Stropstrikkers – Donkere Dagen

In de korte tijd dat het trio bekend is, hebben ze er voor gezorgd dat de luisteraar weet waar ze voor staan. De Stropstrikkers hebben geen last van een identiteitscrisis. Geen verwoede pogingen om elk onderwerp te bespreken, geen geforceerde uitstapjes naar elk subgenre binnen hiphop. Gewoon Nederlandstalige rap met een duister sfeertje op boombap beats van Klaas Vaak. Skafalau en Jae’mel bespreken hun liefde voor Utka, het straatleven in de Domstad en prijzen veelvuldig hun eigen kwaliteiten. Eerstgenoemde MC brengt over het algemeen iets meer afwisseling in z’n flow dan z’n collega, al is dat minder te merken op het wat eentonige refrein van Zevensprong.

Dit is een van de weinige mindere momenten op Donkere Dagen, want het totaalplaatje van de cd klopt. Niet in de minste plaats komt dat door de producties. Niet zelden ook zit de kracht in details die een track net dat beetje extra geven. Zo geven de gillende stemmen op de achtergrond van Zwartkijker het geheel de finishing touch. De pianosample van Broodje Mario is ook prima gekozen en verwerkt. Maar welke samples of geluiden Klaas ook gebruikt de basis blijft die rauwe mid-90’s boombap beat. Wat overigens niet verwonderlijk is als je een oma hebt die nog steeds Wu-Tang en Mobb Deep pompt (Woorden van Oma Strikker).

De tekstuele kwaliteiten van Skafa en Jae’mel zijn niet heel bijzonder, maar ze voelen precies wat de producties nodig hebben. Donkere, negatieve teksten die een duistere straatsfeer oproepen. “De stem van de onderdrukte die buldert,” zo klinkt het refrein van Kruisvaarders. Af en toe zijn er wel wat verwijzingen naar grotere zaken die spelen in de wereld. Zo rapt Skafalau op Grachten: “Het kontje van Amerika dat wordt hier gelikt, benen open gespreid met die tong diep erin.” Struikelaars is een nummer waarop de rappers terugdenken aan hun jeugd en de start van hun carrière. Het zijn schaarse voorbeelden van afwijkingen van eerdergenoemde onderwerpen.

Op muzikaal vlak wijken de Strikkers nooit van hun pad af. En dat is maar goed ook. Juist omdat het trio met een geluid komt dat eigenlijk dertien jaar terug beter zou passen, zijn ze anno 2007 uniek in Nederland. Hoewel Donkere Dagen voor sommigen een overdosis negativiteit betekent, is het in z’n soort gewoon kwaliteit. Met dit album zijn de wintermaanden wel door te komen.

Tracklist:
01. Donkere Dagen
02. Broodje Mario
03. Grachten
04. Betonblok
05. Hondsdol
06. Struikelaars
07. Zevensprong
08. Woorden van Oma Strikker
09. Biggie Trouble
10. Anker
11. MC Wreeddadig
12. Kerstmis in de Hel
13. Zielenknijpers
14. Fijnschrijver
15. Kruisvaarders
16. Zwartkijker
17. Struikrover
18. Risicogebied

Meer info: Stropstrikkers

Geplaatst door bowie op 24 december 2007