Stronghold – The Mixtape

Een aantal niet zo heel bekende rappers die proberen wat meer bekendheid te vergaren via deze mixtape. Goede zet of niet?

Breez Evahflowin, C-Rayz Walz, Poison Pen, Stelf Index en Writers Guild. Niet de meest bekende namen in de hiphopscene. Alleen van de 1e 2 zijn wat releases bekend in Nederland. Writers Guild hebben ook ooit eens EP een uitgebracht maar Poison Pen en Stelf Index zijn voor mij totaal onbekend. De mannen van Stronghold zijn ook te horen op The Cold Vein van Cannibal Ox en dat is toch wel één van de beste albums uitgebracht in 2001 tot nu toe. The Mixtape was eerst uitgebracht op tape in NY maar is opnieuw uitgebracht op cd. De geluidskwaliteit van sommige tracks laat een beetje te wensen over, ik heb het idee dat deze release meer weg heeft van promo materiaal dan een officiele release.
Op sommige tracks hoor je een vrouwenstem praten "check www.breezevahflowin.com" of "cop C-Rayz Walz album, the Prelude, at Fat Beats" maar dit gebeurd gelukkig niet al te vaak onder het rappen. Ik had liever gezien dat de deze reclame boodschappen in het cd boekje hadden gezet maarja als underground rapper moet je toch op de 1 of andere manier je muziek aan de man brengen. Track 2, "The Foundation" (remix), begint direct met een beat van BDP (Still #1) en toen moest ik direct aan Thirstin Howl denken. Een cd met eigen en gejatte beats met een klein budget gemaakt om zo aan geld te komen voor andere releases.
"Between dah Seams" is een solo track van Breez en is laatst uitgebracht op 12". Een vet nummer die helaas maar voor de helft op deze cd staat. "Hectic" is één van de vetste tracks van het album. De beat bevat geweldige samples en de mc’s komen alleraardigst uit de hoek ("Fuck back up, I aint no 5 0"). Van "Step This Way" staat een live versie op het album en dat klinkt veel belovend. Het is een beat waar menig concertbezoeker van uit zijn dak zal gaan. Na ruim een minuut wordt van de live versie over gegaan op de gewone versie. Qua beats zit het op het merendeel van de tracks wel goed, alleen "Mic Terror", "Recording Blueprints", "Snakes" zijn erg slecht. En zo zijn er nog wel een x-aantal tracks die vergeleken met b.v. "Hectic" niet zo heel vet zijn. De collabo met Akrobatik (getiteld "Saki") is daarentegen wel weer erg geslaagd. Fijne beat, de track is in goede kwaliteit (het volume verschil is soms nogal groot per track) en het is een track van meer dan 3 minuten. Sommige tracks worden op de helft afgekapt of duren gewoon niet langer dan 2 minuten. Het is al met al een leuke release van de Stronghold mannen maar ik had liever een album gezien met een stuk of 16 volledige tracks zonder reclame-boodschappen. Misschien is dit album een opstapje naar een volledig album want ik begrijp ook wel dat niet elke artiest direct een goede distributiedeal e.d. kan krijgen.

Geplaatst door bowie op 31 december 2001