TDE-rapper REASON geeft een voorproefje van wat hij kan

REASON tekende in 2018 bij het gerenommeerde label Top Dawg Entertainemt (TDE), waar hij direct een re-release mocht uitbrengen van een album dat hij al eerder opnam. Ruim twee jaar later is het tijd voor een écht debuut: op New Beginnings leren we de rapper beter kennen en laat hij zichzelf van zijn beste, maar ook kwetsbaarste kanten zien.

New Beginnings is een veelzijdig project: we horen hoe REASON domweg zijn raptechnische kunsten toont met een nadruk op flow en punchlines. Hiernaast toont hij ook diepgang. Op sommige tracks neemt hij de luisteraar mee naar het verleden en vertelt hij over de gebeurtenissen die invloed op hem hebben gehad als persoon; zijn kwetsbare kant dus. Hij praat openhartig over een vriend die werd neergeschoten, de lastige relatie met zijn neef én zijn eigen geaborteerde kindje. Dat laatste verhaal is het meest verrassend, ten eerste omdat deze informatie voorheen nog niet bekend was en ten tweede omdat de focus niet op zijn schuldgevoel ligt maar juist op het gebrek aan die gevoelens. Zo rapt hij: But how she sleeping? She prolly ain’t sleepin’ or barely / I never once felt guilty, maybe that’s the part that scares me / Maybe that’s the part that is fucked up…”

Gedurende vijftig minuten maakt de luisteraar niet alleen kennis met REASON’s verleden maar ook met zijn stijl, die prachtig binnen het plaatje van TDE past. Naast de hartverscheurende verhalen die hij vertelt, ligt de focus veelal op de eerdergenoemde slimme punchlines en verrassende flows. Het geluid dat hij voortbrengt schreeuwt ‘TDE’. Hij is kalm en zeker van zijn zaak, hij combineert -net als de andere leden van het label- eerlijke, zelfbewuste tracks met oppeppende muziek. Daardoor ontstaat er uiteindelijk een afwisselend totaalplaatje. Op het af te toppen klotst het straatleven van Californië natuurlijk door zijn aderen.

Een enorm label als TDE kan zorgen voor een intimiderend begin van een carrière. REASON lijkt niet alleen prima binnen het label te passen maar hij lijkt zich ook volledig thuis te voelen; het is te horen aan hoe zelfverzekerd hij zij aan zij rapt met ScHoolboy Q, Ab-Soul en Isaiah Rashad. De rapper is totaal niet bang voor zijn meer ervaren collega’s. Dit bewees hij in het verleden al toen hij op de track LamboTruck besprak hoe hij J. Cole zou willen beroven én toen hij eerder dit jaar op het nummer Might Not Make It meer dan tien andere artiesten noemde op een soortgelijke manier.

Desondanks eindigt REASON zijn debuutalbum met een opmerkelijke track waarop hij openlijk zijn twijfels uitspreekt over zijn contract met TDE. Hij zet vraagtekens bij zijn eigen keuze en vraagt zich af of hij net als vele andere artiesten in de problemen zal komen door oneerlijke contracten of een gebrek aan vrijheid. De rapper trekt zelfs de betrouwbaarheid van zijn eigen manager in twijfel: You got Top’s son as one of your managers / And you barely even know this n*gga / If you and Top get in some shit, who he ridin’ for?” Het is een discutabele kwestie of het nou zo slim is om zulke onzekerheden te openbaren. Laten we hopen dat er geen problemen ontstaan tussen REASON en TDE, omdat het muzikaal gezien een mooie samenwerking lijkt te zijn.

REASON zet een prima debuut neer met New Beginnings en laat aan de wereld zien dat hij niet alleen een hoop emotionele bagage, maar ook een enorme potentie met zich meedraagt. Deze mc lijkt pas een voorproefje te geven van de vaardigheden die hij bezit. Dat zorgt ervoor dat de luisteraar snakkend naar meer achterblijft. Het is dan ook geen verkeerd idee om deze talentvolle rapper in de gaten te houden.

Stream:

Geplaatst door bowie op 13 oktober 2020