Stormzy en Fredo horen elkaar uit over hun zelfbeeld op een beat van Dave

Acht maanden na zijn album This Is What I Want, keert Stormzy terug met wat veel fans hem het liefst horen doen: knetterhard spitten over wilde beats. Toxic Trait is de tweede single van zijn aankomende en nog titelloze vierde album. In de video gebruikt hij stukken uit moderne kunstmusea om zijn strijd voor zelfverbetering uit te beelden.

Op de route naar een betere versie van zichzelf, confronteert hij zijn persoon met wat hij overbodige eigenschappen vindt. De Engelsman heeft het onder meer over een afkeer voor het zien van mensen die dezelfde juwelen dragen, een sterke voorkeur van cannabis en helaas – een grote ecologische voetafdruk. Ook collega-rapper Fredo somt zijn giftige eigenaardigheden op; materialisme, overmatige ambities en meer komt voorbij. “She wanna link up, tell her: Not today”, mijmert hij. “‘Cause I’m on the block till late, still got this guap to make.” De beat kent kletterende drill-drums en is gemaakt door Santan, het producer-pseudoniem van Dave. Die bracht onlangs nog een gezamenlijke EP uit met Central Cee.

Toxic Trait voelt mede daardoor als onderdeel van een estafette. De gezamenlijke EP van Dave en Cench zou zomaar de drang naar samenwerking in de UK-scene kunnen hebben aangewakkerd. Stormzy en Fredo is namelijk een soortgelijke link-up, die de twee artiesten in kwestie haast met elkaar in dialoog laat gaan over hun zelfbeelden. Spijt klinkt er allerminst in door; Toxic Trait lijkt voornamelijk te draaien om confrontatie en acceptatie.

Regisseur Femi Ladi: “Nadat ik naar de tekst had geluisterd, besloot ik dat deze video moest draaien om having fun! Ik vond idee om een schilderij in renaissance-stijl tot leven te wekken heel leuk, dat is ook iets wat geaard is in de wereld van Stormzy. We hebben samen aan alle scenario’s gewerkt en dat was geweldig – net als dat we Fredo en Alison Hammond erbij konden halen voor hun eigen toxische therapiesessies.”

Met Stormzy, Fredo, J Hus, Central Cee, Dave, Not3s, M Huncho en Abra Cadabra die de afgelopen maand allemaal muziek uitbrachten, lijkt dit een UK summer te worden om in te lijsten. C’mon!

Toxic Trait en nog 19 andere tunes zijn nu te beluisteren in onze Spotify-playlist. Volg ‘m en je bent altijd op de hoogte.

Geplaatst door bowie op 29 juni 2023