Studio Ruwedata verrast met verborgen boodschap in hekwerk

In de nadagen van de zomer verschenen er talloze spraakmakende muurschilderingen in de Afrikaanderwijk tijdens POW! WOW! Rotterdam. Kort daarvoor was er één Rotterdamse kunstenaar die aan het Afrikaanderplein iedereen al voor was, en een bijzonder eerbetoon aan de wijk deed door van het hek rondom het park ook een toepasselijk kunstwerk te maken. Laat het maar aan Thijs ‘Ruwedata’ Kelder over om zelfs van het meest onmogelijke canvas iets verrassends te maken: Alles Is Samen In Afri.

Studio Ruwedata is het ontwerpbureau van Rotterdams kunstenaar Thijs Kelder. Hij begon als grafisch vormgever en illustrator, maar verschoof zijn werkveld uiteindelijk naar driedimensionale kunst installaties. De schildering op het hekwerk van het Afrikaanderplein, die hij in opdracht van Rewriters maakte, is een mooi voorbeeld van hoe verrassend zijn ruimtelijke aanpak kan zijn.

Hoewel de te beschilderen ruimte zeer beperkt is, maakte Kelder creatief gebruik van het feit dat elke spijl meerdere vlakken heeft. De drie vlakken die aan de buitenkant zichtbaar zijn, kregen elk een eigen ontwerp. Vanuit de linkerhoek bekeken vallen daardoor de woorden ‘Alles Is’ te lezen, wie rechts op het hek afloopt ziet het woord ‘Samen’, en recht van voren leest men de tekst ‘In Afri’. ‘Alles Is Samen In Afri’ verwijst naar de multiculturele Afrikaanderwijk. En naar de markt die hier tweemaal per week plaatsvindt, waarbij een groot deel van Rotterdam Zuid letterlijk samenkomt.

Studio RuweData - Alles Is Samen In Afri
Foto: Mjay Photography

Kelder zijn werk kenmerkt zich door referenties naar pop art, iconografie en vintage advertenties. Hij houdt ervan de rafelranden van het leven te belichten, en dit met een sterk gevoel voor humor en heldere communicatie. In ieder werk van zijn gevarieerde oeuvre zoekt hij naar het onderliggende verhaal en bedenkt hoe dat het beste verteld kan worden. “Met elk nieuw project, of het nu in commissie of zelfstandig gemaakt wordt, zoek ik de grenzen op van wat ik ken. Ik houd ervan om nieuwe materialen uit te proberen en denk altijd buiten de gebaande paden.”

Update route knop in de Rewrites app

Het kunstwerk ‘Alles Is Samen In Afri’ vind je ook in de nieuwste update van de Rewriters app. Als je de app al aangeschaft hebt (€1,09 voor iOS toestellen en €0,99 voor Android), heb je wellicht al gezien dat er nog veel meer werken in de update te vinden zijn. Je kunt de update gratis binnenhalen door op het openingsscherm de ‘Update route’-knop linksboven aan te tikken. Alle nieuwe muren worden dan direct in de betreffende route opgenomen.

Meer info? Download de Rewriters app via de App Store (voor iOS toestellen) of Google Play (voor Android-toestellen). Toekomstige updates blijven gratis.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 29 december 2020