaar Banksy? Street art verrast je en maakt doodgewone plekken bijzonder. Met een paste up maken kunstenaars hun kunst op papier, wat ze vervolgens op een muur plakken met tarwepasta. Door deze techniek kunnen kunstenaars in een korte tijd heel gedetailleerd hun boodschap met de wereld delen. Maak je eigen paste up en deel jouw boodschap. Alle paste ups bij elkaar vormen een groot en aansprekend kunstwerk.

Of gaan we de paste ups plaatsen op bepaalde plekken in de school? Wat doet de omgeving met jouw boodschap als je deze als kleine verrassing op een bepaalde plek in de school ophangt? Uiteraard zorgen we ervoor dat we ze eenvoudig kunnen verwijderen.

Paint like Basquiat – een kennismaking

Maak deze dag kennis met de wereldberoemde kunstenaar Jean-Michel Basquiat en zijn unieke werkwijze. Hij startte als een graffitikunstenaar, werkte veel samen met Andy Warhol en zijn expressieve doeken zijn te zien in grote musea. In zijn werk zijn veel elementen zichtbaar die een relatie hebben tot racisme en zijn dagelijkse ervaringen hiermee. Doe je oude kleren aan en bereid je voor op een actieve, unieke schilderervaring.

Like Basquiat-dag

Maak kennis met de wereldberoemde kunstenaar Jean-Michel Basquiat (1960-1988) en zijn unieke werkwijze. Hij startte als een graffitikunstenaar, werkte veel samen met Andy Warhol en zijn expressieve doeken zijn te zien in grote musea. In zijn werk zijn veel elementen zichtbaar die een relatie hebben tot racisme en zijn dagelijkse ervaringen hiermee. Naast een street art-tour, een minicollage gaan leerlingen aan de slag in verschillende workshops Art, dans, spoken word en werken toe naar een uitwisseling.

Meet with Keith

Wil jij ook werk leren maken als een echte graffiti kunstenaar? In deze workshop nemen we je mee in de wereld van Keith Haring en StreetArt. Hierbij word je uitgedaagd om vorm en kleur als taal te gebruiken, met als resultaat een groot gezamenlijk kunstwerk aan het einde van de dag.

Pimp my spray can

Maak je eigen kunstwerk van een spuitbus. Elk canvas daagt je anders uit om iets eigens te maken. Ga je voor figuren, kies je voor patronen of gebruik je letters? Met acrylverf en stiften maak je van een lege spuitbus een uniek werk!

Mini piece

Iedereen heeft een favoriet woord of lijfspreuk. Maak met verschillende lagen een flitsende achtergrond, gebruik verschillende sjablonen van graffiti-letters of kies andere vormen en maak zo jouw eigen mini piece. Bekende kunstenaars die deze techniek hanteren zijn Banksy en Blek le Rat!

Sticker society

Stickers zijn een van de uitingen van street art en erg populair. In het straatbeeld zie je stickers van artiesten, merken, kunstwerken en oproepen voor acties. Maak in deze workshop kennis met het fenomeen stickers. Waar komt het fenomeen vandaan en hoe is het zo groot geworden? Na een deep dive in de geschiedenis ga je aan de slag om je eigen sticker te maken. Wil jij jouw kunst delen of ga je meer voor een goede actie? Voor dat je het weet heb je een heel sticker album vol!

Van afval naar 3D graffiti werk

Met behulp van graffiti tover je zwerfafval om tot een 3D-kunstwerk.
Voor de meeste mensen is afval ‘niets’. Tijdens deze workshop leer je om afval, met behulp van graffiti en een lijmpistool, een nieuwe functie te geven. Maak samen de school of wijk schoon en verzamel op die manier materiaal voor jouw duurzame 3D-canvas.

Bouw & Paint – 3D graffiti kunstwerk

Bouw met elkaar een kleurrijk sculptuur. In deze workshop werk je met anderen samen aan een 3D-kunstwerk. Nadat jullie een idee hebben geschetst is het tijd om dit tot leven te wekken. Plak, zaag en schroef zoals jij dat wilt. Leer verschillende graffiti-technieken om het 3D-kunstwerk kleur te geven en bouw erop los!

Abstract

Speel met graffiti op een canvas. Wist je dat een schilderij niet altijd de realiteit hoeft weer te geven? Wanneer je abstracte kunst maakt speel je met kleuren, vormen, lijnen en technieken. Je maakt niet iets na maar leert je creativiteit de vrije loop te laten. Ga aan de slag met verschillende facetten van graffiti om zo tot een abstract schilderij te komen.

One story

Ga aan de slag met spuitbus, stencils, verf en stiften. Vul het beeld van jouw buurvrouw aan, reageer op je buurman. In deze energieke workshop maak je met elkaar twee grote doeken; een uniek stripverhaal.

Hall of fame

Maak samen een ‘hall of fame’ met spuitbussen op een rol papier. Een hall of fame is een plek waar kunstenaars samen komen om werk te maken. Soms werken ze samen en soms claimen ze een ‘eigen’ stuk muur.

Ministeck

Als je goed oplet zie je ze steeds vaker in het Rotterdamse straatbeeld. De mensen die te jong zijn voor ministeck noemen ze meestal minecraft-werkjes. Een oude knutsel hobby is modern gemaakt. Met een pixel art feeling maak je kleine kunstwerkjes. De gekozen afbeelding bepaalt hoe cool je kunstwerk wordt. Superhelden, Game characters of je favoriete rapper of zangeres.

SPORT & CULTUURDAG

Jongeren ontdekken in een halve dag twee disciplines op de toffe locatie Skateland. Zo kan er gedanst worden, kun je de beginselen leren van skateboarden en BMX, ga j creatief aan de slag met street art of leer de kunstwerken en buurt een beetje kennen door een korte tour. Ook zijn er andere workshops mogelijk zoals spoken word, fotografie en animatie. De cultuurdag kan ook uitgebreid worden met bijvoorbeeld vrij skaten en showcases waardoor er een mini indoor festival ontstaat.

Theater/ spoken word meets artwork

Theatermaker Edmund en illustrator Tim Mulder nemen de leerlingen in 1,5 uur mee in twee werelden en maken een gezamenlijk kunstwerk op twee grote doeken.

Street art & media

HIJS werkt samen met de Cultuurschool tijdens cultuurdagen. De Cultuurschool biedt prikkelende workshops waarbij de leerlingen aan de slag gaan met digitale media. Bijvoorbeeld

VR Paint

Hoe maak je een toffe piece ergens op een muur in de wereld? Ga aan de slag in Virtual Reality en voor je het weet sta je op een dak in New York of zet je iets op een trein.

AR & street art

Ook in AR (augmented reality) kan je een eigen kunstwerk maken. Kies een toffe muur in Rotterdam, maak je eigen design op een tablet en plaats hem in 3d in de stad.

Geplaatst door bowie op 14 maart 2023