Stones Throw Records – Stones Throw 10 years

Het is feest bij Stones Throw Records. Het door Peanut Butter Wolf opgerichte label uit LA bestaat tien jaar en dat wordt gevierd met een dubbel-cd. Op cd 1 staan 25 tracks die gedurende de afgelopen tien jaar zijn uitgebracht, op cd 2 mixt J-Rocc van de Beat Junkies nog eens 24 tracks aan elkaar. Voor de echte fans zal er weinig nieuws op staan (wel bijvoorbeeld ‘Blind man’ van Cut Chemist en MED, voorheen alleen als promo op vinyl verschenen), maar ook voor de diehard is dit een mooi verzameling. Liefhebbers die Stones Throw pas net aan het ontdekken zijn, moeten beslist deze 10 years compilatie aanschaffen.

Er zijn namelijk maar weinig hiphoplabels die na tien jaar kunnen putten uit zo’n enorme verzameling dope tracks. Gedurende het afgelopen decennium zijn vele nummers op Stones Throw gereleased die kunnen worden beschouwd als underground hiphopklassiekers. Om hieruit een selectie te maken van 25 tracks is dan ook niet echt eenvoudig, maar een waardeloze compilatie kan het bijna niet opleveren. Integendeel.
Wanneer je een cd begint met Jaylibs ‘The Red’ zit je bij mij meteen goed. De eerste single ooit op Stones Throw, het lekkere oldschool-nummer ‘My world premiere’ van wijlen Charizma en Peanut Butter Wolf, staat ook op deze schijf, net als meer recenter werk van bijvoorbeeld Oh No en Roc C. Voor de nodige afwisseling staan ook nummers zonder rap op de plaat, zoals het meer soulvolle ‘Fallin’ van Dudley Perkins en het grappige ’Gary’s in the park’ van Gary Wilson.

Het mooie van Stones Throw is dat de sound absoluut niet overeenkomt met het geluid van de bij het grote publiek bekende Westcoast artiesten. Met een mix van hiphop, zang, jazz en funk hebben vele platen van het label een typisch eigen sound. Ook op de J-Rocc mix (cd 2) is dat te horen. De verscheidenheid aan artiesten is groot, maar de bovengenoemde smeltkroes van stijlen ligt er dik overeen. Wie zich bij cd 1 kon ergeren aan de te plotse overgangen tussen tracks, kan beter deze cd 2 opzetten. Veel dezelfde tracks als op de eerste schijf, maar nu goed gemixt. Toppers als Dudley Perkins ‘Fallin’, Madvillains ’America’s most blunted’ en de Madlib remix van ‘Figaro’ lopen prima in elkaar over en zorgen voor een heerlijke mix.

Voor een label dat zo’n schier onuitputtelijke verzameling aan fijne tracks heeft, was het wellicht wat creatiever geweest als er meer verschillende nummers stonden op cd 1 en cd 2. Nu heeft Stones Throw op zeker gespeeld, maar dat zorgt er dan ook wel voor dat een slechte track eigenlijk niet te vinden is op deze compilatie. Nee, het enige waar je misschien nog droevig van kan worden is het besef dat een van de grote mannen achter deze muziek er niet meer is. Om hier overheen te komen kun je het beste de plaat gewoon nog een keer opzetten om weer verder te chillen op deze hele vette verzamelaar.

Tracklist:
CD 1
01. Jaylib – The Red
02. Peanut Butter Wolf – In Your Area feat. Planet Asia
03. Quasimoto – Low Class Conspiracy
04. Madvillain – America’s Most Blunted
05. J Dilla – Two Can Win
06. Wildchild – Knicknack feat. Percee P and M.E.D.
07. Cut Chemist & M.E.D. – Blind Man
08. Fabulous Souls – Take me
09. Co-Real Artists – What about you?
10. Charizma & PB Wolf – My World Premiere (12 Version)
11. M.E.D. – Bang Ya Head
12. Oh No – Move Pt. 2, feat. J Dilla and Roc C
13. Madlib – The Payback
14. Dudley Perkins – Falling
15. Kazi – A.v.e.r.a.g.e.
16. Koushik – Be With
17. Yesterdays New Quintet – Sunrays
18. Aloe Blacc – Arrive
19. Madvillain – Figaro (Madlib Remix)
20. Homeliss Derelix – Survivin’ the Game
21. Lootpack – Whenimondamic
22. Gary Wilson – Gary’s in the park
23. Stark Reality – Comrades & Dreams
(Wolf’s Stones Throw 101 mix)
24. Mr. Magic – Coast to Coast (Edan Edit)
25. Funkaho – Bootay

CD 2:
J-Rocc mix

Meer info: http://www.stonesthrow.com

Geplaatst door bowie op 6 augustus 2006