’t Gilde gaat een album uitbrengen en ‘Dorp’ is de eerste single

Vlak nadat de Alles Nog Open-tour van Engel plots voortijdig tot een einde kwam door -je raadt ’t al- de coronacrisis, pakt hij alweer door met de eerste single van ’t Gilde. Dat is een nieuwe groep die hij vormt met Just, Surya en Robian. Op 27 maart brengt hij onder zijn eigen vlag Engelland het groepsalbum uit en vandaag dropt de eerste single; Dorp.

“Waar ik als soloartiest vaak instrumenten opzoek, bestaat Ambachtsliederen volledig uit beats; soulvolle sample based hiphopbeats. Vrijwel elk nummer hebben we samen bedacht en opgenomen en hopelijk is deze saamhorigheid en liefde erop terug te horen”, vertelt Engel.

Hij moest zijn jubileumtour, waarbij zijn verzamelalbum Alles Nog Open centraal stond, noodgedwongen afblazen doordat alle events verboden zijn in verband met de bestrijding van het coronavirus. “Echt zuur, vooral omdat we er zó veel tijd in hadden gestoken. We zijn met een grotere groep dan ooit, en de laatste twee shows zouden we als band ook nog zes tracks met Paul de Munnik spelen. Dat was veelbelovend en tof, maar ja, het is niet anders. Ik hoop dat de tour waarin we met ’t Gilde, de Dossier Boombap Tour, grotendeels door kan gaan maar ik ga nergens vanuit.”

“Maar goed, met mijn do-it-yourself-aanpak kun je gelukkig snel schakelen”, vertelt Engel opgetogen. Hij opende een webshop met daarin alle items die hij tijdens de tour zou verkopen en is alweer toe aan het volgende project. Met vaste (podium-)partner Just en Amsterdammers Surya en Robian heeft hij gewerkt aan een nieuw project. Wie Alles Nog Open heeft beluisterd kon al een samenwerking met Heist Rockah horen, maar met Dorp trappen ze de albumpromo definitief af: “We vergelijken de hiphopscene met een dorp dat we heel erg hebben zien veranderen de laatste twintig jaar. Maar we wonen steeds op ons eigen stukje grond.”

Wat je kunt verwachten van Ambachtsliederen, dat op 27 maart gaat verschijnen: “Positiviteit. We hebben dit positief benaderd, dus je gaat wel wat oudere gasten horen, maar géén zure gasten.”

Stream de single Dorp alvast hieronder.

Geplaatst door bowie op 16 maart 2020