StropStrikkers – Tabula Rasa

Dat laatste is overigens niet helemaal waar. Uiteraard maken de heren nog steeds hiphop die meteen doet denken aan de ijzersterke jaren negentig hiphop uit New York (denk aan Mobb Deep), maar ze gaan dit keer geraffineerder dan ooit te werk. De twee rappers maken een minder persoonlijke indruk; verwoorden hun emoties eerder poëtisch. En dat is een sterke verbetering. Lieten de coupletten op voorgaand werk weinig aan de verbeelding over, nu wordt de luisteraar meer geprikkeld door abstracte lyrics. De gitzwarte rauwheid krijgt hierdoor een dromerig randje, een subtiele maar belangrijke toevoeging.

 

Maar ook productioneel steekt Tabula Rasa wat verfijnder in elkaar. De gelaagdheid is hoger dan op eerder werk waardoor je als luisteraar elke luisterbeurt getriggerd wordt om op te letten; pas dan ontdek je geluiden die je eerder nog niet hoorde. Wat wel gebleven is, is de duistere sfeer die KlaasVaak neerzet met zijn grimmige samples, klassieke drumkits en echoënde geluidseffecten. De minimalistische jazzinvloeden en zware bassen versterken het gevoel dat je als luisteraar naar een subliem jaren negentig werk aan het luisteren bent.

 

Tabula Rasa is wat mij betreft tot nu toe het beste werk van StropStrikkers. Wellicht staat er niet direct één track op de plaat die er bovenuit steekt (dat is op de twee voorgaande platen anders), maar dat komt toch vooral doordat het niveau van dit album constant bijzonder hoog ligt. Tabula Rasa is simpelweg de perfecte, compacte comeback van StropStrikkers die zodoende direct hun plek als aanvoerders van de Nederlandse undergroundscene weer opeisen.

 

Tracklist:

 

01. Juwelen
02. Brede Rug
03. Movin’ (met Pax)
04. RauwalsNeuk
05. Kruistocht
06. Blam Blam
07. Koevoet en de Sikkel
08. Aan de Overkant (met Pax)
09. Reconnected
10. Ons Kom Hard (met Hemelbesem)
11. Lange Weg

 

Tabula Rasa is gratis online te beluisteren. Klik hier!

Geplaatst door bowie op 11 maart 2014