Supasonic festival

Supasonic is een ambitieus opgezet 3-daags festival. Op de vrijdag die wij bezochten stonden niemand minder dan Ghostface, Kutmasta Kurt en Opgezwolle geprogrammeerd. Dope line-up, dus dope show? Lees verder en kom erachter.

Het 3-daagse festival Supasonic ging op vrijdag van start met een mooi hiphop-programma. Naast headliner van de avond Ghostface, kon het publiek tevens genieten van Kutmasta Kurt & Motion Man, Opgezwolle, Black Soil (film: Breathcontrol) en M.O.D.

Helaas heb ik M.O.D. moeten missen, maar van andere aanwezigen vernam ik dat de man de tent weer eens op zijn kop had gezet, zoals verwacht. Het eerste dat ik en gezelschap deden was linea recta naar de filmzaal gaan om de film Breath Control te checken, die daar door de organisatie Black Soil werd uitgezonden. Breath Control is een film over de historie, heden en toekomst van het beatboxen (door sommigen wel het 5e element van hiphop genoemd) en was een zeer dope film te noemen. Hoewel low-budget kwam vrijwel iedere relevante beatbox-legende aan het woord, van oldschool helden Buffy (R.I.P.) van de Fat Boys, Doug E. Fresh, Emanon en Biz Markie tot hedendaagse grootheden Rahzel en Scratch (The Roots). Enige beatboxer die ik miste tussen het hedendaagse rijtje was de Britse geweldenaar Killa Kela… Jammer genoeg liet het geluid tijdens de film regelmatig te wensen over, maar dit neemt niet weg dat het erg dope was om deze film te kunnen bekijken. Props aan Black Soil derhalve!
Volgende act was Opgezwolle in de afgeladen grote zaal. Van de mannen uit Zwolle is bekend dat ze altijd veel Zwollenaren meenemen als ze in A’dam spelen en dat was deze keer ook weer het geval. De sfeer tijdens het optreden was daardoor zeer uitbundig, en het leek wel alsof Opgezwolle een thuiswedstrijd speelde in de Melkweg. Over het optreden: degelijk als altijd. Bij Rico, Sticky en Delic weet je gewoon wat je kan verwachten; dope beats en dope rhymes zonder opsmuk. Jawat zorgde nog voor een energieke featuring tijdens de show, die absoluut succesvol te noemen was.
Op naar Kutmasta Kurt & Motion Man in de kleine zaal dan maar. Kurt begon met zonnebril op en enorme nepbaard zijn eigen producties te spinnen. Nu lijkt dit een beetje wack misschien, maar als je zulke ille shit als de Funky Redneck maakt, is dat niet het geval. Van “Work The Angles” (Dilated Peoples) tot “Bringin It Back” (Planet Asia & 427), het was gewoon een kwartier op en top genieten. Toen kwam Motion Man het podium opgestormd en deed hij een flinke set (bijna het hele Masters Of Illusion-album) met Kurt. Dope, degelijk optreden van deze twee underground-helden uit L.A.
Aan Ghostface de eer om de avond waardig af te sluiten met zijn Theodore Unit. Ghost was energiek, soms slordig, maar over het algemeen dope. Wu-Tang klassiekers als “Ice Cream,” “Cream” en klassiekers van zijn 3 zeer sterke solo-albums zorgden voor genoeg materiaal om de show boeiend te houden. De mannen van Theodore Unit zorgden voor back-ups en deden zelf soms een nummer mee. Om eerlijk te zijn had Ghost het zonder deze crew ook wel gered, maar desalniettemin was het een aardig optreden.

Anders dan bij veel vergelijkbare festivals was gewoon iedere artiest er die op de flyer stond en dat is al heel wat. Al die artiesten leverden ook nog kwaliteit, hetgeen deze Supasonic-vrijdag dus tot een geslaagde avond maakte…

Fixtures:
Hoogtepunt: Kutmasta Kurt die zijn eigen producties spinde, Ghostface met zijn “Ice cream” verse.
Dieptepunt: de DJ’s voor het Ghostface-optreden, komt er een hardcore MC en dan ga je halfbakken pop/r&b draaien?
Bier: 1,80
Wc: gratis
Garderobe: 0,80
Fotograferen: yep
Geluid: in orde
Bezoekers: aardig vol, denk zo’n 1000 dus
Damage: 16 euro+lidmaatschap
Cijfer: 7

Geplaatst door bowie op 19 oktober 2004