Stuurboord Bakboord-Meervoudig Onverzadigd Vet

Er is meer aan de hand in de underground dan Djax en Ramp. Dat bewijst deze release wel.

Eindelijk is ie er dan de nieuwe cd van Stuurboord Bakboord Records. Dit platenlabel dat in 1997 door Ketama is opgericht met als doel het uitbrengen van Nederlandstalige hiphop. Eerdere releases zijn ‘Ketama – Alle Hens Aan Dek’, ‘F6’ (verzamel cd uit 1999) en ‘Moris – De Kracht van Vriendelijkheid’. De nieuwe cd heet ‘Meervoudig Onverzadigd Vet’. Het is een project van meerdere rappers uit alle hoeken van het land en zelfs een crew uit België. De lineup bestaat o.a. uit Freestyle Fabrik (België), Casto, Ketama, Ruys, ABC en Vreemdelingenlegioen (voor de rest zie onder bij de nummers). Vandaar ook dat het Meervoudig is, omdat er meerdere rappers te horen zijn. Onverzadigd staat voor het idee dat SBBB heeft over samenwerking met andere rappers. En dit alles levert een Vette plaat op. Dus Meervoudig Onverzadigd Vet.

Op de hoes is een onderzeeër te zien. Dit element ( de zeevaarderei: onderzeeër, stuurboord bakboord, sonar etc.) komt vaker terug in de cd. Het mooie van de cd is dat de samples die gebruikt worden allemaal aansluiten op dit element. Ik heb de cd nog maar net en luister de intro. De eerste regel tekst is: De aanval is begonnen; de intro klinkt goed, en er wordt verteld dat de sample van de ‘bedreiging’ vernietigd wordt met een torpedo van een onderzeeër.
Mijn vermoeden is dat dit slaat op de commercie, want SBBB-Records heeft als doelstelling non-profit. Al het geld wordt gebruikt voor een volgende project. Als je de kleine letters die op de cd staan gedrukt leest dan zie je het volgende staan:<br /

Stuurboord Bakboord Records. Alles van deze uitgave mag vermeervuldigd worden zonder toestemming van de uitgeverij.
Zoiets zie je niet vaak staan, en SBBB heeft me geïnformeerd dat dit geen misdruk is maar opzet, de ondergrondse gedachte van SBBB klopt dus.
De eerste nummers die me opvallen zijn W.V.O.W.K. en BOMMELDING. Deze twee ga ik dus als eerst goed luisteren. W.V.O.W.K. is een nummer van Ketama en Terilekst. Dit is een erg vet nummer, en de beat is ook zeer strak. Terilekst bewijst in dit nummer ook dat hij een van de meest talentvolle MCs in Nederland is. Vervolgens luister ik BOMMELDING van FRITZ BOMB (een van de rappers van Vreemdelingen Legioen). De sfeer van dit nummer doet me denken aan het nummer ‘Nijmegen’ van VL. Het is een duistere dreigende beat en de rauwe stem van Fritz sluit even dreigend aan. Naast zijn stem vind ik de lyriek en de metaforen van Fritz zeer strak.
Hierna switch ik door naar de instrumental WREDE DIEPTE van DJ SAVAGE (turntablized rookie of the year). Het is een rustige nummer waar SAVAGE vaardig op scratcht, het nummer zelf is zeer rustig en doet me denken aan de sferen die bv. Ugly Duckling ook wel creëert.
Het nummer SPINNIJDIG van POLDERKARTEL is een vlotnummer en zit goed in mekaar maar het is niet zo mijn stijl en ik vind dit nummer ook niet zo in de stijl van de cd passen. SPINNIJDIG is lyrisch zeer goed maar klinkt naar klassieke nederhop. INTERLAND vindt ik wel weer een zeer apart nummer waar op tempo wordt gerapt.
De eigen stijl van Freestyle Fabrik (terug te horen op hun cd De Konsensus Van De Kleine Dinges) vindt ik een waardevolle toevoeging op de nederlandstalige hiphop scene. Dit hiphopinterland pakt uitstekend uit en kent alleen maar winnaars.

Oordeel
MEERVOUDIG ONVERZADIGD VET is een zeer goede cd, de productie en beats vindt ik bijzonder goed en goed op elkaar aansluiten. Donkere dope beats waar op verhaalt wordt, met als beste voorbeeld BOMMELDING. De beats van LEGENDARISCH (met brainpower sample) en SPINNIJDIG vormen zijn qua beats losser en minder duister. Deze cd is een goede aanrader, je kunt proeven van meerdere rappers en stijlen. Mijn dopeste nummers zijn BOMMELDING, MAATREGEL, W.V.O.W.K. en INTERLAND. Het nummer SPINNIJDIG vindt ik minder.

Tracklist:
01. INTRO
02. W.V.OW.K.-TERILEKST en KETAMA
03.LEGENDARISCHPIER en SANDMAN
04. BOMMELDINGFRITZ BOMB
05. RAUWRIAGG en SHINE
06. WREDE DIEPTE – DJ SAVAGE
07. MAATREGELCASTO, KETAMA en MORIS
08. WOORD WAKKERVREEMDELINGEN LEGIOEN
09. SPINNIJDIGPOLDERKARTEL
10. SONAR CONTACT
11. INTERLANDFREESTYLE FABRIK, RUYS en KETAMA
12. WAT ZIJN DE HEREN AAN HET DOEN? – ABC
13. SMOELEN DICHT! – RUYS & KETAMA
14. HOU JE OREN OPENFATAAL en RODDELS
15. SONAR

Meer info: http://www.stuurboordbakboord.nl

Geplaatst door bowie op 31 december 2001