Swollen Members – Heavy

Sinds de release van debuutalbum Balance hebben de Swollen Members de afgelopen vijf jaar een geweldige groei meegemaakt, van een duo dat voornamelijk bekendheid verwierf in de Canadese underground scene tot een worldwide rocking kwartet, bestaande uit Madchild, Prevail, Rob The Viking en Moka Only die ooit Swollen verliet, maar de weg naar het oude nest weer gevonden heeft.

Na Balance, Bad Dreams en Monsters In The Closet dient het onlangs uitgebrachte Heavy als afsluiter van een underground tijdperk. De Swollen Members saga continues vanaf heden via Virgin Records, waarmee de mannen ongetwijfeld de underground scene laten voor wat het is. Met hun wereldwijde succes en sommige releases met een commercieel tintje, inclusief de samenwerking met muzikaal genie Nelly Furtado, solliciteerde de Canadese formatie naar een plek in de harde wereld van het sterrendom, de commercie en het grote publiek. Maar niet voordat ze nog even Heavy droppen onder het door Madchild opgerichte Battleaxe Records.

Heavy onderscheidt zich niet alleen van de voorgaande releases omdat het de laatste independent release van de groep is, laten we dat voorop stellen. Hoewel vorige album releases van Swollen Members een wat sombere en onopvallende uitstraling hebben, mag de cover er zeker zijn met zijn mooie illustraties en voor de verandering een keer geen grijze of zwarte achtergrond. Maar goed: never judge a book by its cover…

Over naar de muziek, waarbij Prevail ons bedankt voor het luisteren naar de voorgaande releases en ons zal laten ontdekken waarom de groep het nieuwe album Heavy heet. Een intro die zo een fragment had kunnen zijn uit de film I-Robot, met zijn futuristische jasje.
‘Block Party’ bevat een up-tempo beat met catchy hook “bump bump bump…” door Evidence en strakke rhymes door Moka, Mad en Prevail. Rhymes die door het drietal worden voortgezet op ‘Watch This’, wederom met een vette up-tempo productie door Rob The Viking die samen met Nucleus vrijwel alle producties voor zijn rekening neemt en ervoor zorgt dat er een goede balans bestaat tussen de beats en raps. Hoewel ze op het album Bad Dreams gebruik maakten van vele verschillende producers, kunnen ze de producties tegenwoordig makkelijk overlaten aan Rob en Nucleus. Het refrein van ‘Watch This’ valt me wat tegen; de wil om het catchy te maken overheerst en is inhoudelijk te wack voor woorden.
Hetzelfde geldt voor meerdere tracks op deze release. ’Don’t Know Why’ zou zo van The Slim Shady EP af kunnen komen, met zijn typische Eminem refrein. Dan ‘Bottom Line’: de kinderlijke hook “ROCK, we’re the heaviest/STOP, or you’re gonna get /CAUGHT, cause we never rest, drop this on ya /We’re the heaviest, you would never wanna /Talk shit cause we come back to haunt ya” wisselt de drie rappers, die overigens goed hun skills tonen, af. Het nummer bevat een vreemde beat, die wordt bepaald door een hoge uithaal van een soort viool en piano sounds.

‘Burn It Down’ heeft zowaar wat weg van NERD. De beats en het refrein lijken afkomstig van muzikaal kunstenaar Pharrell Williams. Zelfs de lyrics zouden zo afkomstig kunnen van de magic hand van Pharrell, Chad of Shay, waarbij soms de onderwerpen en betekenis zoek lijkt te zijn. Een erg dope track.
Ook op de aanstekelijke club banger ‘Remember The Name’ komen de rappers weer los. Hun Canadese afkomst is niet aan het accent af te leiden. Maar goed, Madchild heeft dan ook veel tijd doorgebracht in San Francisco en het kwartet brengt hun dagen tegenwoordig door in LA. De outro van dit nummer waarbij iemand door een freak die als een Teletubbie klinkt telefonisch wordt lastig gevallen had van mij wel achterwege mogen blijven. Muziek is hun therapie en dat brengen de Swollen Members op een leuke manier over aan de luisteraar op ‘Therapy’ met een zieke beat en scratches door DJ Revolution. ‘Concentrate’ is minder aanstekelijk, met een wat wacke, slome flow die al snel gaat vervelen.

De adrenaline komt weer een beetje omhoog op ‘Adrenaline’, met meer up-tempo beats. Maar op het gebied van lyrics en zeker qua refrein komt het weer wat te kort. Als ze bij Virgin in de toekomst hier en daar een nummer als dit op een plaat zouden droppen zou ik het begrijpen, een catchy song die het waarschijnlijk goed zou doen op de radio, maar zonder inhoud. Nee, de adrenaline giert vooralsnog niet door mijn lichaam bij het horen van dit album. Aan de beats zal het niet liggen, daar valt niets op aan het merken, met uitzondering van het computerachtige ‘All Night’.

Maar qua lyrics en refrein lijkt het alsof Swollen Members al jaren onder contract staan bij Virgin en platen uitbrengen als geprogrammeerde robots aan de lopende band om vervolgens de zakken flink te vullen. Om vervolgens weer een soortgelijk productieproces te doorlopen met als resultaat een album dat binnen de kortste keren weer in het niets zal verdwijnen, zoals zoveel hedendaagse artiesten…

Tracklisting:
01. Intro
02. Block Party
03. Watch This
04. Bottom Line
05. Burn It Down
06. Remember The Name
07. Therapy
08. Concentrate
09. Adrenaline
10. Don’t Know Why
11. Paranoia
12. All Night
13. Heat
14. Ambush/Sensational Breed

Meer info: http://www.swollenmembers.com

Geplaatst door bowie op 22 augustus 2004