Stickz & Kubus

Vloeistof, Buitenwesten, Opgeduveld je kent ze wel. Albums van het Zwolle kamp. Nu hebben Stickz & Kubus nogmaals van zich laten horen in de vorm van Microphone Colussus… Reden genoeg dus om deze heren is wat vragen te stellen!

In hotel Sofitel te Amsterdam was er een afspraak gemaakt om even met de heren Sticks & Kubus te babbelen naar aanleiding van hun nieuwe album Microphone Colossus dat inmiddels in de winkels ligt…

Sticks, hoelang doe je erover een track te maken, want volgens mij ben je wel in staat dagelijks een track af te ronden… 
Sticks: Ja en dat gebeurt ook vaak. Dagelijks soms. Dit project (Microphone Collossus .red) is heel freestyle achtig tot stand gekomen. Kubus en ik voelden elkaar aan en zo maakt hij de beats en ik doe de teksten erbij en dan ligt er binnen een dag wel een track klaar. Met Opgezwolle gaat het wat preciezer. Met Kubus duik ik echt een moment in. Wat op dat moment tof is, dat nemen we op, en mocht het nog steeds tof zijn over twee weken dan komt het ook misschien op een album.

Kubus produceert tegelijkertijd ? Of heeft ie al vaak beats voor je klaarliggen…
Sticks:Ja soms kom ik langs en dan heeft ie al beats liggen. En dan ga ik checken wat ik erop kan. Of hij maakt ter plekke een beat waarop ik al vrij snel met een concept erbij kom en er zo een track ontstaat. Terwijl bij Opgezwolle tracks er wel een paar weken overheen kunnen gaan voordat ze helemaal af zijn. Want Delic, Rico en ik zijn dan toch preciezer. Microphone Collossus is gewoon met een andere mindstate gemaakt. Dit is gewoon in een soort van lauwe freestyle bui gemaakt. Dat is niet te vergelijken.

Hoe belangrijk vind je het om aan je eigen identiteit te werken, want je werd gezien als de man van Opgezwolle, hoe zie je dat nu?
Sticks: Ik ben nog steeds de man van Opgezwolle, een van de drie tenminste. Dat vind ik tof om te doen, een groepsding. Ik ben niet bezig een eigen identiteit neer te zetten. Het is gewoon dat wat ik ben, dat rap ik. Wat ik voel en denk staat op plaat. In die zin kom je meer over mij te weten en dat is dus die identiteit waar je het over hebt.

Microphone Collossus lijkt wat mij betreft ook een persoonlijkere plaat…
Sticks: Zeker, dingen die ik niet kwijt kon in Opgezwolle, kon ik hier wel in kwijt. Maar het is ook gewoon groeien. De nieuwe Opgezwolle plaat zal niet zo hoogstpersoonlijk worden.

Kubus, jij bent op zich meer een eigen identiteit. Heb jij niet zoiets van “Zo’n groepsding lijkt me dope, ik ga een groep opzetten”?
Kubus: Nee dat heb ik niet echt.

Ben je dan kieskeurig in mensen om mee samen te werken?
Kubus: Kijk er moet gewoon een klik zijn. (Stickert legt uit dat het om een klik gaat qua gevoel en niet om een click qua groep) Gewoon iemand waarmee ik persoonlijk goed mee om kan gaan. Anders wordt het zo zakelijk en dat is niet de insteek. Ik vind het gewoon tof om muziek te maken en dat doe ik graag met iemand waarmee ik tof om kan gaan. En dat zijn dan toevallig die mensen uit Zwolle.
Sticks: Je bent een beetje op dezelfde golflengte en in eerste instantie zijn we ook gewoon vrienden.

Wat denken jullie over de Nederlandstalige hiphop van ’94 tot nu?
Kubus: Ja het is nu een hele hype natuurlijk. En dat is wel leuk.
Sticks: Het geeft ons ook nu de ruimte ons ding te doen. Of er nou niks om ons heen is of dat er nou duizend Ali b’s en Lange Fransen om ons heen zijn, dat maakt niet uit. Dat wordt hoe dan ook gemaakt. Maar het is wel leuk dat er andere dingen zijn, zodat mensen ook verschil kunnen horen. Ik denk hoe meer hoe beter op zich. Je hebt nu natuurlijk wel veel grappenmakers erbij zitten, maar die zijn over een jaar wel weer verdwenen. Da’s logisch!

