Surya – Suryalisme

Wanneer Surya in 2005 Freestyle Voor De GRAP op zijn naam schrijft (de competitie die hij in totaal drie keer wint), maakt Nederland officieel kennis met het talent van de Amsterdammer. Tijdens deze periode gaat Surya, samen met Timmy V en Dax, voornamelijk te werk onder de naam De Veelplegers en dropt hij in 2007 een mixtape die hier gratis te downloaden is. Tegenwoordig is Surya bezig met het project Nieuw Amsterdam: een verzamelalbum voor getalenteerde Amsterdamse hiphopartiesten. Onder de naam De Delegatie (samen met Robian en DJ Kalie), staat Surya in 2008 in de spotlight door de finale van De Grote Prijs Van Nederland te bereiken, maar met Suryalisme wil Surya zich nu toch echt als soloartiest profileren.

Het album trapt af met de maatschappijkritische track Blijf Van Mijn Stad Af, waarin Surya zijn gevoelens uit over de veranderingen in het drugsbeleid van Amsterdam. “Nu kijken we met angstige ogen naar landen met macht in Europa, zo bang, om in een kwaad daglicht te komen maar, dit kleine land dankte zijn grootte juist aan het feit dat wij in iets anders geloofden.” Na de openingstrack komt Surya echter niet direct meer terug op serieuze onderwerpen, maar gaat het meer over belevenissen van Surya zelf.

Wat opvalt aan Suryalisme, is dat de tracks die in een verhaalvorm worden gebracht van hoger niveau zijn. Deze tracks bevatten namelijk, in tegenstelling tot de tracks zonder deze verhaalvorm, wel de leuke formuleringen die de teksten interessant maken. Op tracks als Ik Weet Niks en Sorry worden grappige ervaringen met alcohol gedeeld en ook Uitstelgedrag (dope beat van Benjamin Diggins!) kent een kort verhaal met alcoholische achtergrond. “Ik weet niks, van waar ik was en er staat vast iets schandaligs op camera vast.” (Ik Weet Niks) is dan ook een line die veel ochtenden toepasselijk is bij de Amsterdammer.

De tracks Over Een Gast, De Weg Erheen, Moederkoekje Van Eigen Deeg, Je Weet Hoe Het Gaat en Samenraapsel zijn de nummers zonder verhaalvorm en zijn zoals gezegd stukken minder interessant. Tekstueel is het, zeker in vergelijking met de overige tracks van het album, niet vernieuwend genoeg en simpelweg van minder niveau. Hier en daar komen de tracks zelfs enigszins simpel over als Surya meerdere malen terugkomt op zijn luiheid, drank of seksleven.

Weg, Darwins Nachtmerrie en Cancerly Veel Moeders zijn tot slot nog tracks die het noemen waard zijn: op Weg krijgt Perverz het, zoals wel vaker, weer voor elkaar om als gastartiest op te treden op dé banger van het album, Darwins Nachtmerrie is een dope track waar de tijdslijn van de evolutietheorie op een leuke manier wordt beschreven (wel wordt nogmaals duidelijk dat Robian veel beter tot zijn recht komt op een rustige beat) en Cancerly Veel Moeders is tot slot een leuke possécut waar Nieuw Amsterdam van zich laat horen. Vooral Dax en Robian weten een dope verse neer te zetten over een heerlijke beat van Dopaganda.

Omdat Surya te vaak terugvalt op zijn drankgebruik en seksleven, mist Suryalisme de gewenste diepgang en variatie van een écht goed album. Met zijn sterke flows laat Surya zeker zien dat hij niet “de freestyler die niet op tracks kan rappen” is, maar om de aandacht van het publiek 17 tracks lang vast te houden, zal de Amsterdammer zeker andere onderwerpen moeten aansnijden.

Suryalisme is nu verkrijgbaar via de website van Surya

Tracklist:

01. Intro (Beat door Nox, Cuts door DJ DNS)
02. Blijf van me stad af (Met Pharao) (Beat door DJ Kalie)
03. Over een gast (Beat door Dopaganda)
04. Sorry (remix) (Met Engel, Robian & Diggy Dex) (Beat door Diggy Dex)
05. Uitstelgedrag (Beat door Benjamin Diggins)
06. De weg erheen (Dopaganda Remix)
07. Moederkoekje van eigen deeg (met Frits van Dijk) (Beat door Danniet!)
08. Ik weet niks (Beat door DJ D-Incredible)
09. Weg (Beat door Inf)
10. Ome Omar: Doenniefaya (skit)
11. Handenarbeid (met Dopaganda & Patrice) (Beat door Dopaganda)
12. Cancerly veel moeders (feat. Frits van Dijk, Pharao, Omar, Huussuh, Greg, Dax, Robian, Dopaganda & Patrice) (Beat door Dopaganda)
13. Een klap (Beat door Danniet!)
14. Je weet hoe het gaat (met Regga) (Beat door Dopaganda)
15. Eenzaam (Beat door Neo)
16. Darwin’s nachtmerrie (met Robian) (Beat door Dopaganda)
17. Samenraapsel (feat. Omar) (bonustrack) (Beat door DJ D-Incredible)

Geplaatst door bowie op 8 februari 2010