Stretch and Bobbito: Radio That Changed Lives

Op vrijdag 23 oktober was de première van de documentaire Stretch and Bobbito: Radio That Changed Lives in het Hiphophuis, Rotterdam. Een mooie avond die werd afgesloten door een Q & A met de twee New Yorkse legendes en als klap op de vuurpijl mocht ik Stretch en Bob nog even kort interviewen. Dat interview lees je hier binnenkort, nu eerst de recensie van de film.

STRETCH AND BOBBITO POSTER ONLINE USE w LAURELS

De documentaire begint met een shot van Stretch Armstrong (Adrian Bartos, 1968) & Bobbito Garcia (1966) in Manhattan. Bobbito probeert zogenaamd serieus met Stretch te bespreken waar de film over zal gaan, maar na twee zinnen schieten de twee New Yorkers al onbedaarlijk in de lach. De toon is gezet; naast de vele legendarische uren radio die de mannen op hun naam hebben staan hebben ze vooral enorm veel lol getrapt. In de ruim anderhalf uur durende film wordt veel, heel veel gelachen.

Stretch & Bobbito groeiden beiden op in het gemêleerde Upper Manhattan maar komen elkaar pas tegen bij Def Jam, waar Bobbito in 1990 werkzaam is als A&R manager. De jonge DJ Adrian en Bobbito kunnen het gelijk geweldig goed met elkaar vinden en de twee vrienden mijmeren al snel over een hiphop radioshow op het radiostation van Columbia University, waar Stretch studeert. Na veel aandringen krijgt het duo het voor elkaar om iedere donderdagnacht op het onmogelijke tijdstip 01.00 – 05.00 te mogen uitzenden.

JAY_Z_BOBBITO_STRETCH_BY_MATT_MCGINLEY

Vanaf dat moment is het puur genieten van de vele prominente mc’s uit de vroege jaren 90 die langskomen met onvoorstelbare verses en ‘off the dome’ freestyles. Wat het nog indrukwekkender maakt is dat het gros van de legendes op dat moment nog niet getekend was. Grootheden als JAY Z, Big L, Big Pun, O.C., Eminem en de voltallige Wu-Tang Clan maakten hun radiodebuut zonder platencontract bij Stretch en Bob. Dante Ross vertelt dat hij na de rhyme van Ol’ Dirty Bastard tijdens de show gelijk dacht: ‘hem moet ik tekenen!’. Hij ondernam gelijk actie en had de Wu-Tang MC al onder contract voordat Enter The Wu-Tang uitkwam. Talib Kweli geeft in de film perfect aan hoe je in de jaren 90 langzaam in de hierarchie moest stijgen alvorens bij Stretch en Bobbito langs te mogen komen: eerst was je goed in je straat, dan in je hele buurt, dan tijdens een lokaal optreden waarna hopelijk een optreden bij Stretch en Bobbito volgde. De film is gelardeerd met mooie anekdotes en korte interviews met allerlei hiphoplegendes als Nas, DJ Premier, Busta Rhymes, Eminem en JAY Z. Het respect en de waardering voor wat de mannen hebben neergezet is groot.

NAS W HEADPHONES 5 6 15 GIO REDA PHOTO DSC_503454

Aan alle goede dingen komt een eind, dus ook aan de Stretch and Bobbito Show. De overstap naar Hot 97 in 1996 zorgt voor frictie tussen het duo, die muzikaal niet meer op één lijn zitten. Een paar jaar later is de koek definitief op maar de vriendschap tussen de twee mannen is altijd intact gebleven. Stretch and Bobbito: Radio That Changed Lives is een geweldige trip down memory lane voor mensen die de vroege jaren 90 bewust hebben meegemaakt en verplichte kost voor iedere jongere hiphopliefhebber die meer wil leren over de geschiedenis van de cultuur.

Download of stream de film via http://stretchandbobbito.com/

Geplaatst door bowie op 9 november 2015