Stripe: ‘Ik heb de Brabantse mentaliteit.’

De laatste tijd was het nogal stil rondom de Bossche rapper Stripe. Na de release van zijn mixtape 'Vertieft' begin 2009, is de rapper dan ook druk bezig geweest met het werken aan nieuwe tracks voor zijn nieuwe EP 'Zoek 'tuit'. Reden dus voor een interview met Stripe, op een zonnige dag in het park.

Na het horen van tracks van Eminem ging het kriebelen bij de rapper. Hij wilde ook zijn eigen nummers gaan schrijven en maken en voegde de daad bij het woord. De rapper timmert inmiddels al wat jaartjes aan de weg. In 2006 resulteerde dat in zijn debuut In Compagnie. Het jaar erop werkte hij samen met producer De Real en bracht onder de naam Steppin’ on Toes twee EP’s en een videoclip uit. In 2008 kwam hij met een nieuwe mixtape op Valentijnsdag: Spitzofreen; de eerste release onder het label Spittzuiver; “Dat is een hiphopcollectief van artiesten die elkaar verder proberen te helpen.” In 2009, op 1 januari, brengt hij Vertieft in samenwerking met onder meer DJ Nekzt.

“Mijn afgelopen werk bevatte veel synthesizerbeats en nu gaan we dieper werken met samples en minder met brag en boast. Je kan namelijk wel dezelfde tracks blijven schrijven, maar eigenlijk zeg je steeds hetzelfde met andere woorden. Nu wil ik meer de diepte in, ook qua tekst.” De rapper werkt hard en is bijna dagelijks in de studio te vinden bij zijn producer Ciprechaun. “Ik heb heel veel met hem gewerkt en er is heel weinig uitgekomen, want hij doet heel lang over zijn beats, soms wel weken”, voegt hij lachend toe. Waar sommige producers gelijk een nummer maken, werken beiden liever beetje bij beetje aan nieuwe beats en tracks, “We zijn wel een beetje perfectionistisch.” De rapper is dan ook niet gauw tevreden: “Als ik bijvoorbeeld mijn eerste nummers terughoor, dan schaam ik me er gewoon voor, maar je moet toch ergens beginnen natuurlijk. Ik ben zeker veel gegroeid als rapper, maar ik ben nooit tevreden, het kan altijd beter.”

De rapper heeft een opleiding grafische vormgeving afgerond, maar om volledig op de muziek te kunnen focussen werkt hij als postbode. “Ik doe makkelijk en hersenloos werk om geld te verdienen zodat ik ’s ochtends kan werken en ’s avonds de studio weer in kan. En ja, ik zit wel eens rappend op de fiets.” De rapper heeft de laatste tijd dan ook zeker niet stilgezeten. “We hebben gewerkt aan nieuwe nummers voor een EP die binnenkort komt. Het verloopt goed. De opnames moeten nog voltooid worden, maar het gaat divers worden: van brag en boast tot gevoelige tracks met reggae invloeden. De EP zal met name via winkels worden verspreid, want we hebben nu wel genoeg muziek gratis weggegeven.” Inmiddels heeft de rapper al zo’n drie mixtapes online uitgebracht: “Ik heb er bewust voor gekozen en als je als rapper begint, kan ik het iedereen aanraden, want je kan zo veel mensen bereiken die misschien later een album gaan kopen.” De aankomende EP is vrij spontaan tot stand gekomen: “We kwamen er ineens op om met een paar nummers echt iets te doen, zonder vaste insteek eigenlijk.” Er komen samenwerkingen op te staan met Poast en misschien ook met Kleine Jay. De rapper staat open voor samenwerkingen: “Ik wil best samenwerken met iemand met een totaal andere sound, bijvoorbeeld met een volksartiest, als het maar wel op een hiphop beat is”, voegt hij lachend toe.

“Momenteel bereiden we ook een clip voor van de track Zoek ’tnie, die online zal verschijnen en verder gaan we live shows geven met back up MC Bigs en DJ Nekzt. Ik wil graag meer shows in de toekomst doen, maar je moet echt strugglen voor je ding. Netwerken is echt heel belangrijk en ik ben er ook veel mee bezig om mezelf te promoten. Ik wil het gewoon zover mogelijk proberen te schoppen. Maar toch, je ziet gewoon dat de slechtste artiesten naam maken.

