Swollen Members – Monsters In The Closet

Nog geen jaar na de release van hun tweede album heeft Swollen Members weer een album op de markt ‘Monsters in the closet’. De heren zelf beschouwen deze plaat niet als een volwaardig album maar als album. Waarom? Want deze 20 track release is eigenlijk een verzameling van overgebleven nummers, B-sides, remixes en andere monsters van achter uit de kast. Een tussendoortje om de luisteraars wakker te houden en ook gelijk een kans om wat meer publiek te trekken.

Zeer benieuwd ga ik met mijn koptelefoon op zitten en meteen bij de intro wrijf ik al in mijn handen. Swollen is er weer, ik voel die donkere vibe van ‘Balance’ (hun debut album) gelijk. Maar dat gevoel verdwijnt al snel als Moka Only over een slap beatje het refrein inzet op het eerste nummer. Bij het tweede nummer wordt duidelijk dat Swollen bezig is om een breder publiek te werven. Het nummer ‘Breath’ met een featuring van hun goede vriendin Nelly Furtado die het refrein en een kleine hook zingt kan zo in de MTV charts. De beat geproduceerd door hun eigen Rob the Viking is ook niet echt wat ik van ze gewend ben en zit vol met digitale geluiden en een gelikte beat. Dit nummer wordt gevolgd door een remix van "Fuel Injected" geproduceerd door Saukrates (slecht gedaan) die zelf ook een rhyme dropt. Deze remix is een slap aftreksel van het origineel en had naar mijn mening iets veel dopers kunnen worden.

Maar dan blijken de heren pas opgewarmd. Bij nummer vijf ‘Battle axe exclusive’ komt het los. Mijn aandacht is weer opgewekt en gelijk gaat het volume omhoog om even lekker de nek spieren los te laten komen. Gevolgd door naar mijn mening een van de dopeste tracks op het album ‘Heavy thinkers’, geproduceerd door Defari waardoor Prevail en Madchild gelijk op hun best spugen. De gang zit er in.

Het album dendert lekker door met een aantal al eerder uitgebrachte tracks zoals o.a. ‘Members only’ die als B-side op de ‘Camouflage’ 12" stond, ‘English breakfast’ van een mixtape van DJ Vadim, ‘Temptation’ van de gelijknamige 12". Deze moeilijk verkrijgbare tracks zijn op dit album gezet om ook de luisteraar die geen vinyl koopt een kans te geven deze meesterwerkjes te beluisteren. Verrasend is dat de track met de meeste power om een party te rocken (‘Red dragon’) door Moka Only in elkaar is gezet. Moka die met zijn zogenaamd soulfull gezang tracks ‘opfleurt’ hadden ze dus duidelijk beter als producer kunnen gebruiken.

Al met al zit dit tussendoortje van Swollen goed in elkaar. Sommige van de monsters op dit album hadden ze naar mijn mening beter in de kast kunnen laten. De ‘nieuwe’ sound zal niet alle oude luisteraars aanspreken maar er staat genoeg Swollen zoals vanouds op om iedereen tevreden te maken. Qua inhoud van nummers zijn de heren nog altijd even dope. Hopelijk gaan de heren op album nummer drie op oude voet verder want het zou erg zonde zijn als ze hun kwaliteiten verspillen om meer plaatjes te kunnen verkopen. Dit album is geen must have maar zal toch zeker in mijn platenkast komen te staan.

Tracklist:
01. Intro
02. Steppin thru
03. Breath (feat. Nelly Furtado)
04. Fuel Injected (remix) (feat. Saukrates)
05. Battle axe exclusive
06. Heavy thinkers
07. English breakfast
08. Red dragon
09. Bring it home
10. Zenith
11. Members only
12. Act on it
13. Long way down
14. Temptation
15. The capitol
16. Crunch
17. Northern lights
18. Rockapella
19. Freak fantastic
20. New details

Meer info: http://www.battleaxerecords.com

Geplaatst door bowie op 7 november 2002