Hebben jullie ook internationale ambities met oog op België…
Sticks: Ja, met Nederlandstalige hiphop is dat sowieso vrij moeilijk. We hebben wel een paar keer in België opgetreden. Het is gewoon zo van we maken het, en als je daarvan houdt moet je daar vooral naar luisteren. Maar ik heb geen hele marketing strategie.

Daar is Kees voor?
Sticks: Ja daar heb je ook Kees voor en bovendien weet Kees dat wij niet ambities hebben om puur voor hits te gaan.

Dus inspelen op hedendaagse actualiteiten en meteen een hit scoren zit er niet bij…
Sticks: Ja, het gebeurt, maar ik wil niet op de bandwagen springen als iedereen ermee bezig is. Maar het is wel grappig dat je dat zegt, want Kubus en ik hadden al een track genaamd “Tijdsgeest” die destijds gemaakt is en niet op het album gekomen is, omdat het er niet echt bij paste vanwege algemene beschouwingen, terwijl de rest juist meer persoonlijk was. Maar dit nummer hadden we dus liggen en toen vroeg Typhoon mij voor een project, voor Rhyme For Thought, en toen dacht ik van ok, dan kan dat nummer daarvoor gebruikt worden. Ik wil ook niet dat daar een single van komt. Het is niet om mee in de stroom te gaan. Ik bedoel, Ty vroeg het en ik ken hem al vanaf dat ie dertien, veertien was, dus als hij mij vraagt zeg ik al eerder ja.

Ja, hij heeft de Grote Prijs gewonnen dit jaar…
Sticks: ja props daarvoor! Hartstikke leuk.

Kubus je had een beat, Spaanse Peper, daar was een versie met een rhyme van Typhoon erop. Waarom is deze niet op Buitenwesten gekomen?
Kubus: Nou die met die rhyme erop had nergens mogen zijn. Dat was nergens de bedoeling. Die was bij mij binnen en een paar mensen die ik vertrouwde hadden deze en die is uitgelekt. En op een gegeven moment dacht ik meer van dat het een leuke intro is voor “Buitenbad”. Het is jammer dat ie uitgelekt is, want iedereen kent em al in een rauwe foute versie. En hij paste sowieso niet in het Buitenwesten plaatje.

2005 wordt weer een Opgezwolle jaar?
Sticks: We zijn druk bezig met het nieuwe album. We hebben flink wat nummers gemaakt. Nu een week of tien zijn we al bezig met een serie nummers en dat gaan nog wel even door waarschijnlijk. Ik kan nog niet zeggen hoeveel tracks, maar het wordt een volledig Opgezwolle album. Kubus heeft wel een beat voor de nieuwe Opgeduveld. Sowieso werk ik niet graag met een datum. Als het af is, is het af. Als het klopt dan klopt het.

Wat zijn jullie mooiste momenten uit 2004?
Sticks: Ik vond deHop heel tof om te doen. We hebben veel toffe optredens gedaan. Het leukste vind ik denk ik dat het Buitenwesten album en Microphone Colossus zijn uitgekomen. En het album van Duvel heb ik erg veel van genoten.
Kubus: Ja, dat die albums zijn uitgekomen. Qua optredens ga ik veel met Opgezwolle mee maar zelf met Buitenwesten hebben we maar één keer wat gedaan. Dat was wel heel gezellig omdat we ook voor het eerst met z’n allen op het podium stonden.

Je was ook betrokken bij Scarfaced, hoe vond je de soundtrack afgezien je eigen producties?
Kubus: De soundtrack zelf vind ik niet super. Dat is ook vooral omdat ik niet zo veel van Nederlandse hiphop hou. Ik luister veel meer andere soorten muziek, en als ik ga luisteren neem ik er de tijd voor. Ik vind het leuk als men echt met een eigen sound komen wat ik nog weinig hoor. Het initiatief vind ik tof, dat ze ook verschillende producers hebben genomen.

Sticks, je was vorige week betrokken bij deHop met Evil Dee. Hoe vond je dit concept en hoe heb je dit ervaren?
Sticks: Tof ja, ik vond het wel vrij chaotisch en dat gaf een boel extra spanning. Bijvoorbeeld vijf minuten voordat we gingen opnemen viel de stroom uit. Dat was een beetje lauwness. Ik had ook verwacht dat de kwaliteit van wat ik zou horen in de koptelefoon beter zou zijn want ik kon er geen reet van horen. Het ging ietwat moeizaam. Maar het was wel heel tof om met Evil Dee te werken. Die track komt trouwens ook zo goed als zeker op de nieuwe Opgeduveld.

