Tanya Morgan – Moonlight

In 2003 besluit MC/producer Von Peal, die zijn wortels in Brooklyn heeft liggen, samen met MC Donwill uit Cincinnati aan een full-length album te gaan werken. Nadat de eveneens uit Cincinnati afkomstige producer Brickbeats gestrikt wordt om een deel van de producties voor zijn rekening te nemen, is Tanya Morgan geboren. Drie jaar na het ontstaan van de samenwerking wordt Moonlight uitgebracht, het eerste volwaardige album van de driemansformatie.

Moonlight trapt af met een geinige intro waarin een hiphophater een plaat van ‘souldiva’ Tanya Morgan aangesmeerd krijgt. Vervolgens raakt de cd pas bij de derde track, Paper Thin, echt op stoom. Op deze verrassende schijf is afwisseling het kernwoord. De raps zijn dan weer strak op de beat (We Right Here), dan weer offbeat of doublespeed (Rough U Up), terwijl de instrumentals enerzijds herkenbaar klinken, maar anderzijds voorzien zijn van obscure geluiden die niet thuis te brengen zijn (Take The L). De grotendeels opzwepende en pompende drumpatronen geven het geheel een energieke tint (Pretty), waar de vier skits die Moonlight rijk is wel degelijk wat toevoegen en de vaart door hun korte duur niet uit het album halen.

Terwijl sommige beats meer naar crunk of minimal neigen, blijft de samenhang over het gehele album duidelijk aanwezig. Toch scoort Tanya Morgan het hoogste op het vlak van onbezwaarde feelgood hiphop. Weliswaar minder catchy, het geluid van deze cd doet op bepaalde vlakken denken aan Binary Star en Asamov (vooral op tracks als Hahaha en We Right Here). De ongepolijste, spontane klanken van zowel de beats als de flows geven het album hier en daar een wat knoeierig karakter. Dit is overduidelijk de charme van een pure undergroundplaat als Moonlight: de muziek klinkt ongecompliceerd en luistert mede daardoor lekker weg.

De absolute banger van het album is We Right Here. Het pakkende refrein en de ingetogen coupletten smelten heerlijk samen met de zomerse trompetten. Verder zijn Ode To Tanya, Just Cause I Got The Looks en Want U To Want Me de moeite waard om te benoemen. De enige mindere track is Rough U Up. De crunkbeat wordt na een minuut luisteren wel erg saai, hoewel het niveau van dit nummer in het laatste pijlsnelle couplet nog wel opgekrikt wordt.
Zoals gezegd vormen de skits een uitzondering op de regel. Doordat er een rode draad herkenbaar is, zal de luisteraar niet gauw geïrriteerd raken door deze interludes.

Mijns inziens is Moonlight nog te grillig om een echte klassieker te worden. De potentie is echter duidelijk aanwezig bij de mannen van Tanya Morgan. Mede door de vanzelfsprekende inventiviteit en het frisse geluid is dit een ruime viersterrenrelease, waarop bij vlagen sprake is van genialiteit. Op die momenten is Moonlight puur genot voor de fijnproever.

Tracklist:
01. The Record Spot (Intro)
02. The Warm Up
03. Paper Thin featuring Jermiside
04. We Be
05. Skit 1
06. Take The L (Get It)
07. Ode To Tanya
08. Hahaha
09. Skit 2
10. We Right Here
11. Just Cause I Got The Locks
12. Rough U Up
13. Skit 3
14. Pretty
15. Hooks
16. Want U To Want Me
17. We Bad
18. Skit 4

Meer info: http://tanyamorgan.com

Geplaatst door bowie op 28 juni 2006