Ik onderscheid me wel door mijn sterke beats en teksten denk ik, kijk bijvoorbeeld naar de track Routine, daarop kregen we veel positieve respons." Ondanks de positieve reacties op zijn muziek, moet zijn aanhang nog even wachten op een album: “Een album komt er pas als ik op dat level ben dat ik het echt goed kan; het is nog steeds niet daar waar ik wil zijn. Hoewel ik er steeds meer down mee ben, klopt het in m’n hoofd nog niet voor mezelf. Een album moet echt één zijn en niet zomaar een bunch of nummers. De nummers die ik nu heb, staan meer op zichzelf.” Maar ze werken eraan: “Ik ben best productief, alleen de laatste tijd werd de studio verbouwd en dan mis ik het echt om aan de slag te gaan. Gelukkig kan ik vandaag weer even gaan, anders ga ik thuis aan de slag met mijn eigen beats.”

Wat kunnen we dan verwachten na de release van zijn EP? “Na de EP gaan we de studio in met Ciphrechaun en het producerscollectief The Hookup. We zijn er allang mee bezig en het gaat iets heel anders worden. Het wordt experimenteel, bijna filmisch, met storytelling maar ook met dansbare nummers. Voorheen werd alles bijna standaard wat ik maakte en toen ben ik gaan kijken, wat kan anders, qua add lips of flow, om meer een eigen geluid te creëren. En het komt steeds meer; het wordt makkelijker om mezelf te uiten. Ik wil ook dieper gaan met me teksten, echt iets overbrengen, en meer de muzikale en tekstuele kant op.” Mede door zijn producer Ciphrechaun is zijn geluid veranderd naar eigen zeggen. “Het gaat het echt een andere kant op. Hij werkte eerst nog extremer. Ik heb hem meer teruggetrokken naar de boombap en hij mij weer naar de tekstuele hiphop. We mengen onze stijlen. We werken elke dag in de studio en op een gegeven moment komt dat album er wel. Ik heb geen haast en heb niks met deadlines, want dan wil je forceren. Ik werk liever relaxt en doe wat ik moet doen. Dat is de Brabantse mentaliteit; het komt wel, we doen rustig aan.”

“Ik breng ook simpele teksten. Ik gebruik geen overdreven moeilijke woorden of metaforen om quasi intelligent over te komen. Kijk, je hebt scherp of vergezocht en sommige punchlines van rappers zijn zo ingewikkeld dat je ze later pas snapt. Ik ben meer recht voor z’n raap en hou het liever simpel met wat woordspelingen.” Toch is niet iedereen onder de indruk van de Brabantse rapper met de zachte ‘g’. “Je hebt altijd kritische mannetjes op rappers uit het zuiden; maar ze moeten vooral een keer langskomen, misschien denken ze er dan anders over. Er zijn zat mensen die rappers uit het zuiden wel waarderen, kijk maar naar Zo Moeilijk.”

“De laatste tijd heb ik bewust geen optredens gedaan; ik was meer bezig met nieuwe nummers maken. We hebben laatst nieuwe tracks laten horen tijdens n optreden in de W2 in Den Bosch en daar was veel positieve feedback op, dat is echt super tof natuurlijk. Nu brengen we niet alleen harde bangers met synthesizers beats maar ook meer rustige nummers. In de toekomst willen we dus met een album komen, Dat is toch wel speciaal, iets tastbaars in de winkel , een momentopname van een jaartje muziek maken op een cd. Verder wil ik ook meer gaan optreden en grotere en betere shows geven. Ik wil echt het land af.
Het album komt hopelijk voor de zomer, maar vorig jaar zei ik dat het hopelijk kwam voor de winter dus ik zeg maar geen datums meer. Als het komt dan komt het.”

We zullen dus nog even moeten wachten op een album van de Bossche rapper maar de clip Zoek ’tnie en de EP Zoek ’tuit komen er binnenkort aan.

Meer info

Geplaatst door bowie op 16 april 2009