Sub-Conscious – The Holdoverz

Sub-Conscious is bepaald geen nieuwkomer, hoewel veel peeps dat wel zullen denken. Al in 1998 won hij het prestigieuze battletoernooi Braggin’ Writes in New York; we hebben het hier dus niet over een kleintje. “The Holdoverz” telt achttien tracks en is Sub-Conscious’ debuutalbum.

Het album opent chill waar Sub over een jazz-achtige beat spit. ‘Do you believe in this music?’, dat is meteen de vraag die hij stelt. Deze beat zet de toon voor de rest van het album, dat bol staat van invloeden uit het jazz/soul/funk-wereldje.

Jammer genoeg blijft de rest van het album onder het niveau van de openingstrack. De beats beginnen al snel te vervelen, terwijl er wel enige variatie inzit. Anyway, achttien tracks is iets te veel van het goede, twaalf tracks was ook prima geweest. Ik ben benieuwd hoe Sub het over andere beats zal doen, want het ontbreekt hem niet aan talent.

Waar de beats nog wel eens gevarieerd zijn, zijn de onderwerpen dat niet. Sub haalt vaak dezelfde topics aan: kritiek op de scene, het hedendaagse Amerika en meer van dat soort zaken. Aangezien deze onderwerpen de laatste tijd vaak aan de kaak gesteld worden, is het allemaal niet meer zo interessant. Verder zijn de gastbijdrages op dit album erg wisselvallig. En dan kom je meteen bij het zwakste punt van dit album: de wisselvalligheid. Er zitten dope tracks tussen (Have Faith) maar ook mindere (Breakin’ Point).

Samengevat is “The Holdoverz”een album met pieken en dalen. Daardoor zal je enkel de dopeste tracks eruit pikken en de rest skippen. Overigens is het wel een album dat je op je in moet laten werken en dus wat vaker moet checken. Voor nu is dit album geen slechte kennismaking, maar ook geen toppertje.

Tracklist:
01. Have Faith
02. Good Combination
03. In the Meantime
04. Psychophysics
05. Test Press
06. Johnny Walkin’
07. Knock Turnal
08. Lyric Luvers Deluxe!!!
09. New Beginnings
10. Ripple Effect
11. Breakin’ Point
12. Switch It Up
13. Apeshit!!!
14. Rosetta Stone
15. Knock-Turnal
16. Have Faith
17. Hypodermics
18. Don’t Go (bonustrack)

Meer info: http://www.justintimerecordz.com

Geplaatst door bowie op 27 april 2006