Sunday Service: Venz en Jiggy Djé als radioduo terug van weggeweest

Tranen kunnen gedroogd worden, Venz en Jiggy Djé zijn terug op de radio. Negen jaar lang maakten zij het programma Wat Anders op FunX, totdat de show vorig jaar werd stopgezet. Nu zijn ze terug met een nieuwe radioshow: Sunday Service. Gisteren ging de tweede aflevering on air. HIJS sprak de twee radio-dj’s over hun nieuwe show.

Sunday Service richt zich op allerlei soorten genres waarbij, niet zo verrassend, de focus wordt gelegd op hiphop. Wel verrassend is daarnaast de focus op elektronische muziek. Venz: “Mijn grote wens was om er meer elektronische muziek bij te betrekken. Ik luister er zelf eigenlijk meer naar dan naar hiphop, en in mijn ogen is het ook heel relevant nu. Maar volgens mij wordt de mainstream elektronische muziek nog steeds niet gedraaid en gewaardeerd. Daarnaast denk ik dat mensen die nu 20 zijn en luisteren veel minder denken in hokken van hiphop en elektronisch. Zij zijn er altijd al aan gewend om allerlei toffe muziek uit verschillende hoeken te beluisteren. Je kunt de nieuwe show misschien een beetje vergelijken met een festival als Appelsap of zo. Daar is hiphop de rode draad, maar eromheen gebeurt er veel meer.”
“En verandering van spijs doet eten weet je, zo voor ons ook”, vult Jiggy hem aan. “Net zoals Venz de hele tijd qua tracks verandert, en met Noah’s Ark doen we dat ook. Dus het is eigenlijk best logisch om ook innovatief te zijn met de andere dingen die we doen, zoals bijvoorbeeld de radioshow.”

“Eigenlijk is dit veel meer Wat Anders dan Wat Anders.”

Venz: “We willen zeker nog steeds belangrijke gasten uit hiphopland uitnodigen. Maar datzelfde geldt voor dj’s en producers uit de wereld van beats, instrumentaal en house. Met Wat Anders hadden we een soort verplichting om elke week een rapper te vragen. Na negen jaar ga je op een gegeven moment dezelfde gesprekken voeren, of kom je zelfs bijna in een routine met een serie artiesten.”
Jiggy: “Wat Venz zegt, op deze manier kunnen we echt de parels kiezen uit de Nederlandse hiphop. Nu zijn we niet verplicht om elke week verse Nederlandse hiphop neer te zetten, ook al is het komkommertijd. En eigenlijk waren we dit ook al van plan met Wat Anders, vandaar ook de naam. We hebben dat daar ook wel gedaan, met bijvoorbeeld gasten als Achmed Akkabi en Arie Boomsma, alleen het ding is dat het toen meer een uitzondering was. Nu wordt het de regel om elke week iets anders te doen. Eigenlijk is dit veel meer Wat Anders dan Wat Anders”, lacht hij.

“Het voelt goed om te weten dat mensen blij zijn dat we er weer zijn.”

De reacties op de terugkeer van het duo zijn positief. Venz: “Er waren mensen die jarenlang de routine hadden om op maandag in de trein of in de bus op weg naar hun werk naar Venz en Jiggy te luisteren. Die zijn heel blij dat die routine weer terug is, dat is leuk om te horen. Maar ook van verschillende mensen uit de industrie horen we positieve dingen en sommigen hebben zelfs gezegd dat het nodig was dat een show als deze op de radio er is. Blijkbaar is de behoefte aan verdieping op de radio er wel, zowel muzikaal als inhoudelijk. Het voelt goed om te weten dat mensen blij zijn dat we er weer zijn.”

Sunday Service is elke zondagavond van 19.00 tot 21.00 uur te beluisteren via FunX.

Geplaatst door bowie op 12 oktober 2015