The Super Chron Flight Brothers – Emergency Powers; The World Tour

Uit hun bandnaam is al snel op te maken dat cannabis een grote rol in het leven van dit duo speelt. De eerste single Dirtweed valt dan ook niet vanwege de titel, maar vanwege de productie van MF Doom direct op. Doom rapte begin jaren 90 onder de naam Zev Love X in de groep KMD. en de beat van hun Humrush is de basis voor de productie op Dirtweed. Een eenvoudig ‘copy-paste’ klusje voor Metal Fingerz Doom, maar aangezien de beat zo ongewoon origineel is mag hij best wel weer eens gehoord worden. Het refrein (“Hum along, if you can’t sing along, you hum along”) is en blijft ook voor Ledge en Woods onaantastbaar en helaas ontbreken ook de Sesamstraat samples uit het origineel. Ben je niet bekend met de Humrush dan zal je dit ongetwijfeld een top track vinden. Een andere opvallende samenwerking is die met Ghostface’s protegé Trife Da God. De tweede rapper van de Theodore Unit vertelt op Guy Fawkes maar weer eens hoe het is het is om in ‘the hood’ op te groeien terwijl ook de Flight Brothers geen water bij hun abstract gerijpte wijn-lijnen doen. Het nummer is hierdoor absoluut geen geheel, maar door de opzwepende beat van Bond is dit toch een hoogtepunt te noemen. Producer Bond gebruikt Emergency Powers als een visitekaartje om zijn diversiteit aan producties te tonen. Van de 18 tracks neemt hij er maar liefst 12 voor zijn rekening. De opener, en meest soulvolle track Drought, is ook van zijn hand. De meest toegankelijke productie is waarschijnlijk Slaughterhouse en ook hier is het Bond die de beat componeerde. Het refrein maakt origineel gebruik van samples door zowel gesproken woord als stukjes tekst van rappers als Guru, Ghostface en Biggie te mixen.

Ook een geval apart is de stem van Priviledge. Deze lijkt namelijk continu op het punt van janken te staan. Dit valse geluid maakt hem eenvoudig te herkennen, maar is er wel één waar je niet al te lang naar kan luisteren. De samenwerking met William Woods en de gastrappers zorgt dan ook voor de graag gehoorde afwisseling. Op de posse-cut met labelmaatjes Hi-Coup en Hasan Salaam maken ze van Public Defenders, wederom met dank aan Bond, een nummer dat laat zien dat ze wel degelijk kunnen flowen. Love & War past niet binnen het plaatje van EP en misschien is dat juist wel de reden dat hij er toch op staat. De zang van Whizla stijgt qua volume te ver boven de rest uit en haalt daardoor de kracht bij de MC’s weg. De Stevie Wonder sample, die o.a. Tragedy Khadafi overigens ook al eens gebruikte, is veels te mooi om nog een extra zanglijn overheen te plaatsen. Een gemiste kans. Minimaal futuristisch is de productie van Dr. Monomrome op Adamantium met misschien wel het laatste gastoptreden van Cannibal Ox. De credits moeten ons doen geloven dat deze live is opgenomen tijdens de Cannabis Cup in onze hoofdstad (de sub-titel van EP is niet voor niks The World Tour). Amerika’s rol in de oorlog tegen terreur wordt op EP meerdere malen onder de loep genomen. De nummers First Blood en Bob Hope zijn hier voorbeelden van en staan ook nog eens achter elkaar op de tracklist. De eerst geeft je het gevoel dat je je in de eerste linie van de US-troops begeeft terwijl ik de tweede nog niet helemaal kan volgen. EP is géén eenvoudige rebus, maar eerder een cryptisch kruiswoord raadsel die je per luisterbeurt aandachtig moet bestuderen.

Ondanks hun bandnaam en tracktitels als Dirtweed, Panama Red en High Grade zijn Priviledge en Billy Waters niet twee afgestompte wietrokers die niet verder kijken dan de joint onder hun neus lang is. Ledge en Waters zijn juist het type rappers die de inhoud boven de voordracht stellen. Soms zitten ze zelfs zo off-beat dat je je gaat afvragen of ze de basisbeginselen wel beheersen (To Catch A Thief_). Op andere momenten vallen de stukjes weer precies in elkaar en zuigen ze je zonder problemen mee in hun teksten (_Drought). Hoewel producer Bond een dikke duim in de pap heeft zal het vooral van het feit of je de twee MC’s ‘voelt’ afhangen of je Emergency Powers – The World Tour wel of niet een goed indie-album vindt.

Tracklist:
01. Drought
02. European Safari
03. To Catch a Thief
04. Slaughterhouse
05. Rent Control
06. Panama Red
07. Guy Fawkes feat Trife Da God
08. First Blood
09. Bob Hope
10. Public Defenders feat Hi-Coup & Hasan Salaam
11. Dirtweed
12. A Million Little Pieces feat Keith Masters
13. Love & War in October feat Whizla
14. Frontier Province feat Marq Spekt
15. High Grade
16. Soweto Nightclub
17. Adamantium feat Cannibal OX
18. Low Tide

Meer info: http://www.myspace.com/flightbrothers

Geplaatst door bowie op 7 juli 2007