Swollen Members-Bad Dreams

Twee jaar na hun debuut album volgt het nieuwe album Bad Dreams. Qua producties zitten ze op dezelfde lijn als Balance met weer producties van o.a. Evidence, Alchemist en Joey Chavez. Bad Dreams gaat verder waar ze met Balance gebleven waren. Prevail is nog steeds de betere rapper, dat komt onder andere omdat de stem van Madchild niet een stem is waar je makkelijk aan kan wennen. Op bepaalde momenten lijkt het meer een robot dan een mens, toch is hij absoluut geen wacke rapper. De productie is op zo’n 90% van het album uitmuntend en zeer afwisselend omdat ze veel producers gebruiken. Tekstueel zou het misschien iets meer varierender kunnen zijn.

Het 18 tracks tellende schijfje bevat niet alleen maar nieuwe tracks. Het fantastische Deep End en Camouflage waren al te horen op de Battle Axe Warriors verzamelaar en Dark Riders (met Buc Fifty) was al uitgebracht op 12 Inch. Na een opzwepende intro en nadat alle wacke rappers tekstueel zijn uitgemoord op Killing Spree komt het eerste echte hoogtepunt van het album; Full Contact is een track met gastraps van Evidence (Dilated Peoples) en Chali 2Na (Jurassic 5). De mc’s doen niet veel van elkaar onder en de beat is in een woord briljant. Alle gastraps op het album zijn trouwens van hoge kwaliteit. Het zijn er niet erg veel maar ze zijn zorgvuldig uitgekozen.
Planet Asia is heel dope op Total Package, Son Doobie (die ook meedeed op Balance) levert met z’n fantastische stem een dope tekst op Burns & Scars. Verder zijn er gastfeatures van DJ Babu en DJ Revolution. De meerderheid van de tracks gaat over het neerhalen van wacke mc’s, heel af en toe wordt daar van afgeweken. Zo gaat de hele dope titeltrack Bad Dreams (heel onverwachts) over nachtmerries. Op Ventilate" wisselen Prevail en Madchild elkaar na elke line af en geven ze een opsomming van irritaties over elkaar. Het komt er op neer dat ze een perfect duo zijn. Erg dope concept en erg dope uitgevoerd. De beat van het nummer Fuel Injection wordt geleid door hetzelfde sampletje dat DJ Shadow gebruikte voor Organ Donor. Dat het sampletje zo bekend is heeft geen negatief effect op de track. Moka Only, die zich als een van de beste zangers binnen de hiphopwereld begint te worden, verzorgd het refrein van dit supervette nummer. Swollen Members manifesteren zich als één van de vetste groepen uit Canada (ondanks dat ze nu in LA wonen).
Mensen die Balance dope vonden willen Bad Dreams niet missen. Mensen die nog nooit van Swollen Members gehoord hebben missen twee erg vette albums in hun collectie.

Geplaatst door bowie op 31 december 2001