S.W.O.T. Team – Kers’Fresh Coffeebreaks

Het zogenaamde S.W.O.T. Team bestaat uit de Nederlandse DJ’s Mista Sweet en DJ Knowledge. Het team had al eerder van zich laten horen met de cd Kerswez Armbreaks en dropt nu de opvolger Kers’Fresh Coffeebreaks.

DJ Knowledge en Mista Sweet hebben overigens niet stil gezeten, want bij de intro van de cd geeft Kurtis Blow al zijn shoutouts aan het duo. Wat je kan verwachten van zo’n titel is dat je een funky cd vol met allerlei breaks krijgt op vervolgens te gaan breaken. Als groot liefhebber van originals en breaks stond ik dus te popelen om deze cd te beluisteren, het breaken gaat mij helaas minder goed af, maar afgezien dat kan ik me altijd redelijk inleven hoe het ritme van de plaat behoort te zijn. Tevens staan er ook een aantal eigen producties van de heren op die het tempo goed erin weten te houden.

Zoals verwacht begint de cd na de intro met een lekkere up-tempo breakbeat en het tempo wordt er naarmate de cd vordert er niet minder op. De cd komt een beetje moeizaam op gang met Bboy Craze dat ietwat eentonig is. Cuts van The Pharcyde introduceren Mmm… Drop? en deze slaat in als een bom. Heerlijke funk breaks en cuts passeren deze track net als de electronische James Bond tune die het zeer goed doet in combinatie met de breakbeat. Ook worden Warm It Up Kane en Don’t Sweat The Technique hier goed in verwerkt wat de gemiddelde b-boy en/of b-girl niet laat stil staan. De Electro Funk komt ietwat terug in The Hague Heat waarin de sample die gebruikt is weer te horen is in de track die hierop volg genaamd Drop Flava. Nog steeds dansbare ritmische klanken en op maat gepaste scratches die niet de breakbeat stoppen wat heel irritant kan zijn.

Ik kan natuurlijk alle breaks op gaan noemen die deze mix telt maar het lijkt me leuker om slechts een impressie te geven welke hiphopbeats, soul samples en electro breaks er aan je neus voorbij gaan. Gemixt wordt er zeker, want alle breaks en beats worden geruisloos aan elkaar gemixt en zelfs de shoutouts worden tactisch over de beats heen gemixt. Opmerkelijk is naast de shoutouts van o.a. PMD, Camp Lo, Cashmere The Pro & The Cunninlynguists, K-Solo er ook een shoutout van Big L te horen is in het nummer Snakedown.

Het naar mijn idee opvallendste nummer is Bling Bling die na een transformer-achtige intro met hele dope beats en samples komt en het minder up-tempo houden dan de rest en hier Grandmaster Flash ook nog in terug komt. Over het algemeen zijn de nummers sowieso zeer variërend omdat er soul, funk, electro, hiphop beats doorelkaar heen gemixt worden. Gelukkig blijft het ritme en tempo er goed inzitten en bij Electro Baby komt die echte electro style uit de jaren ‘70 nog even terug zodat het poppin’ & lockin’ ook nog even geoefend kan worden.

Deze 80 minuten durende mix van hiphopbeats, electro, eigen producties en funky breaks van eigen bodem is een aanrader voor iedereen die van breaks houdt en voor de b-boy/b-girl is dit een MUST!

Tracklist:
01. Swot Theme (Condornutsz)
02. Bboy Craze (MistaSweet)
03. Mmm… Drop? (Knowledge & Sparrow)
04. The Hague Heat (MistaSweet)
05. Drop Flava (MistaSnizza)
06. Do The Funky Junk (MistaSweet)
07. Snakedown (Knowledge aka The Spindoctah)
08. Sweet Destiny (MistaSweet)
09. Stagesuckaz (Sparrow)
10. Alcatrizzle (MistaSweet)
11. Bling Bling (Redchest)
12. Electro Baby (Knowledge)

Meer info: http://www.swotteam.tk

Geplaatst door bowie op 21 mei 2004