Strange Fruit Project – The Healing

Dit drietal, bestaande uit Myone, Myth en Symbolic One, is afkomstig uit Texas en bracht eerder al de albums From divine en Soul travelin’ uit. Tijdens het eerste volledige nummer leg ik als luisteraar direct de link met acts als Little Brother en Asamov, en na het beluisteren van het album zou het zonder de shout-out richting 9th wonder op de betreffende track (Special), niet opvallen wélke beat hij nou voor z’n rekening heeft genomen.

Dit is duidelijk een compliment naar de producties van SFP. De sloppy beats op dit album zijn van zeer hoge kwaliteit. Hoewel de keuze van de drums en drumpatronen na verloop van tijd nogal eenzijdig wordt, swingt de cd de pan uit door de zonnige, zoete samplekeuze. Instrumenten als piano’s en violen zowel als moeilijker te definiëren geluiden zorgen, ondersteund door degelijke basslines, voor een harmonieus geheel.

De MC’s wisselen scherpe oneliners af met meer reguliere lyrics, en spreken over feest, liefde, religie, levensproblemen en over het leven in de grote Amerikaanse steden in Cali cruisin’. Hoewel het stemgeluid van één van de MC’s opmerkelijk veel wegheeft van Talib Kweli, halen de rappers verder weinig opvallende dingen uit, maar de flows kloppen en smelten als vanzelfsprekend samen met de beats.

Naar mijn smaak zijn de gezongen bruggetjes wat te overvloedig op het album aanwezig om nog van een puur hiphopalbum te spreken. Hier en daar klinkt het allemaal wat klef, en is er van rauwe hiphop totaal geen sprake meer. Het is ook overduidelijk dat rauwe hiphop niet constant nagestreefd wordt door de artiesten, maar het vredige, happy-happy-joy-joy-gevoel kan op een gegeven moment ergerlijk worden en op verschillende, niet nader te benoemen plaatsen, jeuk oproepen. Vooral God is draaft hierin te ver door.

Hoewel het de ietwat softe muziek hier en daar echt ontbreekt aan ballen, is The Healing al met al een geslaagd album en plaatst SFP zich moeiteloos tussen de eerdergenoemde acts. Het zou nu zeer interessant worden wanneer deze gasten zich iets meer moeite getroosten om echt een eigen sound te maken, want hoewel de cd lekker weg luistert, is het mij nog niet duidelijk wat de doorslaggevende factor is om The Healing te verkiezen boven een cd van, pak ’em beet, Little Brother of de laatste albums van Masta Ace.

Meer info: http://www.strangefruitproject.com

Tracklist
01. Intro
02. Ready forum
03. You (the only ones)
04. Under pressure
05. Good times
06. Liberation
07. Get live
08. Soul clap
09. Special
10. Pinball
11. Rise
12. Cali cruisin’
13. Parachutes
14. God is
15. After the healing…

Geplaatst door bowie op 27 januari 2007