Ok, goede zaken, heb je nu door deze ervaring ook de behoefte om meer met buitenlandse producers te werken?
Sticks: Als je een productieteam hebt van Kubus, Duvel en Delic dan mag je niet klagen vind ik. Ik ben gezegend met die drie. Dus ik ben niet op zoek naar andere gasten. Maar je weet nooit wat er op je pad komt.

Wanneer komt er een volgend project van Kubus, want Buitenwesten was een kleine selectie van tracks…
Kubus: We zijn alweer bezig met tracks op nemen, inmiddels al weer acht met o.a. JAWAT, Sticks en Rico dus die tracks komen wel weer. Het is niet zo van dat ik dat bijvoorbeeld volgend jaar juni af wilt hebben. Ik ben nu ook weer met anderen bezig, ook in de house/electro. Los staand van de hiphop weer wat produceren. Ik heb me de laatste tijd heel erg gestort op de hiphop natuurlijk, wat ik ook echt heel erg leuk vind om te doen. Maar ik wil ook weer even verder, met de house onder andere.

Sticks, hoe was Barcelona? je noemt de stad enkele keren op Microphone Colossus.
Sticks: Ja het was leuk. Eigenlijk zat ik in Blanes, maar ik was een paar dagen naar Barcelona geweest. Maar ik heb genoeg van Barcelona meegekregen. Architectuur vind ik hartstikke tof. Allerlei kunst eigenlijk, van graffiti tot Dali. Dus die interesses hoor je ook weer terug in mijn teksten.

Gezegd moet worden is dat de cover van Microphone Collosus weer een uniek stukje creativiteit is. In hoeverre denken jullie hierin mee?
Sticks: Ja de mannen van HOTEL zijn op dezelfde manier bezig met hun ding, als wij met onze muziek. En we zitten echt weer op dezelfde golflengte. Ik vertrouw hun dus volledig met het maken van dat spul.

Komt er nog een Stickert Campagne, zowel op muzikaal gebied als op politiek gebied?
Sticks: Hahaha, sowieso niet de politiek. Ik ben sowieso niet van plan een solo album te maken. Ik concentreer me volledig op Opgezwolle en projecten met bijvoorbeeld Kubus. Ik werk sowieso goed met mensen die goede vrienden zijn, zo was Raymzter laatst twee dagen geweest en Duvel, naja de bekende mensen, Typhoon, Bla Bla die ken ik allen ook gewoon al heel lang. En ik vind het tof om voor de mensen een soort van opstapje te zijn.

DDDDDikke Gek (Buitenwesten) was tof! Wat als ik zeg dat er een heel album in deze stijl gemaakt moet worden…
Sticks: hahaha, dat was gewoon lauwigheid.
Kubus: haha, dat was twee of drie jaar geleden. En we zaten bij mij thuis met JAWAT en we hadden zo’n slechte mic die je nog moest rondpassen. En er was net een track gezet met JAWAT en dit deden we er zomaar achteraan. Maar nee hier komt geen heel album van haha.

De track Creatieve Proces begint met “Echte hiphopinjesmoel, is het bedoeld? Ik ga niet vragen of je me voelt.” Dacht je van, die pappies bij HIJS zijn zo lauw, daar moet ik iets over zeggen, of hoe zit dat?
Sticks: hahaha, na ja, het is gewoon echte hiphop in je smoel. Misschien zat ik net die site te checken bij Kubus en dacht ik van zo begin ik me tekst.

Nou, naar aanleiding van de track “Vragen” weten we al dat Kees de Koning (Topnotch) de Suge Knight van Nederland is…
Sticks: haha! Nee, met Kees gaat het allemaal goed. Hij doet goed z’n best voor ons en wij voor hem. Uit liefde voor onze muziek als een soort fan is hij begonnen met z’n ding te doen en dat gaat heel natuurlijk.

Goed, dan wil ik jullie bedanken voor dit gesprek!
Sticks: jatoch!
Kubus: geen dank!

Tijdens de kleinschalige fotosessie plakt Sticks de HIJS sticker op zijn voorhoofd en snapt niet dat deze niet blijft plakken ondanks hij ‘de Stickert’ is…

Geplaatst door bowie op 11 december 2004